HerNews.gr
Αφιερώματα

Τα μυστικά του μετρό της Νέας Υόρκης: Τα καλλιστεία, ο δήμαρχος – μηχανοδηγός και ο σταθμός του Μάικλ Τζάκσον

Το περίπλοκο σύστημα υπόγειων και υπέργειων αστικών σιδηροδρόμων της της Νέας Υόρκης άνοιξε για το κοινό στις 27 Οκτωβρίου 1904, με 28 σταθμούς, και εδώ και έναν αιώνα αποτελεί μέρος της ύπαρξης των ανθρώπων της Νέας Υόρκης…

nyc7

Είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο εκτεταμένα δίκτυα αστικών συγκοινωνιών στον κόσμο, με 36 γραμμές, 472 σταθμούς σε λειτουργία (424 αν ληφθούν υπόψιν ως συγκροτήματα σταθμών), η λειτουργία του εποπτεύεται από τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης, και μεταφέρει 5,6 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά στους πέντε δήμους της πόλης.

Αν και δεν ήταν το πρώτο σύστημα μετρό στη χώρα, αφού προηγήθηκε το μετρό Tremont Street της Βοστώνης το 1897, το μετρό της Νέας Υόρκης έγινε γρήγορα το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ. Η πρώτη του διαδρομή ξεκίνησε από το Δημαρχείο στο Κάτω Μανχάταν και τελείωσε στην 145th StreetBroadway στο Χάρλεμ.

nyc8

Ο δήμαρχος Τζορτζ Μακ Κλέλαν ήταν το πρώτο άτομο που οδήγησε τον πρώτο συρμό, όμως ενώ ήταν υπεύθυνος για την τελετουργική εκκίνηση της μηχανής, του άρεσε τόσο πολύ ώστε συνέχισε να το οδηγεί για το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, πριν παραδώσει τον έλεγχο στον επαγγελματία μηχανοδηγό…

Το 1904 το εισιτήριο κόστιζε πέντε σεντς και αυξήθηκε στα δέκα σεντς τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το 1948! Το 1966 πήγε είκοσι σεντς και τριάντα σεντς το 1970, ενώ, στη συνέχεια, ο ναύλος αυξήθηκε σταδιακά πολλές φορές.

nyc2

Συνολικά, το σύστημα μετρό αποτελείται από 1062 χιλιόμετρα ράγες, αλλά αν συμπεριλάβουμε τις γραμμές που χρησιμοποιούνται για σκοπούς μη μεταφοράς, όπως τα αμαξοστάσια όπου σταθμεύουν οι συρμοί, το συνολικό μήκος τους φτάνει τα 1351 χιλιόμετρα, όση η απόσταση από την Νέα Υόρκη έως το Σικάγο.

Ο πιο πολυσύχναστος σταθμός, με σχεδόν 65 εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο είναι ο σταθμός Times Square – 42nd Street, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη διάσημη Τάιμς Σκουέρ στο κέντρο του Μανχάταν. Ο σταθμός Queen’s Broadway Channel είναι ο λιγότερο χρησιμοποιούμενος σταθμός.

nyc1

Εκατοντάδες ταινίες δράσης που διαδραματίζονται στην πόλη της Νέας Υόρκης περιέχουν σκηνές που γυρίστηκαν στο μετρό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα «Η χρηματαποστολή» με τον Γουέσλι Σνάιπς, τον Γούντι Χάρελσον και την Τζένιφερ Λόπεζ και το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει: Η εκδίκηση» με τον Μπρους Γουίλις, τον Σάμιουελ Λ. Τζάκσον και τον Τζέρεμι Άιρονς.

nyc9

Με 1,7 δισεκατομμύρια επιβάτες ετησίως, το μετρό της Νέας Υόρκης αν και είναι, πράγματι, ο πιο πολυσύχναστος υπόγειος σιδηρόδρομος στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατατάσσεται στην έβδομη θέση στον κόσμο: Το Τόκιο καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με διπλάσιο αριθμό επιβατών ετησίως. 

Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Η ράβδος του Ασκληπιού: Το σύμβολο της ιατρικής από την αρχαία Ελλάδα

HerNews ka

29 Μαΐου: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους

HerNews ka

Birthstones: Η ιστορία τους & οι αλλαγές ανά τους αιώνες

Her News