HerNews.gr
Beauty

Φυτικές ρετινόλες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα θαυματουργά συστατικά!

φυτικές ρετινόλες

Οι φυτικές ρετινόλες είναι η νέα ανερχόμενη τάσηστην περιποίηση της επιδερμίδας και έχουν κερδίσει την καρδιά πολλών beauty addicts.  

Ανεξάρτητα από το αν φροντίζετε ανελλιπώς την επιδερμίδα σας ή αν είστε αρχάριες σίγουρα θα έχετε ακούσει για τις θαυματουργές ιδιότητες της ρετινόλης. 

Πρόκειται για ένα παράγωγο βιταμίνης Α, το οποιο ξεχωρίζει για τα πολλαπλά του οφέλη, όπως η αύξηση του κύκλου εργασιών των κυττάρων, η βελτίωση της υφής και του τόνου της επιδερμίδας, η ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και η εξομάλυνση των ρυτίδων.  

Ωστόσο, τα ευεργετικά οφέλη της ρετινόλης συνοδεύονται πολλές φορές και από ενοχλητικές παρενέργειες, όπως ερυθρότητα, ερεθισμός και ξεφλούδισμα. 

Αυτοί οι λόγοι ήταν αρκετοί για να οδηγήσουν στην αναζήτηση πιο φυτικών επιλογών με ισχυρή παράλληλα αποτελεσματικότητα

Οι φυτικές ρετινόλες, φημίζονται για τα όμοια αποτελέσματα που προσφέρουν όπως ακριβώς η ρετινόλη χωρίς όμως τα μειονεκτήματά της.  

Μπορούν πράγματι στην πραγματικότητα να ανταποκριθούν με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις μιας επιδερμίδας;  

Τι είναι οι φυτικές ρετινόλες; 

Αρχικά, η φυτική ρετινόλη δεν είναι ένα συγκεκριμένο συστατικό. Είναι ένας γενικός όρος για συστατικά φυτικής προέλευσης που έχουν δράση παρόμοια με τη ρετινόλη. 

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε ορισμένα συστατικά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.  

#1 Bakuchiol: Εξάγεται από το φυτό Psoralea corlifolia και είναι η πιο δημοφιλής φυτική ρετινόλη. Έχει παρόμοιες ιδιότητες με τη ρετινόλη, αλλά επίσης ενισχύει τον φραγμό υγρασίας του δέρματος, αποτρέποντας την υπερβολική απώλεια νερού. 

Έχει επίσης αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα αποτελέσματα της είναι εφάμιλλα με τη ρετινόλη όταν πρόκειται για τη βελτίωση της φωτογήρανσης. 

#2 Εκχύλισμα Picão preto: Προέρχεται από ένα φυτό που βρίσκεται συνήθως στη Νότια Αμερική και έχει επίσης δράση παρόμοια με τη ρετινόλη.

Στους ανθρώπινους ινοβλάστες, αποδείχθηκε ότι συνδέεται με τους υποδοχείς ρετινόληςακόμη καλύτερα από την ίδια τη ρετινόλη και μειώνει την πρωτεΐνη MMP-1, που είναι υπεύθυνη για την αποδόμηση του κολλαγόνου. 

#3 Έλαιο από σπόρους τριανταφυλλιάς: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το λάδι τριανταφυλλιάς έχει παρόμοια ισχύ με τη ρετινόλη για τη βελτίωση της υπερμελάγχρωσης και τη μείωση της ακμής. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, παρέχοντας παράλληλα και αντιοξειδωτική δράση. 

#4 Εκχύλισμα θαλάσσιου μάραθου: Αν και δεν υπάρχουν άμεσες μελέτες που να συγκρίνουν το εκχύλισμα θαλάσσιου μάραθου με τη ρετινόλη, αυτό το συστατικό βοηθά στην απολέπιση του δέρματος, στην επαναπύκνωση του δέρματος, στη μείωση των ρυτίδων και στη ρύθμιση της παραγωγής κολλαγόνου και σμήγματος. 

Τι οφέλη παρέχουν στην επιδερμίδα οι φυτικές ρετινόλες; 

Όπως ήδη προαναφέρθηκε, οι φυτικές ρετινόλες είναι ικανές να προσφέρουν στην επιδερμίδα σας όλα τα οφέλη που θα σας πρόσφερε η ίδια η ρετινόλη.

Μπορούν να βελτιώσουν τον κύκλο εργασιών των κυττάρων, να βελτιώσουν ρυτίδες, λεπτές γραμμές αλλά και την θαμπή και ανομοιόμορφη όψη. 

Επιπλέον, επειδή είναι φυτικής προέλευσης, περιέχουν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες προσφέροντας περισσότερα οφέλη. 

Κρύβουν παρενέργειες οι φυτικές ρετινόλες;  

Αυτό που κάνει τις φυτικές ρετινόλες να ξεχωρίζουν, είναι ότι δύσκολα θα δημιουργήσουν παρενέργειες ακόμα και στις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες.  

Έτσι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ενοχλητικές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν με τη χρήση ρετινόλης.  

Επίσης, οι φυτικές ρετινόλες είναι ασφαλείς για χρήση από έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Φυσικά, αξίζει να αναφερθεί, πως οποιοδήποτε συστατικό, φυσικό ή μη, έχει πάντα τη δυνατότητα να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, οπότε προτού εντάξετε κάποιο στην ρουτίνα σας δοκιμάστε το στο εσωτερικό του χεριού σας.  

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις φυτικές ρετινόλες; 

Σε γενικές γραμμές οι φυτικές ρετινόλες ταιριάζουν με πολλά συστατικά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα, με τα οποια είναι προτιμότερο να μην αναμειγνύονται.  

Όπως για παράδειγμα το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, καθώς το ένα εξουδετερώνει η δράση του άλλου. Το ίδιο συμβαίνει και με το γλυκολικό οξύ. 

Για να αποφύγετε δυσάρεστες αντιδράσεις και για να επωφεληθείτε από την δράση των φυτικών ρετινολών, μοιράστε τα συστατικά και μη κάνετε ταυτόχρονη χρήση.  

Χρησιμοποιήστε το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή τα AHA (Άλφα Υδροξυοξέα) το βράδυ και κάποια φυτική ρετινόλη το πρωί μιας και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος φωτοευαισθησίας. 

Με αυτόν τον τρόπο, θα φροντίσετε σωστά την επιδερμίδα σας και θα της προσφέρετε όλα τα συστατικά που έχει ανάγκη και θα την μεταμορφώσουν. 

Είστε έτοιμες να δώσετε στις φυτικές ρετινόλες τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην skincare ρουτίνα σας; 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Φαίη Σκορδά: Υιοθέτησε την πιο μοντέρνα εκδοχή του messy bun!

HerNewskl

Linen Blonde: 5 τρόποι για να δοκιμάσετε το ξανθό του 2023

HerNewskl

Double French Manicure: Η παραλλαγή που πρέπει να δοκιμάσετε άμεσα

HerNewskl