HerNews.gr
Παιδί

Το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο – Πως να το βοηθήσεις να αντιμετωπίσει τη σχολική φοβία

Οι περισσότεροι γονείς έχουν έρθει αντιμέτωποι με την άρνηση του παιδιού τους να πάει στο σχολείο. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογική, η διαχείριση της κατάστασης όμως παραμένει δύσκολη για αρκετές μανούλες και μπαμπάδες. Υπάρχουν όμως τρόποι να ενθαρρύνουμε το παιδί και να το βοηθήσουμε να διώξει την άρνηση που αισθάνεται.

Τι είναι η σχολική φοβία

Με τον όρο σχολική φοβία εννοούμε την άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο, την δυσκολία του να αποχωριστεί το οικείο περιβάλλον, τους γονείς του, αλλά και την έντονη δυσφορία που προκαλεί η πολύωρη παραμονή του στο σχολικό χώρο.Η σχολική φοβία εκδηλώνεται τόσο με ψυχικά όπως απόσυρση, ευερεθιστότητα, νεύρα, όσο και με σωματικά συμπτώματα.
Συνήθως α οι γονείς δεν το αντιλαμβάνονται πριν ξεκινήσει το νηπιαγωγείο ή η 1η δημοτικού: ένα παιδί χαρούμενο με τις δραστηριότητές του, κοινωνικό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και ξαφνικά αλλάζει.

Πως να βοηθήσουμε το παιδί να αντιμετωπίσει το φόβο του

  1. Τα παιδιά τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο όταν ο γονιός ενδιαφέρεται για το σχολείο τους. Μιλήστε με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και δηλώστε εθελοντική συμμετοχή στις δραστηριότητες του, όπως συμμετοχή σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των παιδιών, οργάνωση εκδρομών κ.α.
  2. Κάντε το σχολείο διασκέδαση. Μιλήστε με θετικά λόγια στο παιδί για το σχολείο. Ποτέ μην πείτε «Ναι το σχολείο είναι αγγαρεία, έτσι το έβλεπα και εγώ αλλά δε γίνεται να μην πας ». Εμπνεύστε τον ενθουσιασμό στο παιδί και την έννοια της μάθησης.
  3. Αν είναι πρόβλημα μαθησιακό κανονίστε συνάντηση με τον δάσκαλο και ερευνήστε το ζήτημα σε βάθος.
  4. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα γλωσσικών διαταραχών, όρασης ή ακόμα και ακοής.
  5. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φιλίες και το πρόβλημα είναι κοινωνικό ο ίδιος ο δάσκαλος μπορεί να βοηθήσει. Ίσως εκείνος ξέρει με ποιους θα ήθελε το παιδί να κάνει παρέα αλλά δεν θα τα έχει καταφέρει ίσως να γνωρίζει ποια παιδιά θα ήταν μια καλή επιρροή για το παιδί σας και θα μπορούσαν να το βοηθήσουν ακόμα και στη μελέτη.
  6. Τα παιδιά που δεν αγαπούν το σχολείο συχνά έχουν αποθαρρυνθεί από το περιβάλλον τους. Δώστε τους να καταλάβουν ότι πιστεύετε στις ικανότητές τους ότι μπορούν να μάθουν και να πετύχουν.

Όταν ρωτάτε το παιδί «γιατί δε θες να πας σχολείο», η πιθανότερη απάντηση είναι «Δεν ξέρω». Ρωτήστε το πιο αναλυτικά: «Έχεις προβλήματα με κάποιο συμμαθητή σου; Μήπως βαριέσαι; Τι ακριβώς βαριέσαι;»

Το παιδί μπορεί να παρουσιάζει άρνηση να πάει στο σχολείο και για τους παρακάτω λόγους:

  • δέχεται bullying, (εκφοβισμό, μη αποδοχή )
  • αντιμετωπίζει δυσκολία στο να συναναστραφεί κοινωνικά με τα υπόλοιπα παιδιά
  • συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, αγχώδη διαταραχή με σωματοποίηση, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, καταθλιπτική διαταραχή ή υπεραπασχόληση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Παιδιά με δυσλεξία: Πως θα κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη

Her News

Όσο περισσότερο αγκαλιάζετε τα παιδιά σας, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους

HerNews ka

9 λόγοι για να κάνεις τρίτο παιδί

Her News b