HerNews.gr
Beauty

Γλυκολικό οξύ: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το “μαγικό” συστατικό

Το γλυκολικό οξύ είναι ένας τύπος άλφα-υδροξύ οξέος (ή AHA) που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο. 

Ενώνει άλλα οξέα που μπορεί να αναγνωρίσετε, όπως το γαλακτικό οξύ (που προέρχεται από ξινόγαλα και υποτίθεται ότι ήταν αγαπημένο της Κλεοπάτρας).

Επίσης το τρυγικό οξύ (από τα σταφύλια) και το κιτρικό οξύ – το οποίο, όπως μπορείτε να μαντέψετε, προέρχεται από εσπεριδοειδή.

Τι κάνει το γλυκολικό οξύ στο δέρμα σας;

Όσον αφορά τα οφέλη του γλυκολικού οξέος, ο κατάλογος είναι μεγάλος.

Πρώτα και κύρια, το γλυκολικό οξύ είναι απολεπιστικό. Βοηθά στην αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος και στην αποκάλυψη των νεότερων, φωτεινότερων στοιβάδων από κάτω, δρώντας στην κεράτινη στιβάδα (το πιο εξωτερικό στρώμα του δέρματος).

Επειδή το γλυκολικό οξύ είναι τόσο μικρό, μπορεί να εισχωρήσει πιο βαθιά στο δέρμα σας, και να κάνει αρκετά σοβαρή δουλειά. Το γλυκολικό οξύ διεγείρει τους ινοβλάστες στο χόριο να παράγουν αυξημένες ποσότητες κολλαγόνου.

Και διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου, βοηθά το δέρμα να αισθάνεται πιο σφριγηλό και ελαχιστοποιεί τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Μεταξύ της επιφανειακής δράσης στην κεράτινη στιβάδα σας και της δουλειάς που κάνει παρακάτω, το δέρμα σας θα αισθάνεται πιο λείο και θα φαίνεται πιο λαμπερό και πιο ομοιόμορφο

Πώς χρησιμοποιείτε το γλυκολικό οξύ στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας;

Όπως με κάθε απολεπιστικό, είναι καλύτερο να το ξεκινήσετε σταδιακά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή είστε επιρρεπείς σε ερεθισμούς. Για αυτό δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση του με ένα καθαριστικό προσώπου.

Γενικότερα το γλυκολικό οξύ είναι καλύτερο για κανονικούς, μεικτούς και λιπαρούς τύπους δέρματος. Τα άτομα με ξηρό και εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα αντιδρούν συχνά σε αυτό με ερεθισμό κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε.

Υπάρχει επίσης ένας εποχιακός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη. 

Το χειμώνα, όταν η λειτουργία φραγμού του δέρματός σας μπορεί να διακυβευτεί (και επομένως το δέρμα φαίνεται ξηρό ή σκασμένο), αυτό μπορεί να επιτρέψει βαθύτερη διείσδυση και, με λίγα λόγια, ερεθισμό.

 Αντίθετα, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του δέρματος και ως εκ τούτου είναι φυσικά απολεπιστική. Το καλοκαίρι, αυτό κάνει το γλυκολικό οξύ πιο επικίνδυνο, καθώς μπορεί να σας κάνει ευαίσθητους στο ηλιακό φως.

Αν και, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου ή το πού πηγαίνετε, η χρήση SPF είναι απαραίτητη — ειδικά μετά την απολέπιση.

Λόγω του ότι το γλυκολικό οξύ διαθέτει ενσωματωμένη προστασία είναι αρκετα “ακίνδυνο” για την επιδερμίδα. Τόσο που όχι μόνο μπορείτε να το ξεπλύνετε εάν αισθάνεστε μυρμήγκιασμα, αλλά ακόμα κι αν διεισδύσει βαθιά στο δέρμα σας, τελικά φτάνει στο νερό στο χόριο. Εκεί εξουδετερώνεται και δεν προχωράει περισσότερο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Kylie Jenner: Κυκλοφόρησε το πρώτο της άρωμα – Όλα όσα γνωρίζουμε

HerNews ka

Εφηβική ακμή: Με αυτούς τους τρόπoυς θα την αντιμετωπίσεις

Her News

Πρέπει τα νύχια σας να ταιριάζουν με το μακιγιάζ σας;

Her News