HerNews.gr
Αφιερώματα

Σαν σήμερα – Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Το χρονικό του τέλους μιας Αυτοκρατορίας

αλωση

29 Μαΐου 1453… Μία ημερομηνία κομβικής σημασίας για την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια ιστορία, καθώς σηματοδοτεί το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας- της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που αποτελεί συνώνυμο της ιστορικής πορείας του μεσαιωνικού Ελληνισμού. Την Άλωση της Πόλης.

Η Άλωση έχει αφήσει το δικό της ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική παράδοση…

αλωση

Το χρονικό της Άλωσης

  • Στις 2 Απριλίου κατέφθασαν τα Οθωμανικά στρατεύματα.
  • Σταδιακά μέχρι τις 5 Απριλίου έξω από τα τείχη της Πόλης είχε καταφθάσει ολόκληρο το στράτευμα. Την ίδια μέρα φθάνει και ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής που απέκλεισε την Πόλη από στεριά και θάλασσα. Η μεγάλη άμυνα των Βυζαντινών ήταν η αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
  • Στις 6 Απριλίου ο Μωάμεθ πρότεινε στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο να εγκαταλήψει την Πόλη, υποσχόμενος ότι θα σεβαστεί τις ζωές των κατοίκων. Ο Παλαιολόγος αρνείται και ο σουλτάνος κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Ακολούθησε σφοδρή μάχη με τον βυζαντινό στρατό να αμύνεται επιτυχώς για άρκετές μέρες, παρά την τεράστια αριθμητική υπεροχή των Οθωμανών. 
  • Στις 12 Απριλίου κατέφτασε ο τούρκικος στόλος από την Καλλίπολη και αγκυροβόλησε στο Διπλοκιόνιο. Ο βομβαρδισμός με τα κανόνια συνεχίστηκε αδιάκοπα σε όλο το διάστημα της πολιορκίας.

αλωση

  • Τη νύχτα της 18ης Απριλίου, οι Οθωμανοί επιτέθηκαν με αλαλαγμούς και τυμπανοκρουσίες στο Μεσοτείχιο. Όμως επειδή το σημείο επίθεσης ήταν στενο δεν είχε νόημα η αριθμητική υπεροχή των Τούρκων. Οι Βυζαντινοί απέκρουσαν την επίθεση με ηγέτη τον Ιουστινιάνι που ο ρόλος του στην επίθεση ήταν καθοριστικός.
  • Στις 20 Απριλίου τέσσερα πλοία (τρία γενουάτικα πλοία και ένα βυζαντινό ), μετά από νικηφόρα ήλθαν να ενισχύσουν τους Βυζαντινούς μεταφέροντας, μεταξύ των άλλων, τρόφιμα και εφόδια κι έδωσε την ελπίδα στους Βυζαντινούς ότι η νίκη ήταν ορατή.Ο Μωάμεθ κατάλαβε ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος.
  • Τη νύχτα της 21ης Απριλίου, 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο με δίολκο που δημιούργησε με τη βοήθεια ενός Ιταλού μηχανικού.Η κατάσταση για τους πολιορκημένους ήταν απελπστική. Οι Βυζαντινοί έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη. Ο Μωάμεθ ζήτησε την παράδοση της πόλης με την υπόσχεση να επιτρέψει στον Αυτοκράτορα και σε όσους το επιθυμούσαν να φύγουν με τα υπάρχοντά τους. Επίσης, θα αναγνώριζε τον Κωνσταντίνο ως ηγεμόνα της Πελοποννήσου. Τέλος, εγγυόταν για την ασφάλεια του πληθυσμού που θα παρέμενε στην πόλη, πρόταση που ο Παλαιολόγος εκ νέου απέρριψε.
  • Η τελική επίθεση των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαϊου 1453. Οι στρατιώτες του Μωάμεθ όρμησαν στην Πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Οι Οθωμανοί προέβησαν σε λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης» Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος βρήκε τον θάνατο πολεμώντας σαν απλός στρατιώτης. Η Άλωση πλέον αποτελούσε γεγονός…

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

4 Ιουλίου: Η Ελλάδα κατακτά το Euro το 2004 και μένει στην ιστορία

HerNews ka

17η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Her News b

Παγκόσμια ημέρα τηλεόρασης – Πόσο άλλαξε η τηλεόραση τα τελευταία χρόνια

HerNews ka