HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Πέννυ Δαλαμπούρα μιλά στο HerNews: «Οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να λειτουργούν ισότιμα.»

Η Πέννυ Δαλαμπούρα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στέλεχος του κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης και Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος. Από μικρή, η Πέννυ Δαλαμπούρα είχε ζωηρό ενδιαφέρον για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

Ασχολήθηκε ενεργά με το φοιτητικό συνδικαλισμό και έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε πολλαπλά προγράμματα ενημέρωσης πολιτών γύρω από την πρόληψη σε θέματα υγείας, ενώ εξετάζει ασθενείς εθελοντικά σε κοινωνικά ιατρεία διαφόρων δήμων. Η Πέννυ Δαλαμπούρα σήμερα μιλά στο HerNews και την Μπάγια Αντωνοπούλου για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, τον σεξισμό, τις κακοποιημένες γυναίκες που έχει συναντήσει σε εφημερίες της στα νοσοκομεία και τις γυναικοκτονίες.

Τι σημαίνει η εκλογή σας στο πολιτικό συμβούλιο του ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τόσο ψηλά; Είστε η πρώτη γυναίκα του κόμματος, αφήνοντας πίσω ιστορικά στελέχη όπως οι κύριοι Ευθυμίου και Σκανδαλίδης  .

Η εκλογη μου στο πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος για μένα σημαίνει ευθύνη για περισότερη δουλειά, σημαινει επιβράβευση μιας πορείας από τα φοιτητικά μου χρόνια.
Η συμμετοχή τόσων νεων ανθρώπων στην ΚΠΕ του κομματος και το πολιτικό συμβούλιο σηματοδοτεί οτι το ΠΑΣΟΚ αλλάζει γενιά. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη για πολλούς αποτέλεσε την “μεταπολίτευση” του ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρόεδρος μας γεννήθηκε μετα την ίδρυση του Κινήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου και ανδρώθηκε πολιτικά μετά τον θάνατό του.
Η συμμετοχή η δική μου και τόσων αλλων νέων στελεχών στα καθοδηγητικά όργανα του κομματος σημαίνει πως είμαστε μέρος μια προσπαθειας ανανεωσης. Μιας ανανέωσης σε ιδέες, σε ύφος σε πολιτικές πρακτικές,  που δεν μένει μόνο στην βιολογική ηλικία.
Η σειρα εκλογης , τόσο η δική μου όσο και άλλων συντρόφων, δεν πρέπει να αξιολογείται ως κάτι σημαντικό. Ο Κωστας ο Σκανδαλίδης και ο Πέτρος Ευθυμίου ήταν και είναι αστείρευτες πηγές πολιτικής, ιδεων, εμπειρειών και συνέπειας. Δεν υπαρχει μέτρο συγκρισης. Ο σεβασμός μου είναι δεδομένος και η χαρά μου μεγαλη που πορευόμαστε σε αυτην την προσπάθεια μαζί.

Θα είστε υποψήφια βουλευτής στις επόμενες εκλογές;

Στην προσπάθεια του κόμματος και του Νίκου Ανδρουλάκη να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις από όποιο μετερίζι.
Το χρωσταω σε όλους όσους συμπορευτηκαμε όλα τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια, το χρωσταω στην γενιά μου, το χρωσταω στην Θεσσαλονίκη.
Τα αρμόδια όργανα του κομματος είναι αυτά που θα κρίνουν το αν θα έχω την τιμή να δώσω την μάχη και η απόφαση τους θα είναι σεβαστή. Έχω μάθει στην ζωή μου να είμαι στρατιώτης και να αγωνίζομαι πρώτα από όλα για τις συλλογικές επιτυχίες της παράταξης.

Πως προέκυψε η ιατρική;  Είστε δερματολόγος. Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως σύγχρονη γυναίκα; 

 Έχω μεγαλώσει μέσα στο χώρο της υγείας. Από μικρό παιδί ήμουν είτε πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου είτε στο σαλόνι ενός ιατρείο, αφού ο πατέρας μου ήταν  γυναικολόγος και η μητέρα μου φαρμακοποιός.
Θα μας έλεγα μια “ιατρόπληκτη” οικογένεια. Μα πέρα από όλα αυτά οι γονείς μου με δίδαξαν ότι όποιο επάγγελμα και να διαλέξει κάποιος το σημαντικό είναι να έχει πάντα σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Η ιατρική και μένα πέρα από επιστήμη δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βοηθας κάποιον που έχει ανάγκη, ειδικά σε θεματα υγείας.

