HerNews.gr
Γνώμες

Το κίνημα της Solo διαβίωσης και η σύγχρονη γυναίκα

Μπορεί το κίνημα της Solo διαβίωσης να γεννήθηκε στη Σουηδία τη δεκαετία του ’60, αλλά με αργά και σταθερά βήματα εξαπλώθηκε στη Νότια Ευρώπη.

Γράφει η Ρίτσι Τσακούμη 

Δεν είναι μόνο ένα γυναικείο κίνημα, αλλά και ένας τρόπος ζωής που δίνει στη σύγχρονη γυναίκα μεγαλύτερη αυτονομία. Να ονειρευτεί, να δράσει, να ζήσει.

Στη σημερινή εποχή, οι γυναίκες έχουν μια απαιτητική καθημερινότητα.

Σπουδάζουν, εργάζονται και αγωνίζονται να κερδίσουν μια θέση στον ήλιο. Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα ζουν μόνες και προτιμούν τη μοναξιά τους από το να μοιράζονται τη ζωή τους με άλλο άτομο.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες  μία στις τέσσερις γυναίκες ζει μόνη της.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Jean-Paul Kaufmann, ο οποίος δεν ασχολήθηκε απλά με το συγκεκριμένο φαινόμενο, αλλά έγραψε και ένα βιβλίο προσπαθώντας «The Only Woman and Prince Charming».
Σύμφωνα με τον ίδιο οι γυναίκες πλέον ζουν μόνες προωθώντας το μοντέλο της ανεξάρτητης και επιτυχημένης γυναίκας. 

Οι ένθερμοι υποστηρικτές της solo διαβίωσης βγαίνουν με τους φίλους τους και έχουν ερωτικούς συντρόφους χωρίς δεσμεύσεις.

Κατά συνέπεια, ζουν μόνες, αλλά όχι μόνες. Είναι ευτυχισμένες και ασχολούνται πλήρως με την ενεργό ζωή, χωρίς άνδρες. Αγαπούν την ελευθερία και την αυτονομία τους και νιώθουν άβολα όταν ζητούν συγγνώμη για τις προσωπικές τους επιλογές.

Αντίθετα, με τον τρόπο ζωής τους, η κοινωνική πίεση είναι αφόρητη για τις μόνες γυναίκες.

Πιστεύεται ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι και ο απώτερος στόχος της ζωής είναι να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά. 

Το δίλημμα γίνεται λιγότερο υποφερτό όταν το βιολογικό τους ρολόι αρχίζει να χτυπά. Νιώθουν μόνες όταν οι φίλες τους, τις προδίδουν και παντρεύονται.

Το δίλημμα είναι να συμβιβαστείς ή να μην συμβιβαστείς; 

Να ακολουθείς τους κοινωνικούς κανόνες ή να περιμένεις τον κατάλληλο σύντροφο ή να πέσεις στην «παγίδα» του συμβιβασμού, απλά και μόνο για να έχεις κάποιον σύντροφο;

Συνοψίζοντας, ο Kaufmann πιστεύει ότι ακόμα κι αν μερικές γυναίκες προτιμούν την ελευθερία και την αυτονομία και το κίνημα της της solo διαβίωσης ξεκίνησε σωστά, η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες πάντα θα αναζητούν την ασφάλεια, τη συντροφικότητα και την αγάπη.

 

Ρίτσι Τσακούμη – Δημοσιογράφος 

 

 

 

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Επιστολή προς όλους όσους έπαιξαν μαζί μας .. 

Her News b

Εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε πριν τα 40

Her News

Δεν γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον!

Her News