HerNews.gr
Καριέρα

Αντιεπαγγελματική συμπεριφορά: Αυτές είναι οι ενδείξεις – Τι να αποφύγεις

Η επαγγελματική συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα σημαντική στον εργασιακό χώρο. Όσοι εργαζόμενοι την κατέχουν είναι περισσότερο παραγωγικοί στην εργασία τους, έχουν κίνητρα, είναι αγαπητοί στους συναδέρφους και στους πελάτες και μπορούν ευκολότερα να μετακινηθούν σε ηγετικές θέσεις. Πώς συμπεριφέρεσαι εσύ στο γραφείο; Μήπως φέρεσαι αντιεπαγγελματικά και δεν το γνωρίζεις; Στο κείμενο που ακολουθεί, θα μάθεις όλες τις ενδείξεις μίας αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Το πρώτο σημάδι μίας αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς, είναι η μόνιμη αργοπορία στην δουλειά αλλά και η καθυστέρηση σε κάθε επαγγελματικό meeting. Το να καθυστερήσεις μία φορά πέντε λεπτά γιατί είχες ένα απρόοπτο στο δρόμο, είναι κάτι αποδεκτό. Όμως, ο μόνιμα αργοπορημένος εργαζόμενος δεν σέβεται τους συναδέρφους του που έφτασαν «στην ώρα τους» για την συνάντηση. Επίσης, δεν δείχνει το απαραίτητο ενδιαφέρον για να κάνει σωστά την δουλειά που του έχει ανατεθεί.

ΣΥΧΝΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται να λαμβάνει ορισμένες μέρες άδεια από την δουλειά, αλλά αν ζητάς να απέχεις από την εργασία κάθε δύο εβδομάδες, παριστάνοντας ψευδώς τον άρρωστο, τότε απομακρύνεται από δίπλα σου η ευκαιρία της προαγωγής. Είναι αντιεπαγγελματική μία τέτοια κίνηση και ο υπεύθυνος θα προτιμήσει να προάγει σε ανώτερη θέση εργασίας κάποιον άλλον που έχει περισσότερο πάθος και όρεξη να δουλέψει.

ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΟΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ

Το να φέρεσαι ευγενικά και φιλικά με τους υπόλοιπους συναδέρφους είναι απολύτως επιτρεπτό, αρκεί να μη ξεπερνάς τα όρια και δείχνεις μία αντιεπαγγελματική προσφορά. Για παράδειγμα, ένα σύντομο αστείο σε ένα διάλειμμα από την δουλειά είναι αποδεκτό, αλλά δεν είναι καθόλου αποδεκτή συμπεριφορά το να ενοχλείς για πολύ ώρα κάποιον συνάδερφο που πρέπει να παραδώσει ένα project που του ανατέθηκε άμεσα.

ΑΝΤΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ

Αν δεν θέλεις να κατηγορηθείς για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, πρέπει να αποφεύγεις να κουτσομπολεύεις τους συναδέρφους σου ή το αφεντικό σου. Επίσης, ακόμη και αν στην προσωπική σου ζωή, συνηθίζεις να βρίζεις, δεν επιτρέπεται να κάνεις το ίδιο όσο βρίσκεσαι στο χώρο της εργασίας. Η συχνή χρήση ακατάλληλης γλώσσας θα βλάψει ανεπανόρθωτα την καριέρα σου.

ΆΣΧΗΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα επαγγελματικά πάρτι που διοργανώνονται είναι μία μεγάλη ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους οι συνάδερφοι. Είναι καλό να παραβρίσκεσαι σε αυτά, αρκεί να μη ξεχνάς να φέρεσαι επαγγελματικά. Δηλαδή, μπορείς να χορέψεις, να γελάσεις, να πιείς ένα ποτό, αλλά να μη το παρακάνεις. Το να μεθύσεις στην συγκεκριμένη εκδήλωση ή να φλερτάρεις επίμονα τους άλλους συναδέρφους είναι ενδείξεις αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς.

