HerNews.gr
Ψυχολογία

Τοξικοί άνθρωποι: Μάθετε πως να τους εντοπίσετε και να τους διαχειριστείτε

Οι τοξικοί άνθρωποι βρίσκονται και κρύβονται παντού. Το να μπορέσει κανείς να τους εντοπίσει εγκαίρως, είναι ένας τρόπος να ελαχιστοποιήσει την τοξική τους επίδραση, η οποία, πιστέψτε με, απλώνεται στα πάντα!

Ίσως να μην μπορείτε να αλλάξετε αυτό που κάνουν, αλλά τουλάχιστον μπορείτε να ελέγξετε τη δική σας αντίδραση ως προς αυτό και κυρίως την ιδέα που έχει ο τοξικός ότι μπορεί να κάνει ή να πει τα πάντα και να τη “γλιτώσει”.

Πριν βιαστείτε να κρίνετε ότι “έχει να κάνει με εσάς…”, λάβετε υπ’ όψιν ότι πάντα οι δύσκολοι και παθογενείς άνθρωποι γοητεύονται από ανθρώπους που είναι πιο συγκροτημένοι και φθονούν αυτήν τους την ισορροπία.

Και είναι αυτό που θέλουν να καταστρέψουν. Η ζημιά τους γίνεται με χειρουργική λεπτότητα κι ακόμα κι αν αντιδράσετε κάπως θα σας κατηγορήσουν για τάση παρερμήνευσης, υιοθετώντας το ρόλο του θύματος που τον έχουν εύκολα και τους είναι αρεστός!

Τα τοξικά άτομα αρέσκονται στο να δημιουργούν δράμα στη ζωή τους και να περικυκλώνονται από αυτό. Προσπαθούν να χειριστούν ή να ελέγξουν τους άλλους, χρησιμοποιώντας τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους για προσοχή, στοργή κ.τ.λ.

Θα καταλάβετε ότι είστε με ένα τοξικό άτομο, όταν μένετε συναισθηματικά κενοί από μια συνάντηση μαζί τους, όταν νοιώθετε άδειοι! Τα άτομα αυτά βλέπουν συνεχώς τον εαυτό τους ως θύμα και θα προσπαθούν να ελέγξουν ακόμα κι εσάς, μέσα από παράπονα, παραγωγή ενοχών κ.τ.λ. Έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για προσοχή και θα την επιδιώξουν με κάθε τρόπο.

Είναι επίσης, πολύ αμυντικά άτομα, αλλά αν παρατηρήσετε πιο στενά αυτή τους η αμυντικότητα είναι δυνάμει επιθετική. Η επαφή μαζί τους σου εμπνέει μια μιζέρια και “φτώχεια” σε χαρά, σαν η κατάσταση που βιώνουν είναι επιλεγμένη συνειδητά και να θέλουν να τραβήξουν κι εσάς μέσα σε αυτή.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν οι τοξικοί άνθρωποι για να χειριστούν τους ανθρώπους και τις καταστάσεις προς όφελός τους.

  • Οι τοξικοί άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για το συναίσθημά τους. Αν έχουν αρνητική διάθεση για οιονδήποτε λόγο, θα προσπαθήσουν με κάθε έμμεσο ή άμεσο τρόπο να σας το δείξουν και να σας μπλέξουν σ’αυτό. Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν ανακαλύψει ότι οι αξιοπρεπείς άνθρωποι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν τους ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν ευτυχισμένους. Κι αυτό το εκμεταλλεύονται. Σταματήστε να προσπαθείτε να τους ευχαριστήσετε. Δεν είστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα κάποιου άλλου, παρά μόνο για τα δικά σας.
  • Τα τοξικά άτομα, τα δικά τους συναισθήματα θα τα προβάλουν σε εσάς. Για παράδειγμα, κάποιος που θα είναι θυμωμένος, αντί να αναλάβει την ευθύνη γι’αυτό, θα μπει στο ρόλο του θύματος και θα κατηγορήσει ΕΣΑΣ ότι είστε θυμωμένος μαζί του… μέσα από έντεχνα “είσαι εντάξει μαζί μου;”, μέχρι και πιο αιχμηρά: “είσαι σε κακή διάθεση όλη μέρα!”. Θα το καταλάβετε από το γεγονός ότι θα βρεθείτε πολλές φορές στη θέση του να εξηγείτε ή να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας χωρίς πραγματικό λόγο.
  • Τα τοξικά άτομα, συνεπώς, δε ζητούν συγγνώμη. Θα περιστρέψουν με τέτοιο τρόπο την ιστορία, θα αλλάξουν τον τρόπο που συνέβη, που θα φτάσουν να πιστεύουν το δικό τους αφήγημα.

Δεν έχει νόημα να τους το δείξετε ή να προσπαθήσετε να τους κάνετε να το παραδεχτούν. Την πρώτη φορά ίσως να μην το καταλάβετε. Μετά από αρκετές φορές και αφού αναγνωρίσετε το pattern (επαναλαμβανόμενο μοτίβο), απλά προχωρήστε χωρίς αυτά τα άτομα.

  • Τα τοξικά άτομα θα είναι εκεί σε μια κρίση, αλλά με δυσκολία θα μοιραστούν τη χαρά σας. Γιατί; Γιατί αισθάνονται άνετα με ό,τι συρρικνώνεται στο δικό τους μέγεθος και όχι με κάτι που τους ξεπερνά.

Η γνώση των χαρακτηριστικών σημαδιών ενός τοξικού ατόμου, μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε λίγο πιο προσεκτικά στο πόσο και σε τι βαθμό θα τους επιτρέψετε να είναι δίπλα σας.

 Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν, γιατί ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ, να είναι ευτυχισμένοι ή έστω ευχαριστημένοι, κι αυτό δεν έχει να κάνει με εσάς! Μπορείτε πάντα να πείτε όχι σε τέτοια άτομα. Ειδικά όταν αυτά αδιαφορούν για τις δικές σας ανάγκες και το μόνο που νοιάζονται είναι να χειραγωγήσουν τους άλλους, άρα και εσάς, για να συνεχίσουν να βιώνουν το δράμα τους.

Πηγή: Dimitrazafeira.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Βήματα για να δημιουργήσετε μια θετική συνήθεια

Her News

Τοξικοί γονείς: Μάθε να τους αναγνωρίζεις και να τους αντιμετωπίσεις

Her News

Τρόποι και συμβουλές για να είστε πιο ευτυχισμένες

HerNews ka