HerNews.gr
Health

Υγεία: Τελικά είναι καλό το να πίνουμε καφέ το πρωί;

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η κατανάλωση  καφέ το πρωί όταν ξυπνάμε στην υγεία μας;

Αν το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνήσεις, πριν καν ανοίξεις τα μάτια σου είναι να πίνεις καφέ, τότε συνέχισε να διαβάζεις γιατί αφορά εσένα και την υγεία σου.

Θεωρείτε ότι ο πρώτος καφές το πρωί είναι ο μόνος τρόπος για να ξυπνήσετε γρήγορα και να τονώσετε τον οργανισμό; Για πολλούς ανθρώπους, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την ενέργεια που παίρνουν το πρωί όταν πίνουν καφέ. 

Ενώ πολλοί από εμάς πίνουμε τουλάχιστον έναν εσπρέσο  μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι ένα λάθος και ένας από τους χειρότερους τρόπους για να ξεκινήσετε τη μέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι αμέσως μετά το ξύπνημα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα κορτιζόλης και να σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο κουρασμένοι αργότερα μέσα στην ημέρα. 

Οπότε ουσιαστικά φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε να πετύχουμε με ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί.

Ο φαρμακοποιός Parvinder Sagoo εξηγεί επίσης ότι όταν ξυπνάτε, το σώμα σας αφυδατώνεται επειδή δεν πίνετε για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας:

«Η καφεΐνη είναι διουρητική, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα. Αλλά μετά από μια μεγάλη νύχτα ύπνου, πρέπει να λαμβάνουμε υγρά για να αποφύγουμε την απώλεια ακόμη περισσότερων υγρών. Θα περίμενα τουλάχιστον μια ώρα αφότου ξυπνούσα πριν πιώ τον πρώτο μου καφέ της ημέρας».

Ενώ η αύξηση των ορμονών της κορτιζόλης το πρωί προκαλεί ένα προσωρινό επίπεδο εγρήγορσης. Mετά από λίγο αυτό πέφτει και κάποιος αισθάνεται γρήγορα ξανά κουρασμένος.

Τι πρέπει να πίνουμε το πρωί

Αμέσως μετά το ξύπνημα, αξίζει να πιείτε ένα ποτήρι νερό. Για να δώσει πίσω στον οργανισμό τα υγρά που έχει χάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και να τονώσει τον μεταβολισμό που διαμορφώνει την υπόλοιπη μέρα μας.

Το ποτήρι του νερού πρέπει να είναι χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου για να μην χτυπήσει το στομάχι σας. Οι ειδικοί  προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και συνιστούν ένα ποτήρι νερό με λεμόνι το πρωί , καθώς αυτό επίσης αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Πότε είναι λοιπόν η καλύτερη ώρα για τον πρώτο καφέ της ημέρας; 

«Συνιστώ να πίνετε καφέ από αργά το πρωί έως νωρίς το απόγευμα. Δηλαδή, τρεις με τέσσερις ώρες μετά το ξύπνημα, αφού τότε οι ορμόνες της κορτιζόλης τείνουν να είναι χαμηλότερες», συμβουλεύει η διατροφολόγος Nataly Komova .

Αργά το πρωί είναι η καλύτερη ώρα για τον πρώτο καφέ, ώστε να μπορεί να σου δώσει τη σωστή ενέργεια για να περάσεις την υπόλοιπη μέρα. Επιπλέον, έχετε περίπου έξι έως 10 ώρες για να κάψετε την καφεΐνη πριν προσπαθήσετε να κοιμηθείτε.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Τι μπορεί να κρύβει ο πόνος στο στομάχι;

Her News

Γιατί δεν χάνετε απλώς λίπος όταν κάνετε δίαιτα;

Her News

Τα πλεονεκτήματα του να κοιμάσαι γυμνή

Her News b