HerNews.gr
Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή η Μάρθα Καραγιάννη

Η αγαπημένη ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη σήμερα ταξίδεψε στην αιωνιότητα.

Από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, η Μάρθα Καραγιάννη συνδέθηκε με τα λαμπερά μιούζικαλ και τις κωμωδίες όπου πρωταγωνίστησε.

Η Μάρθα Καραγιάννη αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας επί μακρόν, ενώ  κατέληξε εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου. Η είδηση έγινε γνωστή από τον Δημήτρη Σούρα, ψυχολόγο και στενό φίλο της ηθοποιού, στην εκπομπή “Καλύτερα δεν γίνεται” στον Alpha όπου μίλησε.

Η Μαρία Καράγιαννη υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ηθοποιός που ενσάρκωσε αγαπημένους ρόλους ειδικά κατά τη χρυσή περίοδο του ελληνικού σινεμά, στη δεκαετία του ’60, άφησε την τελευταία της πνοή το μεσημέρι της Κυριακής, σε ηλικία 82 ετών. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. 

Η μεγάλη σταρ του κινηματογράφου, με δεκάδες επιτυχίες στο ενεργητικό της και ειδικά στα μιούζικαλ, είχε αφήσει εποχή με τις χορευτικές της ικανότητες τις οποίες οι δημιουργοί των ταινιών στις οποίες συμμετείχε φρόντιζαν να αναδεικνύουν.

Οι γονείς της ήταν ποντιακής καταγωγής. Η μητέρα της Δόμνα γεννήθηκε στο Μπακού και ο πατέρας της Χαρίλαος στο Αικατερινεντάρ. Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Κερατσίνι.

Σπούδασε χορό και από τα οκτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή, συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου (μαζί με την Ελένη Προκοπίου).

Το ντεμπούτο της Μάρθας Καράγιαννη στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 17 ετών (1956) στην ταινία της Φίνος Φιλμς, «Η άγνωστος», σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το δοκιμαστικό στα στούντιο του Φίνου το έκανε με τον Αριστείδη Καρύδη Φουξ και τον Ντίνο Κατσουρίδη.

Το 1957, μόλις έναν χρόνο μετά την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση, θα ανέβει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, στο έργο «Ελέφαντες και ψύλλοι» με τον θίασο του Κώστα Χατζηχρήστου. Η παράσταση αυτή ήταν η αρχή μιας μακρόχρονης και επιτυχημένης θεατρικής διαδρομής σε κλασικές ελληνικές κωμωδίες, έργα ξένων συγγραφέων, μιούζικαλ και επιθεωρήσεις.

Θεατρικοί «σταθμοί» και αγαπημένοι της ρόλοι, με τους οποίους ξεχώρισε, ήταν στις παραστάσεις: «Όμορφη πόλη» (1962), «Καμπαρέ» (1972), «Παγωτό μες το χειμώνα» (1984), «Χαμάμ γυναικών» (1996) και «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» (2000).

Στον κινηματογράφο ξεχώρισε σε πολλές από τις πιο γνωστές ελληνικές ταινίες, όπως «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Κορίτσια για φίλημα», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Γοργόνες και Μάγκες».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μάνος Δασκαλάκης: «Η Πισπιρίγκου από τον Κορυδαλλό ρωτούσε τι κάνω – Γενικά υπήρχαν απειλές»

HerNews ka

Την Τρίτη θα ηχήσουν σειρήνες συναγερμού σε όλη την Ελλάδα

Her News

Βγήκε το Ιππικό στο Σύνταγμα – Πρώτη πρόβα ενόψει παρέλασης

HerNews ka