HerNews.gr
Health

Πονοκέφαλος: Πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις αν σε πιάνει με το που ξυπνήσεις

Έχεις κοιμηθεί σαν πουλάκι. Ήρεμα και με χαλαρό κεφάλι. Όλα είναι ωραία και τίποτα δεν προμηνύει το επόμενο πρωί, όπου ο πονοκέφαλος έχει χτυπήσει την πόρτα.

Υπάρχει ο πονοκέφαλος, ο οποίος έρχεται στο ξαφνικό, μόλις ξυπνήσεις. Τον αισθάνεσαι σαν ημικρανία και δεν περνάει με τίποτα. Ή μήπως περνάει; Ας δούμε τους λόγους που επέρχεται αυτός ο πονοκέφαλος καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης.

1. Αλλεργική ρινίτιδα – πυρετός εκ χόρτου

Εάν υποφέρουμε από αλλεργική ρινίτιδα ή πυρετό εκ χόρτου, μπορεί να έχουμε πονοκέφαλο το πρωί. Ένας πονοκέφαλος από αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να μοιάζει με πίεση στα ιγμόρεια και πόνο στο πρόσωπο στη μύτη, το μέτωπο και τα ζυγωματικά μας.

2. Χαγκόβερ

«Μετά από μια βραδινή έξοδο, η περιεκτικότητά μας σε αλκοόλ στο αίμα πέφτει στο φυσιολογικό ή κοντά σε αυτό και μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο», λέει στην HuffPost UK η Μέλανι Κινγκ, φαρμακοποιός στο Pharmacy2U. «Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει επέκταση των αιμοφόρων αγγείων μας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε πονοκέφαλο».

ponokefalos

3. Ημικρανίες

«Οι ημικρανίες είναι μέτριοι έως σοβαροί πονοκέφαλοι που συνήθως παρουσιάζονται ως παλλόμενος πόνος που αισθανόμαστε στη μία πλευρά του κεφαλιού», λέει η Κινγκ. «Για τους πάσχοντες, είναι συχνές νωρίς το πρωί και αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο πιθανό από παράγοντες όπως η έλλειψη ύπνου ή η αφυδάτωση. Αλλά οι ημικρανίες είναι περίπλοκες και τα μοτίβα και τα ερεθίσματά τους διαφέρουν από άτομο σε άτομο».

4. Διαταραχή ύπνου

Η σχέση μεταξύ ύπνου και πονοκεφάλων είναι πολύπλοκη. Μερικές φορές οι πονοκέφαλοι είναι η αιτία του κακού ύπνου και άλλες φορές είναι το αποτέλεσμα αυτού. «Εάν υποψιαζόμαστε ότι έχουμε διαταραχή ύπνου, αξίζει να μιλήσουμε με τον γιατρό μας για περαιτέρω βοήθεια και υποστήριξη», λέει η Κινγκ.

5. Διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης

«Η κροταφογναθική άρθρωση συνδέει τη γνάθο με το κρανίο μας. Εάν τρίζουμε τα δόντια στον ύπνο μας, αυτό μπορεί συχνά να προκαλέσει έναν πρωινό πονοκέφαλο», λέει η Κινγκ.

6. Υπερβολική χρήση φαρμάκων

«Ένας πονοκέφαλος από κατάχρηση φαρμάκων συμβαίνει σε όσους είναι ήδη επιρρεπείς σε πονοκεφάλους και είναι ένας πονοκέφαλος ανάκαμψης μετά από παρατεταμένη χρήση ορισμένων παυσίπονων», λέει η Κινγκ. «Εμφανίζεται συνήθως ακριβώς όταν ξυπνάμε και μπορεί επίσης συχνά να επιδεινωθεί από την υπερβολική καφεΐνη…»

ponokefalos

7. Αφυδάτωση

Μερικές φορές ο πονοκέφαλος προκαλείται από το πιο απλό πράγμα. Ο πονοκέφαλος το πρωί μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη νερού – ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους πρωινούς πονοκεφάλους;

Εάν πιστεύουμε ότι ο πονοκέφαλος που έχουμε μπορεί να σχετίζεται με τα υγρά (που προσλαμβάνουμε) ή τη δίαιτά μας, η Σόφι Μεντλίν, διαιτολόγος και ιδρύτρια της City Dietitians, συνιστά να κρατάμε σημειώσεις για τα πράγματα που έχετε φάει και πιει την προηγούμενη μέρα όταν ξυπνάμε με πονοκέφαλο.

«Ας δούμε αν μπορούμε να εντοπίσουμε μοτίβα», λέει. «Ως διαιτολόγος, βλέπω συχνά ασθενείς με ημικρανίες και πονοκεφάλους και οι πιο συχνές αιτίες είναι η αφυδάτωση και η μη αντικατάσταση των αλάτων που χάνονται στον ιδρώτα με διαλύματα επανυδάτωσης».

Εάν νομίζουμε ότι είμαστε αφυδατωμένοι, ας πιούμε περισσότερο νερό και ας αποφύγουμε τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και το αλκοόλ, ειδικά πριν πάμε για ύπνο. Ας δοκιμάσουμε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.

Για όσους υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα, η Κινγκ συνιστά να λαμβάνουμε παρακεταμόλη όταν εμφανίζεται πονοκέφαλος και να απλώνουμε κάτι ζεστό, συνήθως ζεστή πετσέτα στο πρόσωπό μας όταν ξυπνάμε. Η λήψη αντιισταμινικών για να ξεπεράσουμε τον αλλεργικό πονοκέφαλο μπορεί επίσης να μας βοηθήσει.

«Μπορεί να μας φανεί χρήσιμο να κρατάμε ένα ημερολόγιο ύπνου για να παρακολουθούμε και να περιγράφουμε στον γιατρό μας τα συμπτώματά μας και τις συνήθειες ύπνου μας προκειμένου να βρούμε το σωστό σχέδιο θεραπείας για εμάς», προσθέτει η Κινγκ.

«Εάν έχουμε συχνούς ή καθημερινούς πρωινούς πονοκεφάλους, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι μπορεί να τους προκαλεί.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Healthy Buddha Bowls: Τα πιο instagrammable και υγιεινά γεύματα

Her News b

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να φάτε μεσημεριανό

Her News

Μπορώ να κάνω αποτοξίνωση στις διακοπές;

Her News b