HerNews.gr
Ελλάδα

Κατώτατος μισθός: Αυτά είναι τα πέντε βήματα για την αύξηση του

Επιστροφή στα προ-μνημονιακά επίπεδα για τον κατώτατο μισθό αναμένεται το 2023, καθώς έρχεται μία ακόμα αύξηση τη νέα χρονιά.

Το βασικό σενάριο προβλέπει πως ο μισθός θα πάει από τα 713 στα 751 ευρώ. Δηλαδή θα επιστρέψει στο ποσό που ήταν πριν από τις περικοπές που έγιναν το 2012. Βέβαια, πολλά θα κριθούν από τα μέχρι τότε οικονομικά δεδομένα, καθώς μία σειρά παράγοντες θα ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό του τελικού ποσού.

Στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, το τελικό ποσοστό δεν έχει κλειδώσει, καθώς θα προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου και των κοινωνικών εταίρων, των επιστημονικών ινστιτούτων, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΚΕΠΕ.

Το έναυσμα για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα δοθεί τον Ιανουάριο, και στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε ένα τρίμηνο ή τετράμηνο να έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για το ποσοστό της αύξησης. Ουσιαστικά, μέσα στην άνοιξη του 2023, περίπου 650.000 χαμηλόμισθοι θα εισπράξουν «ζεστό χρήμα».

Μέχρι τότε, πέντε είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν:

Η Επιτροπή Διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό θα στείλει τον Ιανουάριο τις απαραίτητες προσκλήσεις στους αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΤτΕ).

Θα ακολουθήσει η σύνταξη και η υποβολή της ειδικής έκθεσης.

Μετά τη διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, θα υπάρξει πρόσκληση για προφορική διαβούλευση.

Θα γίνει διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης, καθώς και της έκθεσης των φορέων στο ΚΕΠΕ, για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.

Αμέσως μετά, θα υπάρξει εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος έχει δοθεί διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό. Η πρώτη ήταν της τάξης του 2% και είχε δοθεί την 1η Ιανουαρίου, και ακολούθησε την 1η Μαΐου μία δεύτερη αύξηση, που έφτασε το 7,5%, με τον κατώτατο μισθό αυτή τη στιγμή να διαμορφώνεται στα 713 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται για όσους είχαν τριετίες μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Να σημειωθεί πως από τα στοιχεία προκύπτει πως με την αύξηση αυτή, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 21 χώρες της Ε.Ε. που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό (από την 11η που βρισκόταν έως τώρα). Συγκεκριμένα, με την αύξηση κατά 7,5% στα 831,8 ευρώ σε 12μηνη βάση, οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα μας ανεβαίνουν στην κατάταξη κατά δύο θέσεις, ξεπερνώντας την Πορτογαλία (822,5 ευρώ) και τη Μάλτα (792,26 ευρώ).

Διαβάστε περισσότερα στη vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία με βροχές και χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα

HerNews ka

Εντείνονται οι έλεγχοι σε ξαπλώστρες, κυλικεία πλοίων και καύσιμα ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Her News

Καιρός: Έρχεται πολικό ψύχος διαρκείας – Που και πότε θα χιονίσει

Her News