Η ΣΥΧΝΗ ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΕΝ ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Άλλη μία αντιεπαγγελματική συμπεριφορά είναι να μιλάς διαρκώς στο κινητό σου. Είναι μία ενοχλητική συνήθεια καθώς δείχνεις να μη σέβεσαι τους υπόλοιπους συναδέρφους που προσπαθούν να κάνουν κανονικά την δουλειά τους. Είναι πολύ εκνευριστική συμπεριφορά ακόμη και για τους πελάτες.

Η ΈΠΑΡΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ

Ένδειξη αντί-επαγγελματισμού είναι και να διακόπτεις συνέχεια τους συνεργάτες σου σε κάποιο επαγγελματικό meeting. Αυτή η κίνηση δείχνει έλλειψη σεβασμού και υπομονής. Αντιεπαγγελματική είναι και η έπαρση που δείχνεις. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις περήφανος για κάποιο επίτευγμα και να θέλεις να το μοιραστείς με τα άτομα που βρίσκεσαι στο ίδιο χώρο εργασίας. Όμως:

  • Εάν εξακολουθείς να λες το ίδιο για πολλές μέρες,
  • Εάν μιλάς πολύ δυνατά προκειμένου να το ακούσουν και άτομα που βρίσκονται σε χώρο πιο μακριά από σένα,
  • Εάν υποτιμάς τους συνεργάτες σου και επισημαίνεις τις αποτυχίες σου ή
  • Αν δεν τους ευχαριστείς όταν σε συγχαίρουν, τότε φέρεσαι πολύ αντιεπαγγελματικά.

ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ

Επιπλέον, αν επανειλημμένα έχεις μία αρνητική στάση στο χώρο εργασίας και χρησιμοποιείς συχνά φράσεις όπως: «δεν πρόκειται να πάει καλά η συνεργασία με τον Χ πελάτη», «δεν θα πετύχει αυτό» ή «είναι ακατόρθωτο αυτό…», πρέπει να σταματήσεις αμέσως, πριν καταλάβει κάποιος πως φέρεσαι αντιεπαγγελματικά. Το ίδιο χρειάζεται να κάνεις, αν παραπονιέσαι σε υπερβολικό βαθμό για οτιδήποτε: για μία πιθανή υπερωρία, για τον μισθό ή ακόμη και για το ότι εργάζεσαι την πιο ζεστή ημέρα του καλοκαιριού.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΤΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Επίσης, άλλες ενδείξεις αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς είναι:

  • Να ζητάς σε ενοχλητικό βαθμό από τους συναδέρφους να γίνουν εθελοντές σε κάποια οργάνωση που στηρίζεις ή να δωρίσουν κάποια χρήματα.
  • Να φέρνεις στο γραφείο φαγητό που μυρίζει έντονα. Δεν απαγορεύεται να τρως κάτι στο μεσημεριανό διάλειμμα κάτι, αρκεί να μη έχει άσχημη μυρωδιά. Έτσι, απέφυγε να φας στο χώρο εργασίας ξαναζεσταμένο ψάρι, λαχανάκια Βρυξελλών, ωμά κρεμμύδια, σκόρδο κ.α.
  • Να φοράς μη κατάλληλα ρούχα.

Ανακεφαλαιώνοντας, αν αναγνώρισες τον εαυτό σου σε κάποια από τις παραπάνω άσχημες και αντιεπαγγελματικές συνήθειες, φρόντισε να απαλλαγείς από αυτές, προτού χάσεις την εργασία σου.

Πηγή: Ergasia.gr

Επιστροφή στη δουλειά από τις διακοπές – Οδηγός επιβίωσης

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Οι λάθος πεποιθήσεις που «φρενάρουν» το success story στη ζωή σου

Her News

Γιατί χρειάζεσαι ένα επαγγελματικό προφίλ στο Instagram;

Her News

Μισθός: Tips για σωστή διαχείριση

Her News