HerNews.gr
Health

Τι μαρτυρούν τα πόδια μας για εμάς;

ποδια

Έκπληξη προκαλούν τα όσα μπορούμε να καταλάβουμε απλά και μόνο κοιτώντας – εξετάζοντας τα πόδια μας.

«Τα πόδια λένε συχνά μια ιστορία», λέει η Μπέκετ-Γκλαντ. «Μπορώ να καταλάβω πότε κάποιος φοράει παπούτσια πολύ μικρά για εκείνον από τον τρόπο που τα νύχια του χωρίζονται ή τα δάχτυλά του είναι κουλουριασμένα… Μπορώ να καταλάβω πότε έχουν πρηνισμό, ”κυλούν” πολύ τα πόδια τους προς τα μέσα ή χρειάζονται στήριξη στο τόξο, επειδή έχουν τα σημάδια ενός κάλου και το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού αποκλίνει».

Ο ποδίατρος Ρόμπερτ Σπάλντιγκ, συγγραφέας του The Science of Pedicure, είπε ότι «οι υπερ-ενισχυμένοι κάλοι είναι ένα ”δώρο” των μη φυσιολογικών σημείων πίεσης στο πόδι ή στα δάχτυλα των ποδιών».

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει είναι να τσεκάρει τα παπούτσια που φοράει ο ασθενής του στο ραντεβού. «Συνδυάζω το πόδι με το παπούτσι, καθώς τα παπούτσια μπορούν να επιδεινώσουν ή να βελτιώσουν σχεδόν το 90% των περισσότερων προβλημάτων στα πόδια και τα δάχτυλα», λέει ο ίδιος.

ποδια

Μπορεί ακόμη και να δίνουμε κάποιες ενδείξεις για το επάγγελμά μας κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου ραντεβού. «Εμείς οι ποδολόγοι έχουμε μια μεγάλη βάση ασθενών μεταξύ των οποίων οι δουλειές (που κάνουν) απαιτούν να είναι όρθιοι για πολύ ώρα, όπως οι υπάλληλοι σε αποθήκες, οι μεταφορείς επιστολών και οι υπάλληλοι εστιατορίων», λέει ο ίδιος. «Θα παρατηρήσω το σχήμα του ποδιού τους, καθώς όσο περισσότερη πίεση ασκείται στο πόδι, τόσο περισσότερο θα … γίνεται φαρδύ και μακρύ με τον καιρό».

Οι επαγγελματίες μπορεί επίσης να λάβουν μια υπόδειξη για ορισμένες από τις δραστηριότητές μας με βάση τα πόδια μας. «Όταν κάποιος έρχεται με μυκητιασικά προβλήματα, μπορεί να κάνω ερωτήσεις για να αντιληφθώ αν έχει πρόβλημα επειδή περπάτησε στο γυμναστήριό του ξυπόλητος ή επειδή συχνάζει σε κακής ποιότητας ινστιτούτα περιποίησης άκρων», λέει ο ίδιος.

Είναι πιο εύκολο να εντοπίσουμε δρομείς και ορειβάτες λόγω βλάβης στα μεγάλα νύχια των ποδιών τους, λέει η Βανέσα Σάντσεζ ΜαΚούλουχ, nail artist. «Το συνεχές χτύπημα του μεγάλου δακτύλου του ποδιού στο σνίκερ συνήθως δημιουργεί ζημιά στο νύχι που θα φαίνεται μελανιασμένο και πολλές φορές αναγκάζει το νύχι να ”σηκωθεί” από το κρέας».

Άλλοι τύποι παπουτσιών αφήνουν το σημάδι τους επίσης. «Τα άτομα που φορούν συχνά ψηλοτάκουνα θα έχουν πολύ συχνά κότσι και υπερβολικούς κάλους γύρω από τα δάχτυλα των ποδιών», λέει.

Μπορεί να υποδεικνύουν ακόμα ζητήματα υγείας που μπορεί να χρειάζονται γιατρό

«Ένας καταρτισμένος πεντικιουρίστας μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα υγείας, επειδή τόσο τα νύχια των χεριών όσο και των ποδιών μπορεί να είναι ”παράθυρα” στην υγεία ενός ατόμου», λέει ο είπε η ΜαΚούλουχ.

Η Μπέκετ-Γκλαντ λέει ότι παραπέμπει τους πελάτες (της) σε έναν επαγγελματία υγείας εάν παρατηρήσει μια σοβαρή ανωμαλία ή (εντοπίσει) αιτία άλλης ανησυχίας.

Μερικές φορές, οι ανησυχίες για ένα πρόβλημα στα πόδια μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή διάγνωση, είπε ο Σέφερ. «Εξετάζουμε το δέρμα, τους παλμούς και τα νεύρα για να προσδιορίσουμε τυχόν υποκείμενες παθήσεις», είπε. «Ο διαβήτης είναι ίσως η πιο κοινή διάγνωση που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ποδιών. Άλλες φορές, μπορεί να βρεθεί στα πόδια μελάνωμα».

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σοφό το να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και πάντοτε να φροντίζουμε τα πόδια μας για την καλή τους υγεία.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Η βιταμίνη D θα μπορούσε να αποτρέψει καρδιακές προσβολές, δείχνει μελέτη

Her News

5 λόγοι που ο κρύος καφές σε ωφελεί

Her News b

Μήπως χρειάζεσαι αποτοξίνωση; – Όταν το σώμα προειδοποιεί πως κάτι συμβαίνει

Her News