HerNews.gr
Ταξίδια

Φύγαμε για Τζιά; 8 κορυφαίες εμπειρίες για διακοπές στην Κέα

Μόλις 1 ώρα με το πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεται η Κέα (ή Τζια): το κοντινότερο στην Αθήνα νησί των Κυκλάδων, που συνδυάζει μια αύρα χαλάρωσης και ελευθερίας με αυθεντική, κυκλαδίτικη άγρια ομορφιά.

Η παλαιότερη ονομασία της ήταν Υδρούσα, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το νησί λεγόταν Τζια.

Τι έχει να σου προσφέρει σαν προορισμός; Ουσιαστικά τα πάντα! Καθαρές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, απίστευτα μονοπάτια, επιβλητικές πετρόχτιστες βίλες διάσπαρτες σε όλο το νησί, υπέροχο φαγητό και μια πανέμορφη κυκλαδίτικη Χώρα, την Ιουλίδα. Με άλλα λόγια η Κέα είναι ένας ιδανικός προορισμός για διακοπές ή εξόρμηση σαββατοκύριακου.

Δεν μας πιστεύεις; Δες με τα μάτια σου. Ακολουθούν μερικές κορυφαίες εμπειρίες για τις διακοπές σου στην Κέα. 

Βόλτα στην Ιουλίδα

Οι διακοπές στην Κέα (Τζια) πρέπει να ξεκινούν από την Ιουλίδα. Η πρώτη εντύπωση κατά την άφιξη στο λιμάνι, την Κορησσία, είναι ότι το τοπίο είναι άγονο όπως σε όλα τα κυκλαδίτικα νησιά.
Όμως η Ιουλίδα (8χλμ. από το λιμάνι) δεν μοιάζει με καμία άλλη Χώρα των Κυκλάδων. Τα σπίτια της είναι πολύχρωμα, συνήθως διώροφα και πολλά από αυτά έχουν κεραμοσκεπές, ενώ τα πλακόστρωτα σοκάκια δίνουν μια ευχάριστη και χαλαρή αίσθηση χωριού.
Πρότασή μας: πάρε ένα παγωτό και εξερεύνησε όσα περισσότερα σοκάκια της Ιουλίδας μπορείς. Αναζήτησε το νεοκλασικό παλιό σχολικό κτίριο, το Δημαρχείο (χτίστηκε το 1902) και το μικρό αρχαιολογικό μουσείο. Φ
υσικά, μην παραλείψεις να δεις το περίφημο πέτρινο λιοντάρι της Κέας που χαμογελά αινιγματικά στους επισκέπτες του νησιού από το 600 π.Χ. περίπου.

Πεζοπορία προς την αρχαία Καρθαία

Αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις στην Κέα, εκτός από βόλτα στην Ιουλίδα; Να ανακαλύψεις την προϊστορική Καρθαία. Η ομορφιά της είναι ότι μπορείς να την προσεγγίσεις μόνο με τα πόδια ή με βάρκα, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο του οποίου η ατμόσφαιρα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή από τη μακρά ιστορία του.

Κατοικήθηκε για 1.400 χρόνια (εγκαταλείφθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ.) και ήταν μία από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις της Κέας.

Υπάρχουν στο νησί πολλά καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια πεζοπορίας – μέσα στο πράσινο-, αλλά το αγαπημένο μας είναι αυτό που πηγαίνει από την Ιουλίδα μέσω Μεσαριάς, Προφήτη Ηλία, Άστρα, Ελληνικών και Αγίου Συμεών στην Καρθαία, στη νότια ακτή. Είναι μια απαιτητική αλλά υπέροχη πεζοπορία 12,5 χιλιομέτρων και είναι καλύτερο να την κάνεις με οδηγό, όπως η Kea Terra Active. Εναλλακτικά, υπάρχει ένα κατηφορικό μονοπάτι 35-45 λεπτών (η επιστροφή διαρκεί περισσότερο) από το χωριό Χαβούνα ή το Σταυρουδάκι προς την Καρθαία.

Εκεί θα σε υποδεχτούν ναοί αφιερωμένοι στον Απόλλωνα και την Αθηνά, αλλά και ένα αρχαίο θέατρο. Η θέα είναι καταπληκτική, ενώ κάτω ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει παραλία με γαλάζια νερά. Έχεις καταλάβει ότι οι διακοπές στην Κέα θα σου μείνουν αξέχαστες, ε;

Εκδρομή στο Βουρκάρι

Ένα άλλο αξιοθέατο που πρέπει να ανακαλύψεις στις διακοπές σου στην Κέα είναι το μικροσκοπικό Βουρκάρι: ένα γραφικό ψαροχώρι με εξαιρετικές επιλογές για φαγητό/κοκτέιλ και θέα στα ιστιοπλοϊκά σκάφη και τις θαλαμηγούς που λικνίζονται ρυθμικά πάνω στο κύμα.
Είναι ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της Κέας, με μια σειρά από παραθαλάσσια καφέ και εστιατόρια (δες τη λίστα των εστιατορίων παρακάτω) που συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για γεύμα με θαλασσινά. Και αν δεν σκοπεύεις να πας στην Καρθαία, φρόντισε να επισκεφθείς τον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης, ακριβώς δίπλα.

Κατάδυση σε ναυάγιο ή αεροπλάνο του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου

Η Κέα των Κυκλάδων αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις των καταδύσεων. Ναι, καλά κατάλαβες, ανάμεσα στα πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Κέα είναι και οι υποθαλάσσιες εξερευνήσεις.
Υπάρχουν τέσσερα γνωστά ναυάγια στα νερά της, μεταξύ των οποίων και το
Britannic (αδελφό πλοίο του Τιτανικού), το οποίο βυθίστηκε από νάρκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ λειτουργούσε ως πλωτό νοσοκομείο.

