HerNews.gr
Ελλάδα

O «Κένταυρος» έφτασε στην Ελλάδα: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Η παραλλαγή «Κένταυρος» έφτασε και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα, έπειτα από τυχαία επιλογή. Σε όλα απομονώθηκε στέλεχος Όμικρον και μεταξύ αυτών σε ένα εντοπίστηκε η υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2).

Η παραλλαγή BA.2.75 ή “Κένταυρος” εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Από τότε, έχει ανιχνευθεί σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Εκτός από την προφανή ταχεία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική της εξάπλωση, οι ιολόγοι έχουν θορυβηθεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.

Μια σειρά μελετών έχει δείξει ότι οι δύο παραλλαγές (Όμικρον 5 και Κένταυρος) έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να διαφεύγουν της ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό.

Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2).  Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 61.470 αλληλουχηθέντα δείγματα (60.737 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 733 από εισαγόμενα).

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κλειστά από σήμερα όλα τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής

HerNews ka

ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 24 Φεβρουαρίου

Her News

Σάλος με κακοποίηση ζώου στα Ιωάννινα – Αγροτικό έσερνε γαϊδουράκι σε κεντρικό δρόμο

Her News