HerNews.gr
Σχέσεις

Σχέσεις: 5 λόγοι που δεν μπορω να βρω σύντροφο

Για να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να το καταλάβεις. Ανεξάρτητα από το σε ποια ηλικία ή φάση είσαι, είναι σημαντικό να έρχεσαι σε επαφή με τον εαυτό σου και να παρατηρήσεις τις συνήθειες που έχεις και τις επιλογές που κάνεις, γιατί αυτές είναι που άλλοτε σε βοηθούν κι άλλοτε σε πληγώνουν. Αναρωτιέσαι γιατί δεν μπορείς να βρες σύντροφο;

Γράφει η κλινική ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα

Για να βρεις μια πραγματικά καλή και υγιή σχέση, δεν αρκεί μόνο να είσαι έτοιμη γι’αυτή, αλλά και να έχεις ταυτοποιήσει όλα εκείνα τα μοτίβα σκέψης και δράσης που κάνεις επαναληπτικά και μπορεί να σε εμποδίζουν από το να πάρεις αυτό που χρειάζεσαι. Είναι πραγματικά τρελό να συνεχίσετε να ζείτε τη ζωή σας με τον ίδιο τρόπο, να προσεγγίζετε τον εαυτό σας ίδια και απαράλλαχτα και να περιμένετε ότι αυτό κάπως θα οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Ας δούμε, μερικούς από τους λόγους που μπορεί να φταίνε για το ότι δεν έχετε βρει ακόμα σύντροφο. Υπάρχουν πράγματα που εν αγνοία σας κάνετε και διώχνετε την αγάπη.

1. Είστε κτητικές και έχετε ανάγκη τον άλλον υπερβολικά

Για αυτές που μιλούν αγγλικά ο ακριβής όρος είναι needy‧ η μετάφρασή του στα ελληνικά έχει ενδιαφέρον! Είμαστε ενδεείς, “άπορες”! Δεν υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος να απωθήσεις έναν άντρα από το να τον χρειάζεσαι! Είναι διαφορετικό να θέλεις έναν άντρα από το να τον χρειάζεσαι! Το μήνυμα που περνάτε σε αυτόν είναι ότι αισθάνεστε ατελείς κι ότι έχετε ένα συναισθηματικό κενό το οποίο προσπαθείτε να καλύψετε με μια σχέση ή την αντρική επιβεβαίωση.

Ένας άντρας θέλει να νοιώσει ότι τον διαλέγει μια γυναίκα για την οποία έχει παλέψει! Όχι να βλέπει μια γυναίκα που τον κοιτάζει σαν ευκαιρία να αισθανθεί εκείνη καλύτερα ή να γεμίσει τα κενά της, ή μια γυναίκα που θα έβαζε τον οποιονδήποτε δίπλα της για να γεμίσει το κενό, οπότε αν δεν ήταν αυτός θα ήταν κάποιος άλλος.

Πολλές γυναίκες μπερδεύετε την αποστροφή που έχουν οι άντρες για τέτοιες συμπεριφορές με την υποτιθέμενη αποστροφή που έχουν για τη δέσμευση. Κάνετε λάθος! Τα αρσενικά, τα περισσότερα τουλάχιστον, δεν έχουν φόβο για τη δέσμευση. Έχουν συστολή στο να προχωρήσουν σε σχέση με μια γυναίκα που δεν τους βλέπει και δεν τους εκτιμά γι’ αυτό ακριβώς που είναι!

2. Είστε πολύ επιλεκτικές!

 Πολλές γυναίκες έχουν διαμορφώσει είτε από οικογενείας είτε από κοινωνικής καταβολής, διάφορα κριτήρια στα οποία ανατρέχουν συνειδητά ή ασυνείδητα, όταν επιλέγουν σύντροφο. Έτσι, βιάζονται να απορρίψουν έναν άντρα όταν αυτός δεν ανταποκρίνεται εξαρχής στα “κουτάκια” ή δεν υπήρχε αυτό που λέμε φλόγα μεταξύ τους.

