HerNews.gr
Health

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στον οργανισμό;

Το θέμα του φετινού εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι: «Η ψυχική υγεία και η ευημερία παγκόσμια προτεραιότητα για όλους».

Το 1994 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Σκοπός της, να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα.

Στον φετινό εορτασμό της, μεγάλη σημασία θα δοθεί στις επιπτώσεις που είχε ο Covid-19 στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Δεδομένου ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση για την ψυχική υγεία.

Επίσης έχει τροφοδοτήσει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πιέσεις υπονομεύοντας την ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Και ενώ μπορεί πλέον η μεγάλη «μπόρα» της πανδημίας να έχει περάσει, σύμφωνα με έρευνες  οι αιτίες και οι επιπτώσεις αυτού του παρατεταμένου άγχους που δημιούργησε σε εκατομμύρια ανθρώπους, έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ψυχικής υγείας .Η οποία θα παραμείνει πολύ μετά την υποχώρηση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, τα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης κατέγραψαν αύξηση 25% παγκοσμίως. Το 90% των χωρών που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα συμπεριέλαβαν την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Μερικοί τρόποι για να σας κάνουν να αισθάνεστε  καλύτερα:

  • Μιλήστε για τα συναισθήματά σας με ανθρώπους που αγαπάτε και εμπιστεύεστε.
  • Προσπαθήστε να ακολουθείτε κοινωνικές δραστηριότητες, ακόμη και αν δεν έχετε πολύ όρεξη για αυτό. Όταν είστε σε κατάθλιψη, αισθάνεται πιο άνετα να μείνετε μόνοι, αλλά το να είστε μαζί με άλλους ανθρώπους θα σας κάνει να νιώσετε λιγότερο καταθλιπτικοί.
  • Δραστηριοποιηθείτε. Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε αύξηση των επιπέδων ενέργειας και τη μείωση του αισθήματος κόπωσης. 
  • Κοιμηθείτε τουλάχιστον 8 ώρες. Φτιάξτε ένα καλύτερο πρόγραμμα ύπνου με την εφαρμογή υγιεινών συνηθειών ύπνου.
  • Εκθέστε τον εαυτό σας στον ήλιο κάθε μέρα. Το φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στη διάθεσή σας.
  • Πρακτικές τεχνικές χαλάρωσης. Μια καθημερινή πρακτική χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, στη μείωση του στρες, και να ενισχύσει τα συναισθήματα της χαράς και της ευημερίας. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Υγεία: Ενισχύστε τον μεταβολισμό σας

Her News

Καφές από δημητριακά: H εναλλακτική λύση αποτοξίνωσης αντί της καφεΐνης που σας βοηθά να έχετε επίπεδη κοιλιά

HerNews ka

Χριστούγεννα: Πώς τα φωτάκια μπορούν να βλάψουν την υγεία μας

Her News