HerNews.gr
Health

Κίστος: Τα μωβ άνθη που δημιουργούν το πιο θεραπευτικό τσάι

cistus

Ο κίστος ο Κρητικός, γνωστός διεθνώς ως Cistus creticus, ένας ανθεκτικός θάμνος που αναπτύσσεται στα κρητικά εδάφη με χαρακτηριστικά μωβ άνθη, φαίνεται ότι έχει τόσα θεραπευτικά οφέλη, που θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα πιθανό, φαρμακευτικό οπλοστάσιο.

Είναι γνωστός επίσης ως λαδανιά, κίσθαρος και λάβδανο, παρόλο που το λάβδανο είναι μόνο η ρητινώδης ουσία που εκκρίνει το φυτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ρητίνη που εκκρίνεται από αδενικά τριχίδια στην επιφάνεια των φύλλων του φυτού περιέχει περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις, με μοναδικές αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες.

cistus

Τα φύλλα της λαδανιάς είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι υπερέχει έναντι άλλων συγγενών βοτάνων, με αποτέλεσμα να έχει ισχυρή δράση κατά των ελεύθερων ριζών.

Που βοηθάει ο κίστος;

Χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, η λαδανιά φαίνεται, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, ότι μπορεί να προστατεύσει ακόμη και από καρδιαγγειακά νοσήματα τους υγιείς ενήλικες.

Μια ανασκόπηση του 2021 των ειδών του κίστου που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή μεσογειακή ιατρική συνοψίζει τα χαρακτηριστικά των αντιβακτηριακών, αντιμυκητιακών, αντιιικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.

cistus

Χάρη στις παραπάνω ιδιότητες, ο κίστος παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε για διάφορα δερματικά προβλήματα. Προβλήματα όπως η ακμή, αλλά και γαστρεντερικά όπως το έλκος στομάχου, αφού συμβάλλει στην ισορροπία της βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου. 

Που θα βρω κίστο;

Η λαδανιά διατίθεται ως έλαιο. Αποτελεί συστατικό αλοιφών και καλλυντικών που πωλούνται κυρίως σε καταστήματα βιολογικών ειδών και φαρμακεία. Ωστόσο, η πιο γνωστή της μορφή είναι το βοτανικό τσάι. Τσάι φτιαγμένο από αποξηραμένα φύλλα και άνθη. 

Αφήνετε περίπου 5 λεπτά σε πολύ ζεστό, αλλά όχι βραστό νερό και σουρώνετε. Μπορείτε να απολαύσετε το ρόφημα τόσο ζεστό όσο και κρύο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Τροφές που μειώνουν το στρες

Her News

Τι είναι η συναισθηματική υπερφαγία και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

HerNews ka

Αλκοόλ: Για πόσες ασθένειες είναι υπεύθυνο;

Her News b