HerNews.gr
Ταξίδια

9 μοναδικές εμπειρίες για τις διακοπές σου στα Μετέωρα

Κάνοντας διακοπές στα Μετέωρα το πρώτο που θα προσέξεις είναι οι γιγάντιοι βράχοι και τα ιστορικά μοναστήρια στις κορυφές τους, τα οποία μοιάζουν να αιωρούνται εκατοντάδες μέτρα ψηλά.
Σε αυτή την προστατευόμενη από την UNESCO περιοχή, θα ενθουσιαστείς ακόμα από το φυσικό τοπίο, ένα από τα πιο κατάλληλα στην Ελλάδα κυριολεκτικά για κάθε είδους δραστηριότητα: από πολιτιστικές περιηγήσεις και πεζοπορίες μέχρι ράφτινγκ στο ποτάμι και κυνήγι τρούφας.

Εμείς σου εγγυόμαστε, πως θα λατρέψεις ό,τι και αν κάνεις στα Μετέωρα -περίπου 3 ώρες από τη Θεσσαλονίκη και 4 ώρες από την Αθήνα με το αυτοκίνητο.

Αυτό που θα σου μείνει αξέχαστο όμως είναι η μυστικιστική, απόκοσμη ατμόσφαιρα της περιοχής που μοιάζει να έχει βγει από ταινία φαντασίας. 

Ζήσε ένα ηλιοβασίλεμα που δε θα ξεχάσεις ποτέ!

Όσο όμορφες και αν είναι οι φωτογραφίες των Μετεώρων που έχεις δει, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πρέπει πραγματικά να τα δεις με το ίδια σου τα μάτια για να καταλάβεις το μεγαλείο αυτού του μοναδικού τόπου.
Για ακόμα πιο εντυπωσιακές εικόνες, σου προτείνουμε να παρατηρήσεις τους βράχους και τα μοναστήρια των Μετεώρων στο ηλιοβασίλεμα.
Όπου κι αν σταματήσεις για να τα θαυμάσεις, θα απολαύσεις εκπληκτική θέα, καθώς ο ήλιος που δύει ζωγραφίζει τους βράχους με ένα έντονο κόκκινο χρώμα!

Εξερεύνησε τα πεζοπορικά μονοπάτια στα Μετέωρα

Υπάρχει ένας καλός λόγος που η πεζοπορία είναι από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στα Μετέωρα. Μεταξύ των μοναστηριών υπάρχει ένα δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι μοναχοί και προσκυνητές πριν από αιώνες, ενώ σήμερα τα μονοπάτια αυτά αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους για να εξερευνήσεις την περιοχή.
Υπάρχουν κάποια που οδηγούν από την Καλαμπάκα στη Μονή της Αγίας Τριάδας, και πολλά ακόμα που ξεκινούν από το χωριό Καστράκι, συμπεριλαμβανομένου ενός μονοπατιού που οδηγεί στο βράχο του Αγίου Πνεύματος και τις περίφημες «σπηλιές των ερημιτών».
Ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στο Άγιο Πνεύμα έχει χτιστεί μέσα σε μία από τις σπηλιές (λέγεται ότι κατοικήθηκε από έναν μοναχό τον 10ο αιώνα μ.Χ.), το οποίο αποτελεί μέρος ενός ετήσιου φεστιβάλ για τους κατοίκους του χωριού Καστράκι.

Γνώρισε τα παγκόσμιας φήμης μοναστήρια των Μετεώρων

Η μοναστική κοινότητα των Μετεώρων χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, όταν οι πρώτοι μοναχοί έφτασαν στην περιοχή με σκοπό να χτίσουν μοναστήρια. Από τα 24 μοναστήρια των Μετεώρων που λειτουργούσαν τον 16ο αιώνα, έξι παραμένουν ενεργά: είναι οι Μονές Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσάνου, Άγιος Στέφανος και Άγιος Νικόλαος, καθώς και η Μονή Αγίας Τριάδας. 

Η επίσκεψη στα μοναστήρια είναι σίγουρα μια δραστηριότητα που θα προγραμματίσεις όσο κάνεις διακοπές στα Μετέωρα.

