HerNews.gr
Ελλάδα

Κορονοϊός: Ανατροπή σε όσα ξέραμε για την Όμικρον και την καραντίνα – Τι λέει νέα έρευνα

Κορονοϊός: Προβληματισμό και δεύτερες σκέψεις στην βρετανική επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει μία νέα έρευνα σχετικά με την νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον.

Με βάση τη μελέτη, που διεξήγαγε το Imperial College του Λονδίνου, οι περισσότεροι άνθρωποι με τον ιό είναι μολυσματικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Η νέα μελέτη μάλιστα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine, είναι η πρώτη του είδους της που αποκαλύπτει πόσο διαρκεί η μολυσματικότητα μετά τη μόλυνση από τον κοροναϊό στην κοινότητα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Όπως καταδείχθηκε από τη μελέτη, τα δύο τρίτα των περιπτώσεων συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, ενώ το ένα τέταρτο παραμένει μολυσματικό ακόμη και μετά από μια εβδομάδα νόσησης.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες του NHS, οι οποίες αναφέρουν ότι «πολλοί δεν είναι μολυσματικοί για τους άλλους μετά από πέντε ημέρες».

Παράλληλα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας «ακυρώνουν» την καραντίνα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – που είναι στις 5 ημέρες- καθώς αποδεικνύει και επιστημονικά πως οι περισσότεροι μεταδίδουν τον ιό αρκετές ημέρες μετά.

Ο καθηγητής Ajit Lalvani, από το Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, συνέστησε στους ανθρώπους να απομονώνονται για πέντε ημέρες και να μην φεύγουν από την απομόνωση μέχρι να βγουν δύο φορές αρνητικοί με rapid.

Αίσθηση προκάλεσε η επίμαχη έρευνα στη Βρετανία, με το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Αλλαγή να καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο «υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους περισσότερους δημόσιους κλειστούς χώρους» προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στο NHS αυτόν τον χειμώνα.

Πάντως από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτρέπει τους ανθρώπους να «φορούν μάσκα και να διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις» μετά τη νόσησή τους, προσθέτοντας πως: «Το να μάθεις να ζεις με το Covid-19 δεν σημαίνει να προσποιείσαι ότι δεν υπάρχει».

Τα δεδομένα της μελέτης

Σχετικά με τη μελέτη, οι ειδικοί παρακολούθησαν 57 άτομα στο σπίτι τους αφού εκτέθηκαν στην Covid για να εξετάσουν πόσο καιρό παρέμειναν μολυσματικοί.

Διαβάστε περισσότερα στη vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Λιβύη: Ποιοι ήταν οι τρεις από τους πέντε Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους

HerNews ka

Δίκη Μπάμπη Αναγνωστόπουλου: Τι κατέθεσε η ψυχολόγος Άλκηστη Ηγουμενάκη

Her News

Εξελίξεις σοκ στην υπόθεση βιασμών της 12χρονης – Έρχονται νέες συλλήψεις

Her News