HerNews.gr
Σχέσεις

Τι να κάνεις μετά από έναν καυγά με το ζευγάρι σου για να το ξεπεράσετε ανώδυνα

zeygari

Ένας καυγάς ανάμεσα σε εσένα και το έτερον ήμισυ μπορεί να συμβεί απρόσμενα, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα τα οποία μπορείς να κάνεις με το ζευγάρι σου, για να ξεπεράσεις τον καυγά ανώδυνα και να βοηθήσετε τη σχέση σας να εξελιχθεί.

Αυτό που διαχωρίζει τα ευτυχισμένα από τα μη ευτυχισμένα ζευγάρια δεν είναι μόνο το πόσο συχνά μπαίνουν σε καυγά, αλλά και το τί κάνουν αφού λήξει μια διαμάχη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται δύο ευτυχισμένοι σύντροφοι, σύμφωνα με τους ειδικούς:

1. Aναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αντί να δείχνουν με το δάχτυλο

Μετά από έναν καυγά, τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν χάνουν χρόνο παίζοντας το παιχνίδι του «ποιος και σε ποιον βαθμό φταίει». Είναι αρκετά συνειδητοποιημένα, ώστε να αναγνωρίσουν πού έκαναν λάθος και αρκετά ώριμα, προκειμένου να το παραδεχτούν στην/ στον σύντροφό τους.

«Τα ευτυχισμένα ζευγάρια αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους σε έναν καυγά. Στα δυστυχισμένα ζευγάρια κατηγορούν ο ένας τον άλλο», επισημαίνει ο θεραπευτής Κερτ Σμιθ στη Βόρεια Καλιφόρνια, ο οποίος ειδικεύεται στη συμβουλευτική ανδρών. «Θέλετε αληθινή επίλυση του προβλήματος; Τότε κοιταχτείτε στον καθρέφτη και αναγνωρίστε τα λάθη σας. Ύψωσες τη φωνή σου, έβρισες ή επιτέθηκες φραστικά στην/στον σύντροφό σου; Αναγνώρισέ το.»

2. Ζητούν συγγνώμη -και την εννοούν

Ακούγεται προφανές, αλλά θα εκπλαγούμε μαθαίνοντας σε πόσα ζευγάρια σπάνια ζητούν συγγνώμη ο ένας στον άλλο, σύμφωνα με τον Σμιθ.

«Είναι τόσο απλό και όμως τόσο δύσκολο για τόσους πολλούς ανθρώπους να το κάνουν. Ωστόσο, η πιο γρήγορη λύση σε οποιοδήποτε διαμάχη είναι απλώς να ζητήσεις ”συγγνώμη”. Όλοι νιώθουμε ότι μας σέβονται και μας νοιάζονται, όταν μας απολογούνται για το πώς μας φέρθηκαν ή παραφέρθηκαν».

3. Πάνε «παρακάτω», ακόμη κι αν τη διαφωνία δεν έχει επιλυθεί οριστικά

Πολλά ζητήματα στις σχέσεις είναι περίπλοκα και δεν μπορούν να συζητηθούν διεξοδικά, μέσα σε μια συζήτηση. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια μπορεί να έχουν μια διαφωνία, την οποία «θα σημειώσουν» και θα διαχειριστούν αργότερα, συνεχίζοντας την υπόλοιπη μέρα τους.

xeria

4. Προσπαθούν να διδάσκονται μέσα από τις διαφωνίες τους

«Στις υγιείς σχέσεις, οι περισσότερες διαφωνίες, ωφείλονται είτε στην κακή επικοινωνία, είτε σε παρεξήγηση. Επομένως, κάθε διαφωνία, μας προσφέρει την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα την/τον σύντροφό μας και να μάθουμε πώς να επικοινωνούμε μαζί της/του με πιο ξεκάθαρο τρόπο» μας προτρέπει ο Ράιαν Χάους, ψυχολόγος στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.

«Μόλις εκφράσουμε τα παράπονά μας, ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας και προσπαθούμε να επιλύσουμε το ζήτημα, αφιερώνοντας ένα λεπτό στο να προσδιορίσουμε τί μάθαμε από αυτή την αλληλεπίδραση», προσθέτει ο Χάους.

Όχι, δεν προσπαθεί μόνο ο ένας. Πάντοτε σε έναν καυγά προσπαθούν και οι δυο, κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Οι καυγάδες θεωρούνται αγχωτικοί και κουραστικοί, επομένως και τα δύο μέρη συχνά καταλήγουν να αποσύρονται εξαντλημένα. Αντί να κρατούν πικρία, τα ευτυχισμένα ζευγάρια προσπαθούν να συμπεριφέρονται στοργικά. Άλλωστε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, «πολεμάνε στο ίδιο στρατόπεδο».

zeygari

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τι να κάνεις αν νιώθεις μοναξιά μέσα στη σχέση σου

Her News

4 σημάδια ότι ο πρώην σας δεν θέλει επανασύνδεση

Her News b

Λανθασμένοι λόγοι για να θέλεις μια σχέση

Her News