HerNews.gr
Health

Η extra ποσότητα αλατιού σε μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να αφαιρέσει ως και 2 χρόνια ζωής

alati

Η προσθήκη αλατιού σε ήδη μαγειρεμένο φαγητό, μπορεί να γίνει η αιτία αφαίρεσης χρόνων ζωής. Πώς γίνεται αυτό;

Μελετήθηκε δείγμα 500.000 ατόμων μέσης ηλικίας και οι επιστήμονες συμπέραναν πως η προσθήκη του αλατιού στο έτοιμο φαγητό μπορεί να αφαιρέσει έως και δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες και 1,5 χρόνο για τις γυναίκες. 

Η έρευνα αφορά αποκλειστικά το αλάτι που προστίθεται μετά το μαγείρεμα και όχι κατά τη διάρκεια αυτού. 

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για εννέα χρόνια. Σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν σπάνια ή καθόλου αλάτι, όσοι αλάτιζαν το φαγητό τους είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Στην ηλικία των 50, οι άνδρες και γυναίκες που συνήθιζαν να το κάνουν πάντα, έχαναν 2,3 και 1,5 χρόνο, αντίστοιχα.

alati

Οι ερευνητές προσμέτρησαν κι άλλους παράγοντες που μπορεί να οδηγούν στα αποτελέσματα αυτά, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή και οι ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. 

«Εξ όσων γνωρίζω, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και του πρόωρου θανάτου» δήλωσε ο καθηγητής Lu Qi της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Ακόμη και μια μέτρια μείωση της πρόσληψης νατρίου, με την προσθήκη λιγότερου ή καθόλου αλατιού στα τρόφιμα στο τραπέζι, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία» εξήγησε.

Η καθηγήτρια Annika Rosengren, ανώτερη ερευνήτρια στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, σχολιάζοντας σχετικά τόνισε πως σε αντίθεση με άλλα προϊόντα – όπως το τσιγάρο – το αλάτι δεν μπορεί να  αφαιρεθεί εντελώς από τη διατροφή.

alati

«Μέχρι στιγμής, αυτό που φαίνεται να δείχνουν τα συλλογικά στοιχεία για το αλάτι είναι ότι οι υγιείς άνθρωποι που καταναλώνουν φυσιολογικά επίπεδα συνηθισμένου αλατιού δεν χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά για την πρόσληψή του» δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο, όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου θα πρέπει να το μειώσουν. «Η μη προσθήκη επιπλέον αλατιού, στα ήδη παρασκευασμένα τρόφιμα, είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό» επεσήμανε η Rosengren.

Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του αλατιού κατόπιν μαγειρέματος. Αν ο περιορισμός του αλατιού γίνει συνήθεια, τότε προχωρούμε σε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Ζάχαρη: Καλά κρυμμένη στο πιάτο μας – Πως να την καταναλώνεις με μέτρο

Her News

Γιατί τα παιδιά στην εφηβεία χρειάζονται περισσότερο ύπνο;

Her News

Μπορεί μια διατροφή να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο;

Her News