HerNews.gr
Συνταγές

Αγιορείτικη συνταγή για το πιο νόστιμο ψάρι

ψαρι

Ο Μοναχός Νικήτας ρίχνει τα δίχτυα του στην αγιορείτικη θάλασσα και μαγειρεύει το ψάρι του για τους μοναχούς στο Κουτλουμουσιανό Κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας και για τους επισκέπτες τους. «Η ζωή μας είναι η θάλασσα», συνηθίζει να λέει, ενώ πριν ακολουθήσει το μοναχικό βίο, εργάστηκε σε ταβέρνες και εστιατόρια.

Σε ηλικία 20 ετών συνάντησε τον γέροντα, άγιο τώρα, Παΐσιο. Η επαφή αυτή στάθηκε καταλυτική για την πορεία του Νικήτα. Ο γέροντας, χωρίς να τον γνωρίζει, τον αποκάλεσε με το όνομά του. Μετά τη συνάντησή τους, ο Νικήτας στράφηκε στον Θεό και αποφάσισε να γίνει μοναχός, χωρίς να, ωστόσο να εγκαταλείψει την άλλη του μεγάλη αγάπη: τη μαγειρική. Σε αυτό το άρθρο θα μας δείξει μια μοναδική συνταγή για ψάρι.

Αγιορείτικη συνταγή για ψάρι από τον Μοναχό Νικήτα

Υλικά
1 κιλό ψάρι χονδρό σε φέτες (ροφός, συναγρίδα ή σφυρίδα)
5 κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 κουταλιά της σούπας σέλινο ψιλοκομμένο
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
¾ φλιτζανιού λάδι
½ κρασοπότηρο λεμονί
Αλάτι & Πιπέρι

Επί το έργον:

Αποβραδίς πλένουμε καλά τις φέτες από το ψάρι και τις καθαρίζουμε από τα αίματα. Τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Τις αλατίζουμε με χονδρό αλάτι μία – μία και τις βάζουμε πάλι σε τρυπητό. Την άλλη μέρα τις ξεπλένουμε και τις απλώνουμε σε έναν νταβά. Βράζουμε τα κρεμμύδια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα περνάμε στο μύλο για να γίνουν χυλός. Απλώνουμε αυτόν τον χυλό πάνω στα ψάρια.

Προσθέτουμε νερό για να σκεπαστούν τα ψάρια δύο δάχτυλα περίπου. Έχουμε ετοιμάσει τα ξύλα έτσι ώστε η φωτιά όταν την ανάψουμε, να αγκαλιάσει τον νταβά. Βάζουμε επάνω τον νταβά και αφήνουμε να πάρει βράση. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό και ρίχνουμε τα σκόρδα, το λάδι και το σέλινο. Κουνάμε συχνά τον νταβά σε όλη τη διάρκεια του βρασίματος.

Διαβάστε τη συνέχεια της συνταγής στο www.zinapost.gr

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μπανανοτηγανίτες: Η συνταγή που λατρεύουν τα παιδιά!

Her News

Βελουτε μανιταρόσουπα: Η καλύτερη συνταγή απο τον Chef Μιχαήλ Ζάχαρη

Her News

Η πιο νόστιμη Βασιλόπιτα από τον Κάρολο Μιχαηλίδη και τη γιαγιά του

HerNews ka