Εξιδανικεύοντας στο μυαλό μας το “καλύτερα μόνη παρά να συμβιβαστώ”, πολλές φορές (και στα άκρα της) υιοθετούμε μια στάση άκαμπτη και αντισεξουαλική θα πω! Είναι ωραίο να έχετε κάποιες σταθερές και κάποια δεδομένα για τον άνθρωπο που θέλετε να είστε μαζί, αλλά είναι σημαντικό να είστε λίγο ευέλικτες και να συνειδητοποιήσετε ότι ο άλλος μπορεί να μην είναι 100% αυτό που περιμένατε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι συμβιβάζεστε ή ότι ρίχνετε τις απαιτήσεις σας.

Το μόνο σίγουρο στη  ζωή είναι η αλλαγή και η εξέλιξη. Το συγκλονιστικό με τις ανθρώπινες σχέσεις είναι ότι, αν ανοίξεις το μυαλό και την οπτική σου και πραγματικά γνωρίσεις τον άλλον άνθρωπο, μπορεί να εκπλαγείς ευχάριστα πως κάποια κριτήρια ξαφνικά καταρρέουν μπροστά στο μεγαλείο της ανθρώπινης επαφής και του έρωτα.

Μη βιάζεστε να απορρίψετε έναν άντρα, εκτός αν υπήρξε κάτι στη συνάντηση μαζί του που ήταν πραγματικά αποκρουστικό. Μερικές φορές νομίζουμε ότι ξέρουμε και τι πραγματικά χρειαζόμαστε ή μας ταιριάζει και βγαίνουμε λάθος.

Αν αυτό σας παρέχει κάποια ασφάλεια, είναι βοηθητικό να σκεφτείτε δύο τρία χαρακτηριστικά που σίγουρα ΔΕΝ θέλετε να έχει ο άντρας που είστε μαζί. Αυτό θα καθαρίσει το τοπίο, γιατί μπορεί μεν αυτό που θέλετε να προκύπτει στην πορεία της επαφής με έναν άνθρωπο κι όχι απ’ την πρώτη φορά, αλλά τουλάχιστον θα έχετε τη δικλείδα ασφαλείας του να ξέρετε τι ΔΕΝ θέλετε. Στα υπόλοιπα να είστε ανοιχτές και να μη βάζετε μόνες σας εμπόδια στο ποιος μπορεί να σας προσεγγίσει.

3. Δεν έχετε δουλέψει με τον εαυτό σας

Για να προσελκύσεις την αγάπη, πρέπει να είσαι έτοιμος να τη δεχτείς. Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι αυτό που νομίζετε ότι είστε, αυτό θα προσελκύσετε. Αν δεν εκτιμάτε τον εαυτό σας, θα διαλέξετε εκείνον που δε σας φέρετε καλά και θα είστε εντάξει με αυτό, γιατί θα επιβεβαιώνει τη σκέψη σας και το πως αισθάνεστε για εσάς. Αν είστε μη διαθέσιμες συναισθηματικά, θα προσελκύσετε έναν ίδιο άντρα.

Επιπρόσθετα, εάν φοβάστε ότι θα πληγωθείτε ή αισθάνεστε ότι όλοι οι άντρες σας αφήνουν, τότε μπορεί ασυνείδητα να χτίζετε από μόνες σας τείχη για να προστατεύσετε τον εαυτό σας που δεν καταλαβαίνετε όμως ότι εμποδίζουν τους άλλους να πλησιάσουν. Για να προσελκύσετε έναν σωστό σύντροφο, θα πρέπει πρώτα να ξέρετε που βρίσκεστε εσείς συναισθηματικά.

