HerNews.gr
Διεθνή

Πάνω από 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα Ευλογιάς των Πιθήκων σε 29 χώρες

ευλογια πιθηκων

Έως τις 7 Ιουνίου είχαν καταγραφεί, παγκοσμίως, 1.088 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε 29 χώρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Τα περισσότερα από αυτά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν βρεθεί -κατά σειρά- στη Βρετανία (302), στην Ισπανία (198), στην Πορτογαλία (166), στον Καναδά (80), στη Γερμανία (80), στη Γαλλία (66), στην Ολλανδία (54), στις ΗΠΑ (34), στην Ιταλία (20) και στο Βέλγιο (17).

Το CDC συμβουλεύει, πλέον, τους ταξιδιώτες να «λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προφύλαξης» για να αποφύγουν τη μόλυνση, ιδίως να μην έχουν στενές επαφές με ανθρώπους με εξανθήματα στο δέρμα και στα γεννητικά όργανά τους, καθώς και με υλικά που έχουν χρησιμοποιήσει ασθενείς με τη νόσο, όπως ρούχα και κλινοσκεπάσματα, ούτε να καταναλώνουν κρέας από άγρια ζώα.

ευλογια

Ο κίνδυνος μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων θεωρείται ακόμη χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό. Πάντως, σε μερικές περιπτώσεις η μετάδοση μπορεί να γίνει και αερογενώς, τουλάχιστον σε μικρές αποστάσεις.

Μολονότι η αερογενής μετάδοση συνιστά μόνο έναν μικρό παράγοντα στην εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σε θέση να κάνουν βάσιμη εκτίμηση για το πόσο συμβάλει αυτή η οδός στη διάδοση της νόσου, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Το CDC συνιστά στους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων να φορούν μάσκα, ιδίως εάν έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, ενώ συμβουλεύει και όσοι μένουν μαζί τους να κάνουν το ίδιο όταν πλησιάζουν ασθενή. Πολλά ερωτηματικά έχουν ακόμη οι επιστήμονες, όπως γιατί στο τρέχον διεθνές ξέσπασμα έχουν καταγραφεί μόνο σχετικά ήπια κρούσματα, κατά πόσο γίνεται μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς, εδώ και πόσο καιρό κυκλοφορεί εκτός Αφρικής ο ιός, εάν μπορεί να μεταδοθεί με το σπέρμα ή τις κολπικές εκκρίσεις κ.ά.

Όσοι εκτέθηκαν πρόσφατα στον ιό, μπορούν να κάνουν δύο εμβόλια (ACAM200 ή JYNNEOS) για να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους ή ακόμη και να αποφύγουν τελείως τη νόσηση. Το CDC συνιστά τη χορήγηση των εμβολίων εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Εάν δοθεί 4 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση, ο εμβολιασμός μπορεί να μην αποτρέψει τη λοίμωξη. Το ACAM200 έχει εγκριθεί κατά της ευλογιάς (των ανθρώπων), ενώ το JYNNEOS (γνωστό στην Ευρώπη και ως Imvanex) τόσο κατά της ευλογιάς όσο και κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Διαβάστε τη συνέχεια στη www.vradini.gr

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Shakira: Κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι με τίτλο “Monotonia”

HerNews ka

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Τα “καυτά” φιλιά του με 25χρονο μοντέλο σε κλαμπ στην Ίμπιζα – ΒΙΝΤΕΟ

HerNews ka

Μπόρις Τζόνσον: Βάπτισε με ελληνικό όνομα την νεογέννητη κόρη του

Her News