HerNews.gr
Ψυχολογία

Κριτική και αρνητικά σχόλια: 4 τρόποι διαχείρισης

Στα επόμενα 4 λεπτά θα βρεις 4 τρόπους με τους οποίους μπορείς να χειριστείς την κακοπροαίρετη κριτική και σχόλια, χωρίς να επηρεάζεται η αυτοεκτίμησή σου.

Πριν από την ανάλυση των τρόπων διαχείρισης της κριτικής, ώστε να μένεις προστατευμένος/η , καλό είναι να διευκρινίσουμε τα δύο είδη κριτικής. Άλλωστε, συχνά έχουν άλλη βαρύτητα μέσα μας.

Υπάρχουν δύο είδη κριτικής:

  • Η ωφέλιμη, καλοπροαίρετη, εποικοδομητική κριτική.

Ασκείται, εφόσον ζητηθεί, κυρίως από όσους ενδιαφέρονται για την εξέλιξή σου, νοιάζονται για εσένα και την πρόοδό σου, σε αγαπούν, και χαίρονται όταν αναπτύσσεσαι και βελτιώνεσαι.

Χωρίς ίχνος επίκρισης, έχει τη μορφή επισήμανσης, με σκοπό να βοηθήσει να διορθωθούν όποια σημεία χρήζουν αλλαγής, προκειμένου να έχεις το αποτέλεσμα που εσύ επιδιώκεις.

Αυτού του είδους η κριτική, συνήθως, σου δίνει κουράγιο να αντιμετωπίσεις με επιτυχία τις καταστάσεις και όχι να εγκαταλείψεις την προσπάθειά σου, γιατί μπορεί να σε οδηγήσει στη βαθμιαία μεταβολή του πλάνου σου προς ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε οτιδήποτε και αν επιχειρείς και σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

  • Η αρνητική κακοπροαίρετη κριτική.

Ασκείται, είτε με σκοπό να θίξει και να σαμποτάρει τις ενέργειές σου, είτε απερίσκεπτα.

Ασκείται από ανθρώπους, που αισθάνονται ανασφαλείς, μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον χωρίς αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό, και έχουν οι ίδιοι χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο Ezra Pound (Αμερικανός ποιητής και Δοκιμιογράφος, 1885-1972):

«Μπορείς να καταλάβεις τον κακό κριτικό από το γεγονός ότι αρχίζει και μιλά για τον ποιητή και όχι για το ποίημα»

Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγεις να χειριστείς την κριτική, μπορεί να επηρεάσει την προσωπική και επαγγελματική σου ζωή, επομένως θα σου πρότεινα τους 4 τρόπους ώστε να επωφεληθείς από αυτήν, και να τη χρησιμοποιήσεις για να γίνεις ένα ισχυρότερο άτομο με ακλόνητη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Τρόποι σωστής διαχείρισης κριτικής:

  1. Προσπάθησε να μην παίρνεις την κριτική προσωπικά.

Οι άνθρωποι συνήθως αισθάνονται προσβεβλημένοι και υιοθετούν μια αμυντική στάση απέναντι στην επισήμανση λαθών και αδυναμιών τους, γιατί θεωρούν πως δέχονται επίθεση.

Ακόμα κι αν έχεις την παραπάνω αίσθηση, είναι σημαντικό, να εξετάσεις τις χρήσιμες προτάσεις του κριτή σου, αφήνοντας στην άκρη τον πιθανά επικριτικό τόνο του.

Ο τόνος και η πρόθεσή του δεν αφορά εσένα, αλλά εκείνον, αποκλειστικά.

Αν είσαι άνθρωπος που κατανοεί την άλλη πλευρά και το πώς αισθάνεται τη δεδομένη στιγμή (λέγεται ενσυναίσθηση), τότε, ίσως συνειδητοποιήσεις πως υπάρχουν πολλοί προσωπικοί λόγοι που κάποιος προβάλλει πάνω σου όλη του την αρνητικότητα.

Θα μπορούσε να είναι το πόσο πιεσμένος νιώθει ή ακόμα και σε ποιες ευθύνες καλείται να ανταπεξέλθει, και δεν μπορεί. Το έχεις σκεφτεί αυτό;

Επίσης, να σημειώσουμε, πως, όταν κάποιος κρίνει συνεχώς αρνητικά τους άλλους, δεν έχει συμφιλιωθεί ο ίδιος με τα ελαττώματά του, τον εαυτό του και τα συναισθήματά του.

Ο Freud (Αυστριακός Νευρολόγος, Ψυχίατρος 1856-1939) υποστήριξε, πως ένας άνθρωπος νιώθει καλύτερα με τα ελαττώματά του, όταν πιστεύει πως και άλλοι άνθρωποι έχουν ελαττώματα επίσης, και μάλιστα, χειρότερα από τα δικά του (κατά τη δική του κρίση πάντα).