Να ξέρετε τι έχετε ανάγκη, τι θέλετε ή τουλάχιστον τι δεν θέλετε, τι μπορείτε να προσφέρετε και να επιδιώκετε τη σχέση για τους σωστούς λόγους και όχι απλά για να καλύψετε ένα κενό! Πρώτα είμαστε καλά με τον εαυτό μας και ευτυχισμένοι με μας χωρίς σχέση και μετά γινόμαστε πιο ικανοί να το μοιραστούμε αυτό με κάποιον άλλο, ποτέ το ανάποδο!

Η καλή σχέση με τον εαυτό μας, η αυτοεκτίμηση και η εσωτερική σιγουριά θα σας κάνει ικανότερες όχι μόνο για πιο υγιείς σχέσεις, αλλά και να σας αγαπήσετε γι’ αυτό που είστε, χωρίς να αναζητάτε τη λάθος εξωτερική επιβεβαίωση από έναν άντρα που δε σας ταιριάζει.

Θα σας πρότεινα σα λύση να ρωτάτε καθημερινά τον εαυτό σας: «Θα ήθελα μία σχέση μαζί μου;» Είναι μία καταπληκτική άσκηση που αν απαντούσατε ειλικρινά θα σας βοηθούσε να βρείτε σε ποια στοιχεία υστερείτε και τι χρειάζεται να δουλέψετε για να βρείτε σύντροφο.

4. Θέλετε αυτούς που δεν σας θέλουν!

Είναι από τα πράγματα που μπορούν να σας πάνε πολύ πίσω. Προφανώς, όταν ξεκινάμε την επαφή με έναν άνθρωπο δεν προκύπτουν όλα εξαρχής, αλλά υπάρχει ένα επαρκές διάστημα που μπορείς να καταλάβεις αν τελικά εσύ κι αυτός πάτε προς την ίδια κατεύθυνση.

Αν εμμένετε σε μια επιλογή που δε φαίνεται να σας διαλέγει πίσω, πέρα από το ότι σας κοστίζει χρόνο και επίπονη απόρριψη, με κάνει εν μέρει να σκεφτώ ότι δε θέλετε τελικά σχέση, αλλά η ευθύνη επιθυμείτε να είναι στα χέρια άλλου.

Όπως εσείς νοιάζεστε, θα πρέπει να αξιώνετε ο μελλοντικός σας σύντροφος να δείχνει ότι νοιάζεται κι αυτός. Μην ψάχνετε δικαιολογίες για τη συμπεριφορά του ή για τη δυσκολία του να αισθανθεί περισσότερα για εσάς.

Είναι δικό του πρόβλημα, όχι δικό σας, είστε γυναίκες κι όχι θεραπεύτριες σε κάποιον που δε ζητά καν βοήθεια! Δεν έχει να κάνει με εσάς και μην το παίρνετε προσωπικά. Σκεφτείτε ότι κι εσείς έχει τύχει να απορρίψετε ανθρώπους που ήταν κατά τα άλλα υπέροχοι και ικανοί. Αυτό που σας θέλει, δε θα σας κάνει να αμφιβάλετε, θα είστε ήρεμες, σίγουρες!

 Παρατηρείστε αν έχετε κάποιο μοτίβο γύρω απ’ αυτό. Αν είναι κάτι που το κάνετε επαναληπτικά. Κάντε το ταμείο της σχέσης σας με αυτόν τον άνθρωπο και σκεφτείτε αν στιγμιαίες δόσεις επιβεβαίωσης αρκούν για να σας κάνουν ευτυχισμένες. Το κόστος που έχει το να μένεις σε κάτι που δεν παίρνεις τίποτα παρά απόρριψη, δεν είναι μόνο στο εδώ και τώρα βαθμιαία συνεισφέρει στο πριόνισμα της αυτοπεποίθησή σας και σε ένα φαύλο κύκλο χειρότερων επιλογών. Γιατί εκεί θα έχετε τοποθετήσει τον εαυτό σας! Αυτό θα νομίζετε ότι σας αξίζει!