«Δεν ξέρω πόσο σωστός γενικά είναι ο όρος σύγχρονη γυναίκα. Οι γυναίκες μπορούσαν και μπορούν να καταφέρουν τα πάντα.»

Το κοινωνικό περιβάλλον είναι αυτό που άλλαξε. Οι  γυναίκες μπορούν και πρέπει να λειτουργούν ισότιμα. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι θα πρέπει εμείς οι νεότερες γυναίκες να αποτίσουμε φόρο τιμής στις προηγούμενες γενιές, αλλά και στα κινήματα των γυναικών που καλούσαν τις γυναίκες να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους και να παίξουν τους πολλαπλούς ρόλους που παίζουν σήμερα.
Η σύγχρονη γυναίκα μπορεί κάλλιστα να είναι σύζυγος, μητέρα και παράλληλα άρτια επαγγελματίας σε όποιον τομέα επιλέξει.
Δυστυχώς, η κοινωνία είχε πείσει πρώτα τις ίδιες τις γυναίκες ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλα αυτά. Όταν η αντίληψη των γυναικών άλλαξε μέσα από τα γυναικεία κινήματα και συγκεκριμένες πολιτικές, άλλαξε και η αντίληψη των αντρών για μας.

Επιστήμη ή πολιτική; Εσείς προσωπικά κα Δαλαμπούρα, έχετε βιώσει σεξισμό σε κάποιους από τους δύο χώρους; 

Σε λεκτικό επίπεδο δεν νομίζω να υπάρχει κάποια γυναίκα που δεν εχει βιώσει. Προσωπικά δεν επιτρεπω να συνεχιστεί κάτι τέτοιο ούτε στιγμή. Νομίζω ότι είμαστε στο 2022 και ακόμα πρέπει να διευκρινίζουμε τα αυτονόητα.
Ότι δηλαδή κάποιος δεν θα πρέπει να κρίνεται για το φύλο του, αλλά για τις ικανότητες, την αρτιότητα και τα αξιακά του πιστεύω.
Υπάρχουν δυστυχώς στην κοινωνία μας πολλοί αήθεις άνθρωποι που μετέρχονται κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να πετύχουν τους σκοπούς τους.
Και αυτό δεν έχει να κάνει με το φύλο τους, αλλά με την ψυχή τους. Αυτή που θα πρέπει να καλλιεργούμε οι άνθρωποι για να πορευόμαστε αξιακά και να αφήσουμε τους οποίους άλλους διαχωρισμούς στην άκρη.

Πρόσφατα είχαμε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ που στρέφεται κατά των αμβλώσεων. Ποια είναι η άποψη σας για αυτό;  

Η συντηρητικοποίηση της αμερικανικής κοινωνίας είναι κάτι που συμβαίνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες και δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.
Απο τους νεοσυντηρητικούς του George Bush του νεότερου ως το tea party , έχουν γίνει πολλές αλλαγές στην κοινωνία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στις νότιες και μεσόγειες πολιτείες. Είναι κάτι που με προβληματίζει βαθύτατα.
Η απόφαση αυτή δυστυχώς ανοίγει δρόμους σκοτεινούς που μας πηγαίνουν χρόνια πίσω. Ευτυχώς στην Ευρώπη οι προοδευτικές ιδέες και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων διακιωμάτων  έχουν μεγαλύτερο βαθος. Σε κάθε περιπτωση πρέπει να έιμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση.

Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα είχαμε και πολλές γυναικοκτονίες τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για αυτό το θέμα;  

Μέσα στον Αύγουστο είχαμε στη χώρα μας 3 γυναικοκτονίες σε 48 ώρες. Ξέρετε κάποιοι λένε ότι στον όρο ανθρωποκτονία περικλείονται και οι γυναικοκτονίες. Δεν είναι όμως έτσι. Οι γυναικοκτονίες είναι εγκλήματα μίσους που βασίζονται στο φύλο. Με άλλα λόγια οι γυναίκες δολοφονούνται επειδή είναι γυναίκες.
Στην
Ιταλία σημειώνεται μια γυναικοκτονία κάθε τρεις μέρες, στη Γαλλία οι γυναικοκτονίες αυξήθηκαν φέτος κατά 20%. Δυστυχώς δηλαδή μιλάμε για ένα φαινόμενο με διεθνείς διαστάσεις.
Στη χώρα μας από την αρχή της χρονιάς έχουν γίνει πάνω από 5500 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Η πολιτεία πρέπει να δράσει άμεσα και να δημιουργήσει τέτοιες δομές που οι γυναίκες δεν θα καταγγέλουν απλώς περιστατικά έμφυλης βίας, αλλά θα νοιώθουν ότι θα μπορεί το κράτος να τις προστατέψει.
Τις περισσότερες φορές στα εγκλήματα αυτά ο φόνος είναι απλά το κορυφαίο περιστατικό της έμφυλης βίας που δέχονται οι γυναίκες.
Η πολλαπλή κακοποίηση έχει προηγηθεί. Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τις γυναίκες να μη φοβούνται γιατι ο φόβος είναι το πιο επικίνδυνο σημείο από όλα σε αυτές τις καταστάσεις. Γιατί είναι το πιο δύσκολο να ξεπεραστεί.

