HerNews.gr
Παιδί

Πότε χρειάζεται να καλέσεις τον παιδίατρο αν έχεις νεογέννητο μωρό

νεογεννητο

Μετά την επιστροφή τους στο σπίτι, η μαμά και το νεογέννητο είναι πανέτοιμη για τη νέα τους ζωή. Υπάρχουν στιγμές που ένα νεογέννητο μωράκι χρειάζεται τον/την παιδίατρο, ενώ κάποιες μπορεί το ζήτημα να μη χρήζει τηλεφώνου στον ειδικό.

Πότε χρειάζεται οι γονείς να καλέσουν τον/την παιδίατρο για το νεογέννητο μωρό τους;

Το μωρό δεν δείχνει διάθεση για φαγητό
Είτε τρώει μητρικό γάλα, είτε γάλα – φόρμουλα, περνάνε αρκετές ώρες και δεν κλαίει για να φάει. Συνήθως τα νεογέννητα τρώνε κάθε 2-4 ώρες. Αν, λοιπόν, δεν ζητάει να φάει, τότε θα πρέπει να καλέσεις τον παιδίατρο.

Το μωρό έχει υπνηλία
Παρόλο που τα μωρά κοιμούνται πολλές ώρες, μέχρι και 10-15 ώρες το εικοσιτετράωρο, θα πρέπει να ξυπνάνε τουλάχιστον σε τακτά διαστήματα για να φάνε. Αν σας φαίνεται ότι έχει αδικαιολόγητη υπνηλία και είναι νωθρό, τότε καλέστε τον παιδίατρο.

νεογεννητο

Το μωρό έχει μεγάλη ανησυχία
Δεν ηρεμεί ούτε με φαγητό, ούτε με πιπίλα, ούτε με τα χάδια. Κλαίει συνεχώς και δεν κοιμάται. Είναι λόγος για να επικοινωνήσεις με τον γιατρό.

Το μωρό κάνει εμετούς
Μπορεί να κάνει μόνο κάποιες μικρές αναγωγές, αλλά μπορεί να κάνει εμετό σαν ρουκέτα. Μπορεί να βγάζει γάλα, κατά την διάρκεια του ρεψίματος ή να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή του εικοσιτετράωρου.

Το μωρό έχει διάρροια
Αν τα κόπρανα στο νεογέννητο είναι σαν νερό και θηλάζει μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα, διότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν υδαρείς κενώσεις. Αν, όμως, πίνει γάλα – φόρμουλα και τα κόπρανα είναι σαν νερό, τότε επικοινώνησε με τον γιατρό. Επίσης, αν τα κόπρανα περιέχουν κόκκινο χρώμα ή είναι μαύρα σαν πίσσα, είναι λόγος για επικοινωνία με τον παιδίατρο.

Έχει κοκκινίλες στο δερματάκι του
Το κάθε εξάνθημα που βγάζει το νεογέννητο, μικρό ή μεγάλο, ανησυχεί τους γονείς. Οι κοκκινίλες μπορεί να είναι μικρές σε έκταση, αλλά και μεγαλύτερες. Μπορεί να είναι ένας απλός ερεθισμός από το περιβάλλον, αλλά μπορεί να είναι και μια αλλεργία ή κάποια λοίμωξη. Μόνο αν το δει ο γιατρός θα καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

νεογεννητο

Πυρετός
Είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα για ένα νεογέννητο. Μπορεί να είναι μια απλή ίωση, ουρολοίμωξη, μηνιγγίτιδα και πολλά άλλα. Η καθυστέρηση να επικοινωνήσεις με γιατρό μπορεί να είναι πολύ καθοριστική για την υγεία του. Στην περίπτωση που δεν βρίσκεις γιατρό, τότε πηγαίνεις κατευθείαν στο νοσοκομείο.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Όσο περισσότερο αγκαλιάζετε τα παιδιά σας, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους

HerNews ka

Μόλις γέννησες και δεν θέλεις επισκέψεις; Πώς θα αρνηθείς ευγενικά

Her News

Μην ανησυχείς για το αν είσαι τέλεια μαμά, αλλά γίνε μια ευτυχισμένη μαμά

Her News