5. Το φίλτρο της σκέψης σας είναι λανθασμένο

 Η πραγματικότητά μας σε πολύ μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται από τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ένας “προκατειλημμένος” και “ελαττωματικός” τρόπος σκέψης θα οδηγήσει την επαφή μας με τον άλλο σε αποτυχία, πριν καλά καλά γίνει σχέση. Ο καθένας από εμάς έχει ένα εσωτερικευμένο σκεπτικό για τις σχέσεις που έχει διαμορφωθεί κυρίως από τις εμπειρίες μας, τα ενδιαφέροντα, τις επιθυμίες και τους φόβους μας.

Σκεφτείτε λίγο! Αν βάλουμε δέκα ανθρώπους να παρακολουθήσουν κάτι και μετά τους ρωτήσουμε περί τίνος επρόκειτο αυτό που είδαν, θα πάρουμε δέκα διαφορετικές απαντήσεις.
Ο λόγος γι’αυτό είναι ότι ο καθένας μας “κολλάει” σε πράγματα που μας είναι οικεία ή που με κάποιο τρόπο ταιριάζουν σε αυτά που μας απασχολούν (που μας φοβίζουν, που μας ενδιαφέρουν) και αγνοούμε τα άλλα. Ακόμα και τα τραυματικά πράγματα, αν δεν δουλευτούν ψυχικά μας έλκουν, γιατί ζητούν την επίλυσή τους. Ψάχνει η ψυχή μία φορά να κερδίσει και γυρνά στο ίδιο γήπεδο για να χάσει και πάλι!

 Πως επιδρά το γνωσιακό μας φίλτρο στις σχέσεις μας; Αν πιστεύετε π.χ. ότι οι άντρες που θέλετε δεν σας θέλουν, θα ψάξετε μια επιλογή για να επιβεβαιώσετε αυτό το φόβο. Δημιουργείτε άθελά σας μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, αρχίζετε να συμπεριφέρεστε με έναν τρόπο που απωθεί τους άντρες και ταΐζει το φόβο σας!
Ο φόβος γίνεται μετά συμπεριφορά κ.ο.κ. Έχω ακούσει πολλές γυναίκες που πίστευαν ότι δεν ήταν ελκυστικές και που απέρριπταν άντρες που τους έλεγαν το αντίθετο, επειδή πίστευαν ότι απλά το έπαιζαν καλοί.

 Για να μπορέσετε, λοιπόν, να έχετε μεγαλύτερη “τύχη” στην αγάπη και στον έρωτα, χρειάζεται να ξεριζώσετε όλες εκείνες τις αρνητικές σκέψεις που σας επηρεάζουν και να αρχίσετε να βλέπετε το καλό γύρω σας.

Αν αφήσετε τους φόβους να κερδίσουν, εσείς θα είστε ο μεγάλος σαμποτέρ της ζωής σας! Οι σκέψεις μας έχουν μεγάλη επίδραση στο συναίσθημά μας. Αν μπορείτε να τις ελέγξετε αυτό θα είναι πιο δυνατό σας όπλο. Τεράστια δύναμη!

Το να είσαι ελεύθερη δεν είναι κατάρα και το να είσαι σε σχέση δε σημαίνει απαραίτητα ότι όλα γιατρεύονται. Προσωπικά έχω βιώσει τις μεγαλύτερες περιόδους εξέλιξης κατά τα χρόνια που υπήρξα χωρίς σχέση. Εκμεταλλευτείτε αυτό το χρόνο για να αναπτύξετε μια τέτοια γνώση για τον εαυτό σας που θα σας κάνει τελικά ικανές να αποκτήσετε αυτό που θέλετε, με όλους τους σωστούς κι όχι τους λάθος τρόπους!

Πηγή: Dimitrazafeira.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τι σημαίνει να είσαι συναισθηματικά μη διαθέσιμη;

Her News

Oystering: Ποια είναι η νέα τάση στα ραντεβού;

Her News b

Μήπως ζητάτε πολλά σε μια σχέση;

Her News