Και ενώ το βάθος του στα 117 μέτρα το καθιστά απρόσιτο για τους αρχάριους δύτες, τα άλλα ναυάγια είναι προσβάσιμα για δύτες όλων των ικανοτήτων.

Οι Kea Divers έχουν έδρα το Βουρκάρι και το Κουνδουράκι και προσφέρουν τα πάντα, από μαθήματα για αρχάριους μέχρι τεχνικές καταδύσεις σε ένα βυθισμένο, άθικτο γερμανικό αεροπλάνο τύπου Junker 52 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το S/S Burdigala, κατασκευής 1897, σε βάθος άνω των 60 μέτρων.
Αν αυτές οι επιλογές είναι ήδη σε υπερβολικά μεγάλο βάθος για σένα, μάθε πως υπάρχουν ναυάγια και στα 10 μέτρα. Επίσης και πολλά άλλα υποβρύχια αξιοθέατα για εξερεύνηση, όπως θαλάσσια τείχη και ενδιαφέροντες βραχώδεις σχηματισμοί που προσελκύουν πελαγίσια ψάρια. 

Επίσκεψη σε εκκλησίες και Μονές της Κέας

Τι μένει να κάνεις ακόμα στις διακοπές σου στην Κέα; Να ανακαλύψεις εκκλησίες και Μονές που θα σου χαρίσουν μοναδική θέα στο Αιγαίο. Αν κάνεις την πεζοπορία από την Ιουλίδα προς την Καρθαία, θα περάσεις από τον Άγιο Συμεών στην περιοχή του νησιού που είναι γνωστή ως Κάτω Μεριά.
Εκεί κρύβεται η εκκλησία του Αγίου Συμεών, χτισμένη στη θέση ενός ναού αφιερωμένου στην Αφροδίτη, με θέα στο απέραντο Αιγαίο αλλά και με απίστευτο ηλιοβασίλεμα.
Και αν νομίζεις ότι αυτό είναι ξεχωριστό, περίμενε να δεις τη θέα της 
Μονής της Παναγίας Καστριανής (της πολιούχου της Κέας), που ιδρύθηκε το 1700 μ.Χ. στο Καστρί. Χτισμένη στην άκρη ενός βράχου, έχει μια θέα που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.

View from the Monastery of Panagia Kastriani

Δοκίμασε τις μοναδικές γεύσεις της Κέας

Για το τέλος σου αφήσαμε το καλύτερο και το…πιο νόστιμο. Θα μαγευτείς από τις επιλογές για φαγητό στην Κέα, με το ντόπιο κρέας, τα απίθανα μαμαδίστικα πιάτα αλλά και τα εστιατόρια με  gourmet κουζίνα και υπέροχη θέα.
Ξεχωρίζουν ο διάσημος Αρίστος για αστακομακαρονάδα στο Βουρκάρι, το gourmet εστιατόριο Kylix στην Ιουλίδα και η αυθεντική ταβέρνα «το Εξοχικό της Μαργαρίτας» στις Ποίσσες, ενώ εμείς σου λέμε με βεβαιότητα πως ό,τι και αν δοκιμάσεις θα σε ενθουσιάσει!
Α, από ντόπια προϊόντα μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις την τοπική
λόζα, το «προσούτο του Αιγαίου» αλλά και τα εξαιρετικά τυριά της Κέας, όπως το ξηροτύρι, το ξυνό και το κοπανιστό.
Αν έχεις χρόνο, πέρνα από το 
Τυράκειον, στην Ιουλίδα, που ειδικεύεται στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και θα καταλάβεις γιατί επιμένουμε να δοκιμάσεις τα ντόπια τυριά.

Άσε το Φεστιβάλ Παραμυθιών να σε μαγέψει

Τι θα έλεγες να συνδυάσεις τις διακοπές στην Κέα (Τζια) με λίγη ατμόσφαιρα παραμυθιού; Κάθε καλοκαίρι, παραμυθάδες, χαρισματικοί αφηγητές, μουσικοί και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην Κέα των Κυκλάδων για αυτό το ιδιαίτερο διεθνές φεστιβάλ. Σκοπός του είναι να συνεχίσει την αρχαία παράδοση που είχε το νησί σε μύθους για νύμφες και νεράιδες.

8 κορυφαίες εμπειρίες για τις διακοπές σου στην Κέα (Τζια)

Αλήθεια, το φανταζόσουν πως η γοητεία των Κυκλάδων μπορεί να ξεκινάει τόσο κοντά στην Αθήνα;
Μόλις μια ώρα με το καράβι η Κέα σε μεταφέρει γρήγορα σε σκηνικό ελληνικού καλοκαιριού με όλα όσα περιμένεις από ένα νησί: μεγάλους περιπάτους, όμορφες παραλίες και καταπληκτικό φαγητό. Λοιπόν, ποια από τις 8 κορυφαίες εμπειρίες για τις διακοπές σου στην Κέα σε γοήτευσε περισσότερο;

Νεότερα Άρθρα

4 Εστιατόρια από το «Emily In Paris» που μπορείτε να επισκεφτείτε

Her News

Σαντορίνη: Οδηγός άνετων και ξεκούραστων διακοπών

Her News

Η μέρα της εβδομάδας με τις φθηνότερες πτήσεις

Her News