«Έχω συναντήσει σε εφημερίες πολλές κακοποίημενες γυναίκες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση

Έχουμε σε πολλές περιπτώσεις καλέσει την αστυνομία από μόνοι μας για να καταθέσουν και αυτές ακόμα και στο ασφαλές περιβάλλον του νοσοκομείου λένε ότι “έπεσα από τη σκάλα” “στραβοπάτησα”.
Ειλικρινά σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις νοιώθω απελπισία που δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω, γιατί κάποιες από αυτές δεν θα προλάβουν να ξαναφτάσουν στο νοσοκομείο.
Πρέπει να μάθουμε στις γυναίκες να έχουν θάρρος, να μην φοβούνται και να καταγγέλουν και να αποχωρούν από τέτοια περιβάλλοντα και η πολιτεία να προασπίζει με όλες τις τις δυνάμεις τις κακοποίημενες γυναίκες. Αν δεν δράσουμε αποφασιστικά και σύντομα όλο και πιο συχνά θα ακούμε και νέες ειδήσεις με περιστατικά γυναικοκτονίων. Και αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο από όλα.

Πρόσφατα έγινε σάλος με την Πρωθυπουργό της Φιλανδίας Sanna Marin επειδή δημοσιεύτηκαν βίντεο από πάρτυ που διασκέδαζε ενώ της ζητήθηκε να υποβληθεί και σε έλεγχο για λήψη ναρκωτικών ουσιών. Τι πιστεύετε για αυτό;

Ακόμα η πολιτική ζωή πολλών χωρών είναι βαθιά ανδροκρατούμενη. Ευτυχώς όμως ο κόσμος αλλάζει. Και μάλιστα ραγδαία. Η Sanna Marin είναι μία νέα και όμορφη γυναίκα που μετά από πολλές εκλογικές μάχες απέδειξε ότι ήταν η καλύτερη μεταξύ των συνυποψηφίων για να εκπροσωπεί τη χώρα της στο ανώτατο πρωθυπουργικό αξίωμα.
Υποβλήθηκε σε εξέταση για λήψη ναρκωτικών ουσιών μετά την δημοσίευση των ιδιωτικών βίντεο όπου χορεύε και διασκέδαζε. Το έκανε και βγήκε αρνητικό. Πολύ αμφιβάλλω αν θα την ανάγκαζαν να υποβληθεί στην ίδια ντροπιαστική διαδικασία αν ήταν ένας 60χρονος άντρας πολιτικός.
Και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει βαθύτατα για τα στερεότυπα και τη “γυάλινη οροφή” που ακόμη δεν έχει σπάσει.
Εγώ κράταω ότι με την ίδια στο πρωθυπουργικό αξίωμα και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας στο πλευρό της πάρθηκε η ιστορική απόφαση της εισόδου της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Και αυτή η απόφαση προφανώς δυσάρεστησε πολλούς εκτός συνόρων που τη θεώρησαν εύκολο θύμα επειδή είναι νέα και γυναίκα. Μαζί με τη Sanna Marin και με κάθε άξιο άνθρωπο που θέλει να προσφέρει και να εκπληρώνει τα όνειρα του για την πατρίδα του, ενώ παράλληλα θέλει να ζει και την ηλικία του.

Ευχαριστούμε θερμά την Πέννυ Δαλαμπούρα για τη συνέντευξη στο HerNews.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Εξομολόγηση ψυχής από την Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η διαδικασία της εξωσωματικής είναι Γολγοθάς, έχει προσωπικό κόστος»

Her News

Τζένη Καζάκου: Ο κόσμος ίσως ψάχνει σε εμένα τη γιαγιά μου, τη Τζένη Καρέζη…

Her News

Έφη Πετροπούλου: Η φωτογράφος που βγάζει τα πιο εντυπωσιακά πορτρέτα σε ζωάκια μιλά στο HerNews

HerNews ka