Το δικό σου μερίδιο έγκειται, στο αν αυτό που ακούς, απαλλαγμένο από τα συναισθήματα θυμού ή άμυνας που σου δημιουργούνται, μπορεί να είναι αληθινό και χρήσιμο.

Αν αναγνωρίζεις κάποια δόση αλήθειας στα λεγόμενα, τότε είναι μια ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσεις για τη σωστή εξέλιξη μιας ορισμένης διαδικασίας, ώστε να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

  1. Ζήτησε διευκρινήσεις.

Όταν ζητάμε περισσότερες λεπτομέρειες, βασισμένες σε γεγονότα και όχι σε γενικότητες, η άλλη πλευρά καλείται να μιλήσει με επιχειρήματα. Θα παρατηρήσεις τότε, πως πολλά σχόλια θα καταρρεύσουν, σαν να μην είναι αληθή.

Οι γενικότητες, εμπεριέχουν μια υπερβολή προκειμένου να στηρίξουν τα λεγόμενα και μπορούν εύκολα να τα καταρριφθούν.

Αν για παράδειγμα ένας συνάδελφός σου, σε κατηγορεί πως ποτέ δεν έχεις δώσει μια μελέτη στον προκαθορισμένο χρόνο και είσαι πάντα εκπρόθεσμος/η και αναξιόπιστος/η, ζήτα συγκεκριμένα γεγονότα που στηρίζουν το «πάντα» και το «ποτέ». Θα διαπιστώσετε και οι δύο, πως η κατηγορία δεν ευσταθεί.

Προστάτευσε τον εαυτό σου από «επαγγελματίες της αρνητικής κριτικής»

Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν παντού γύρω τους λάθη, εσφαλμένες συμπεριφορές, αρνητικά αποτελέσματα και δυσάρεστες καταστάσεις.

Είναι μια καλή ευκαιρία, εντοπίζοντάς τους, να μειώσεις δραστικά τις αλληλεπιδράσεις σου μαζί τους. Χτίσε έναν νέο περίγυρο, κόβοντας δεσμούς με τέτοιους ανθρώπους.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό και βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον σου (οικογένεια, εργοδότης, συνάδελφοι), τότε δες το σαν μια ευκαιρία να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να βάζει τα όριά του.

Σε κάθε περίπτωση, εάν αισθάνεσαι πως είτε πρόκειται να χάσεις τον αυτοέλεγχό σου είτε να κάνεις κάτι δυνητικά επιβλαβές, φύγε.

Ζήτησε ένα μικρό διάλειμμα και εκμεταλλεύσου το, για να επανακτήσεις τον αυτοέλεγχό σου και, κατά επέκταση, τον έλεγχο της κατάστασης.

Μοιράσου αυτό που σου συμβαίνει

Βρες έναν μέντορα, σύμβουλο, Life Coach, ή φίλο και μοιράσου αυτό που σου συμβαίνει, αλλά και αυτό που αισθάνεσαι.

Όταν εξιστορείς τι σου έχει συμβεί:

 α) αποφορτίζεσαι από το συναίσθημα και την ένταση του γεγονότος,   β) το θέμα σου προσεγγίζεται και από μια διαφορετική προοπτική, εκείνη του προσώπου που εμπιστεύεσαι τη γνώμη του.

Σε πολλές συνεδρίες Life Coaching, βλέπουμε, πως οι Coachee μας, όταν αναπαριστούν αυτό που συνέβη, το εξετάζουν με μια πιο ουδέτερη ματιά και με τη βοήθεια των πολλαπλών ερωτήσεων και των εργαλείων που διαθέτουμε, τους οδηγούμε να βρουν μόνοι τους την απάντηση στο πώς να διαχειρίζονται άριστα παρόμοιες καταστάσεις.

Συμπερασματικά

Στη ζωή σου, θα συναντήσεις εποικοδομητικά και καταστροφικά σχόλια από τον περίγυρό σου.

Μπορείς όμως να χειριστείς την κριτική με επιτυχία

1) καθορίζοντας την πρόθεσή της (καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη)

2) απαντώντας ήρεμα

3) ενεργώντας & φιλτράροντας τα σχόλια (κρατώντας μόνο όσα σου προσφέρουν οδηγίες βελτίωσης συμβάλλοντας στην πρόοδό σου) και

4) κόβοντας τους δεσμούς με αρνητικά άτομα.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό, μέσα από την αυτοβελτίωση και την προσωπική σου ανάπτυξη, να μάθεις να αντιμετωπίζεις και να φιλτράρεις την κριτική, για να ζήσεις μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Πηγή: Ergasia.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Stress και τρόποι διαχείρισης του

Her News

Βρες τον ελεύθερο χρόνο που ψάχνεις και αξιοποίησέ τον δημιουργικά

Her News

Ήλιος: 6 λόγοι να τον αγαπήσουμε

Her News b