Όλα προσφέρουν καταπληκτική θέα και έχουν πλούσια ιστορία, και το καθένα έχει τη δική του, μοναδική ατμόσφαιρα. Ακόμα μπορείς να επισκεφθείς τα μοναστήρια του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Νικολάου Μπάντοβα, καθώς και τη Μονή Υπαπαντής (που βρίσκεται στα βόρεια), τα οποία έχουν ενταχθεί σε ένα πρόσφατο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Κάνε αναρρίχηση όπως οι πρώτοι μοναχοί

Η αναρρίχηση έχει τη δική της ιστορία, εδώ στα Μετέωρα. Οι πιο διάσημοι αναρριχητές ήταν οι πρώτοι μοναχοί, οι οποίοι απέκτησαν τις αναρριχητικές τους ικανότητες από τους ντόπιους, που τους έδειξαν πως να σκαρφαλώνουν στις κορυφές για να ιδρύσουν τα μοναστήρια που θαυμάζουμε σήμερα.
Σήμερα τα Μετέωρα δικαιολογημένα έχουν γίνει ένας παγκόσμια δημοφιλής τόπος αναρρίχησης, και μάλιστα όχι μόνο για έμπειρους αναρριχητές.
Ακόμα και αν είσαι αρχάριος, θα σου παρασχεθεί όλη η τεχνογνωσία και ο εξοπλισμός που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την αναρρίχηση σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά βραχώδη πεδία αναρρίχησης που έχεις δει ποτέ. 

Κατάκτησε τη «Μεγάλη Αγία» via ferrata

Ναι, καλά το κατάλαβες… οι διακοπές στα Μετέωρα έχουν πολλή περιπέτεια. Η Μεγάλη Αγία -ή Αγιά, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι -δεν είναι απλώς η υψηλότερη κορυφή των Μετεώρων, αλλά και το τελικό σημείο της πιο επικής ανάβασης που προσφέρεται στους πιο δραστήριους επισκέπτες.
Η διαδρομή πεζοπορίας και αναρρίχησης της «Μεγάλης Αγίας» via ferrata ανεβαίνει περίπου 430 μέτρα πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας, ακολουθώντας ένα κρυφό μονοπάτι μέσα από στύλους βράχων, ρωγμές και σχισμές, ενώ απαιτεί οδηγό και εξειδικευμένο εξοπλισμό.
Πρόκειται για μια συναρπαστική δραστηριότητα στα Μετέωρα που σταματά σε ένα οχυρό αρχαίας πόλης και προσφέρει μαγευτική θέα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του χωριού Καστράκι και του θεσσαλικού κάμπου. Αναμφίβολα, η αναρρίχηση είναι ένα από τα πιο περιπετειώδη πράγματα που μπορείς να κάνεις όσο βρίσκεσαι για διακοπές στα Μετέωρα.

Απόλαυσε μια περιήγηση γευσιγνωσίας κρασιού και φαγητού

Τα Μετέωρα δεν είναι μόνο ένα εκπληκτικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και ένας υπέροχος προορισμός για εσένα που αγαπάς το καλό φαγητό. Ναι, η γευσιγνωσία είναι μια ακόμα συναρπαστική δραστηριότητα στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα, όπου μπορείς να δοκιμάσεις παραδοσιακά πιάτα και τοπικά προϊόντα.
Οι σπιτικές πίτες και το μέλι που φτιάχνουν οι μοναχοί είναι απίστευτα νόστιμα, ενώ υπάρχουν και τοπικά οινοποιεία που μπορείς να επισκεφθείς ατομικά ή στο πλαίσιο μιας ομαδικής γευσιγνωσίας φαγητού και κρασιού.
Εδώ θα καθίσεις να απολαύσεις ένα γεύμα με προϊόντα απευθείας από τη φάρμα στο τραπέζι με ψητά κρέατα, τοπικά τυριά και φρέσκες, βιολογικές σαλάτες.

