HerNews.gr
Health

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Τα σημαντικότερα οφέλη της ποδηλασίας

bicycle

H 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day).

Η απόφαση ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δρ Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας. Στο σχετικό ψήφισμα, τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ καλούνται να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

bicycle

Τα οφέλη της ποδηλασίας

Πνευματική ισορροπιά

‘Ερευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο YMCA απέδειξε οτι τα άτομα που υιοθετούν ένα σχετικά ενεργητικό τρόπο ζωής, έχουν δείκτη ευεξίας 32% υψηλότερο από τα άτομα που δεν κάνουν κάποια δραστηριότητα. Σαφώς, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι που αποδεδειγμένα η άσκηση μπορεί να φτιάξει την διάθεσή μας. Κεντρικό ρόλο σε αυτό, παίζουν οι ορμόνες που εκκρίνονται. Η αδρεναλίνη και οι ενδορφίνες, καθώς και η αυξημένη αυτοπεποίθηση. Η τελευταία προκαλεί η επίτευξη νέων στόχων, ακόμη και η αισθηση οτι πλησιάζουμε κοντά στην επίτευξη του στόχου. Η ποδηλασία, συνδυάζει την άσκηση με τις όμορφες διαδρομές και την ανάγκη για εξερεύνηση. Αυτό, μπορούμε να το κάνουμε είτε μόνοι μας, οπότε βρίσκουμε και μια καλή ευκαιρία να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας, είτε με παρέα, διευρύνωντας έτσι τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Απώλεια βάρους

 

Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα οφέλη της ποδηλασίας.
Εδώ ισχύει η απλή εξίσωση «οι θερμίδες που εξέρχονται πρέπει να υπερβαίνουν τις θερμίδες που εισέρχονται». Κοινώς, πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε, ώστε να καταφέρνουμε να χάσουμε βάρος. Στην ποδηλασία καίμε μεταξύ 400-1000 θερμιδών ανά ώρα. Ανάλογα με το βάρος του αναβάτη και την ένταση της άσκησης. Φυσικά, όπως ισχύει με όλους τους τύπους άσκησης, παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια (ή μη) βάρους είναι η ποιότητα/συχνότητα των γευμάτων. Όπως και  η ποιότητα του ύπνου και φυσικά ο χρόνος που περνάμε και ο κόπος που καταβάλουμε σε σχέση με την ικανοποίηση και το αποτελεσμα που αποκομίζουμε. Κοινώς εάν κάνουμε «αγγαρεία» ή όχι. ‘Ετσι λοιπόν, αν η ποδηλασία σας φαίνειται διασκεδαστική, θα καίτε θερμιδες. Και αν τρώτε καλά και σωστά, θα χάσετε βάρος.

bicycle

Δυνατά πνευμόνια

Πρόσφατη έρευνα έδειξε οτι τα άτομα που χρησιμοποιούν την άσκηση του ποδηλάτου είναι εκτεθιμένα σε χαμηλότερα ποσοστά καυσαερίων σε σχέση με τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτοκίνητο. Η έρευνα από το Healthy Air Campaign, του Kings College London, και του Camden Council μελέτησε τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε έναν οδηγό αυτοκινήτου. Όπως και σε έναν επιβάτη λεωφορείου, ένα πεζό και ένα ποδηλάτη, σε μια σχετικά βεβαρημένη διαδρομή στο κέντρο του Λονδίνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι ο οδηγός υπέστη 5 φορές μεγαλύτερο ποσοστό ρύπανσης από τον ποδηλάτη, 3,5 φορές μεγαλύτερο ποσοστό από τον πεζό και 0,5 φορές μεγαλύτερο από τον επιβάτη λεωφορείου. Με λίγα λόγια, ο ποδηλάτης ήταν ο κερδισμένος.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Πώς να αξιοποιείς το ρεπό σου στο μέγιστο

Her News

Ποιοι διάσημοι πάσχουν από αγχώδη διαταραχή και κρίσεις πανικού

Her News

Kαρπούζι: η πιο δροσερή υπερτρoφή

Her News