HerNews.gr
Health

Κοινό κρυολόγημα και σκευάσματα Cold και Flu – Τι να προσέξεις

Το κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που οφείλεται συνήθως σε ρινοϊούς.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής στο κρυολόγημα είναι ξερός βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, ρινική συμφόρηση, βραχνάδα, φτάρνισμα και κάποιες φορές πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και κόπωση.

Δεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή για το κοινό κρυολόγημα, μπορούμε όμως να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα του.

Τα δύο συχνότερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος είναι το Comtrex Cold και το Panadol Cold and Flu.

Τρόπος χρήσης :

Λαμβάνετε 2 δισκία Panadol Cold and Flu μέχρι και 3 φορές την ημέρα (προσοχή! Μη λαμβάνετε πάνω από 6 δισκία ημερησίως και όχι πιο συχνά από κάθε 4 ώρες.)

Λαμβάνετε 2 δισκία Comtrex cold κάθε 6 ώρες (Προσοχή! Μη λαμβάνετε πάνω από 8 δισκία ημερησίως)

Εάν τα συμπτώματα σε ένα κρυολόγημα συνεχίζοτν πάνω από 5 μέρες ή εμφανίσετε υψηλό πυρετό, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

Η λήψη του φαρμάκου πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς που πάχουν από αρτηριακή υπέρταση, διαβήτη και παθήσεις θυρεοειδούς!

Τι πρέπει να προσέξετε πριν λάβετε τα συγκεκριμένα σκευάσματα;

Πρέπει να γνωρίζετε πως και στα δύο ευρέως χρησιμοποιούμενα αυτά σκευάσματα περιέχεται υδροχλωρική ψευδοεφεδρίνη, μία ουσία με συμπαθητικομιμητική δράση.
Η ψευδοεφεδρίνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και έτσι διεγείρει τον καρδιακό μυ, αυξάνει την πίεση του αίματος, ενώ μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του διαβήτη λόγω αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, μπορεί να προκληθεί υπερδιέγερση, ιδιαίτερα σε παιδιά.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συγκεκριμένα φάρμακα:

Τα συμπαθητικομιμητικά πρέπει να αποφεύγονται από όσους χρησιμοποιούν αναστολείς μονοαμινοξειδάσης (αναστολείς ΜΑΟ), β-αναστολείς και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

  *Συστατικά του COMTREX COLD: Παρακεταμόλη, υδροχλωρική ψευδοεφεδρίνη, μηλεϊνική χλωροφαινιραμίνη

  *Συστατικά του Panadol Cold & Flu: Παρακεταμόλη και υδροχλωρική ψευδοεφεδρίνη

Τι να προσέξετε:

Μην πάρετε το COMTREX COLD αν έχετε αλλεργία στα συστατικά του ή πάσχετε από βαρειά νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, άσθμα, γλαύκωμα, εμφύσημα, χρόνια πνευμονοπάθεια, υπέρταση, καρδιοπάθεια, παθήσεις του θυρεοειδούς, διαβήτη, δυσχέρεια στην αναπνοή ή δυσχέρεια στην ούρηση λόγω υπερτροφίας του προστάτη, εκτός εάν το συνέστησε ιατρός ενημερωμένος για την ύπαρξη των ανωτέρω.

Μην πάρετε το Panadol Cold& Flu αν έχετε αλλεργία στα συστατικά του ή εάν πάσχετε από υπέρταση, υπερλειτουργία τoυ θυρεοειδούς αδένα, υπερτροφία του προστάτη, καρδιαγγειακή νόσο, γλαύκωμα (αύξηση της πίεσης στα μάτια), ή εάν έχετε πρόβλημα στους νεφρούς, εκτός αν σας το πει ο γιατρός σας, ή εάν έχετε πάρει μέσα στις τελευταίες 2 εβδομάδες φάρμακα που είναι αναστολείς της μονοαμινο-οξειδάσης (ΜΑΟ), τα οποία συνταγογραφούνται συνήθως για την κατάθλιψη ή εάν παίρνετε το φάρμακο μοκλοβεμίδη για την κατάθλιψη, β-αναστολείς για την υψηλή πίεση, τα αντιβιοτικά φουραζολιδόνη ή λινεζολίδη, κατασταλτικά της όρεξης ή διεγερτικά φάρμακα που ονομάζονται αμφεταμίνες (χρησιμοποιούνται κάποιες φορές για τη θεραπεία της αδυναμίας συγκεντρώσεως ή την υπερβολική υπνηλία).

Όπως σε κάθε κρυολόγημα, η ξεκούραση, το καλό φαγητό, η ενυδάτωση του οργανισμού και οι βιταμίνες, βοηθούν για γρηγορότερη ανάρρωση!

*Οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από τα φύλλα οδηγιών χρήσης των αντίστοιχων σκευασμάτων.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Hospital Home: Η κατ’ οίκον νοσηλεία ψηφίστηκε και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις εκλογές

HerNews ka

Πως να περάσεις μόνη σου τις κρύες νύχτες του χειμώνα

Her News

Τα 11 πιο συχνά λάθη που κάνεις και σου προκαλούν αϋπνία

Her News