Γίνε κυνηγός τρούφας και απόλαυσε ένα γεύμα μέσα στο δάσος

Καλές όλες αυτές οι δραστηριότητες στα Μετέωρα, είναι όμως ώρα να πάμε τη γευστική εμπειρία ένα βήμα παραπέρα. Τα πυκνά δάση γύρω από τα Μετέωρα φημίζονται για τις εποχιακές τρούφες και τα μανιτάρια τους, δίνοντάς σου την ευκαιρία όχι μόνο να τα αναζητήσεις, αλλά και να απολαύσεις ένα γεύμα μαγειρεμένο επιτόπου με τους καρπούς της αναζήτησής σου.
Υπάρχουν αποστολές με σκύλους τρούφας και τους εκπαιδευτές τους, οι οποίοι θα σου διδάξουν την τέχνη του εντοπισμού των πολύτιμων μανιταριών.
Στη συνέχεια ένας σεφ θα σε βοηθήσει να ετοιμάσεις ένα γεύμα με βάση τις τρούφες και τα μανιτάρια μέσα στο δάσος.
Για να ολοκληρώσεις αυτή την πολύ γευστική και αρωματική μέρα, σου προτείνουμε μια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Μετεώρων στην Καλαμπάκα.

Νιώσε το απόλυτο δέος σε μια ποδηλατική εξόρμηση

Να μια ακόμα συναρπαστική δραστηριότητα στη φύση για τις διακοπές σου στα Μετέωρα! Είτε είσαι αρχάριος ποδηλάτης βουνού, είτε πιο έμπειρος, τα Μετέωρα θα σου προσφέρουν ένα απίστευτο τοπίο για εξερευνήσεις με το ποδήλατο. Υπάρχουν οδικές και εκτός δρόμου διαδρομές που σε οδηγούν δίπλα από τα μοναστήρια των Μετεώρων ή στην ύπαιθρο.
Πιο εύκολες θα γίνουν οι εξορμήσεις σου αν συμμετέχεις σε ομαδικές ποδηλατικές εμπειρίες. Μια εξαιρετική συμβουλή είναι να επισκεφθείς τη Μονή Υπαπαντής που δεν κατοικείται πλέον από μοναχούς, αλλά είναι μία από τις παλαιότερες των Μετεώρων και είναι κυριολεκτικά λαξευμένη στο βράχο. Α, εδώ, στη βόρεια πλευρά των Μετεώρων θα βρεις ένα πανέμορφο δάσος βελανιδιάς που μπορείς να διασχίσεις με το ποδήλατο. 

Κάνε rafting στο ποτάμι και απόλαυσε επικές βουτιές στην αδρεναλίνη

Για το τέλος σου αφήσαμε μια δραστηριότητα που μάλλον δεν την περίμενες… Το ράφτινγκ στον ποταμό Πηνειό προσθέτει μια άλλη διάσταση στις διακοπές σου στα Μετέωρα.
Με μήκος περίπου 8 χλμ και δυσκολία που δεν ξεπερνά το βαθμό 2-3 την άνοιξη και το φθινόπωρο, η διαδρομή είναι ιδανική για όλα τα μέλη της οικογένειας ή για παρέες που κάνοντας ράφτινγκ θα γνωρίσουν την υπέροχη φύση. Πραγματικά εδώ θα αποκομίσεις ακόμα περισσότερες εικόνες από τους συναρπαστικούς βραχώδεις σχηματισμούς, ενώ υπάρχουν και εκδρομές που διαρκούν ολόκληρη την ημέρα και περιλαμβάνουν πικνίκ στις όχθες του ποταμού, αλλά και την ευκαιρία να κολυμπήσεις στο ποτάμι. 

Κορυφαίες εμπειρίες για τις διακοπές σου στα Μετέωρα

Λοιπόν, τι τράβηξε πιο πολύ την προσοχή σου ανάμεσα σε όλες αυτές τις διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στα Μετέωρα; Η πεζοπορία ανάμεσα στα μοναστήρια;
Το κυνήγι τρούφας; Η αναρρίχηση σε βράχους; Η ποδηλασία βουνού; Ή μήπως προτιμάς κάτι πιο ρομαντικό όπως τα μαγικά ηλιοβασιλέματα στους βράχους των Μετεώρων-μια εικόνα που θα θυμάσαι για μια ζωή; 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ελλάδα: Τα πιο οικονομικά νησιά για διακοπές

Her News

Αστυπάλαια, Νάξος και Ίος ξεχωρίζουν στην «πράσινη» λίστα του ισπανόφωνου National Geographic

Her News

Travel: Τα 5 πιο ιστορικά χωριά της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείς

HerNews ka