HerNews.gr
Παιδί

Ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια: Πως να το διαχειριστείτε

Είτε έχετε ένα νέο μωρό είτε έχουν περάσει μερικά χρόνια, η ζήλεια ανάμεσα στα αδέρφια είναι κάτι που πληγώνει όλες τις μανούλες.

Η αδερφική ζήλια για το νεογέννητο φαίνεται κατανοητή, αλλά τι κάνετε όταν έχουν περάσει μερικά χρόνια και τα παιδιά σας ζηλεύουν ακόμα το ένα το άλλο;

Ίσως έχετε εξαντληθεί από τη ζήλια του μεγαλύτερου παιδιού σας και την ανάγκη για συνεχή προσοχή. Ακόμη και όταν ήσουν έγκυος, ήταν ήδη φοβισμένο για τον ερχομό του αδερφού του.

Όπως ακριβώς προβλέψατε, δεν πήρε καθόλου το νέο μωρό . Σκέφτηκες ότι η “φάση” θα περνούσε, αλλά αρκετά χρόνια αργότερα, ο δεσμός που ήλπιζες να καλλιεργήσεις είναι ακόμα θαμμένος κάτω από την αδερφική ζήλια που νιώθει.

Και τα δύο παιδιά συμπεριφέρονται καλά με κάθε άλλο τρόπο, αλλά όταν πρόκειται για ανταγωνισμό μεταξύ τους, παλεύουν για τον χρόνο σας.

Το μπάνιο, το βούρτσισμα των δοντιών τους, το παιχνίδι, όλα αυτά έχουν γίνει πολύτιμες στιγμές με τη μαμά για την οποία φωνάζουν.

Έτσι, κάνατε αυτό που φαινόταν λογικό: του δώσατε περισσότερη προσοχή. Δυστυχώς, αυτό δεν λειτούργησε. Στην πραγματικότητα, φαίνεται να έχει μόνο μπούμερανγκ.

Όσο περισσότερη προσοχή του δίνετε, τόσο πιο προνομιακή μεταχείριση θέλει ακόμα.

Προσπαθείτε να είστε δίκαιη, αλλά επίσης βρίσκετε τον εαυτό σας να περνάει όλο και περισσότερο χρόνο με το “ζηλιάρη” παιδί σας για να κατευνάσει τα συναισθήματά του και να το παρηγορεί με συνεχή επιβεβαίωση.

Η ιδιοσυγκρασία του σε έχει κάνει ακόμη και να νιώθεις δυσαρέσκεια απέναντί ​​του.

Πώς να σταματήσετε την αδερφική ζήλια 

Ποτέ δεν είναι αργά για να δημιουργήσετε μια ισχυρή αδελφική σχέση, ακόμα κι όταν έχουν περάσει χρόνια από τότε που συμβαίνει αυτό.

1. Επαινέστε το μεγαλύτερο παιδί σας επειδή είναι καλό μεγάλο αδερφάκι

Το κόλπο είναι να βρίσκεις σκόπιμα τις φορές που είναι καλό μεγάλο αδερφάκι  και να το επαινείς γι’ αυτό. Το να τα επαινείτε για τη θετική τους συμπεριφορά τα ενθαρρύνει να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο. Μπορεί να τραβήξει την προσοχή λιγότερο μέσω της κακής συμπεριφοράς και περισσότερο όταν φέρεται όμορφα στα αδέρφια του.

2. Ενθαρρύνετε τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό

Ο ανταγωνισμός δεν χρειάζεται να είναι ο προεπιλεγμένος τρόπος αλληλεπίδρασης. Ενθαρρύνετε τους να συνεργάζονται, όχι να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Όσο λιγότερο βλέπουν τον αδερφό τους ως αντίπαλο, τόσο περισσότερο μπορούν να δουν την αξία του να έχουν έναν αδελφό ή μια αδελφή.

3. Κάντε τα παιδιά σας να αισθάνονται ότι περιλαμβάνονται

Βρείτε τρόπους να το κάνετε να νιώσει ότι περιλαμβάνεται, ακόμα και με τους πιο απλούς τρόπους. Αντί να μαγειρεύετε ενώ τα παιδιά παίζουν (ή τσακώνονται), προσκαλέστε το να σας βοηθήσει να φτιάξετε την σαλάτα ή να στρώσετε το τραπέζι. Χρησιμοποιήστε τον χρόνο που περιμένει κατά τη διάρκεια του μαθήματος γυμναστικής για να παίξετε παιχνίδια ή να διαβάσετε μαζί πριν τον ύπνο.

4. Μιλήστε για αυτό που κάνει τα παιδιά σας ξεχωριστά

Το αδερφάκι του μπορεί να έχει μια ειδική εκδήλωση στο σχολείο ή να τραβήξει όλη την προσοχή από τους συγγενείς. Εάν αισθάνεστε ότι αγανακτεί με τον αδερφό του, υπενθυμίστε του όλους τους τρόπους με τους οποίους είναι ξεχωριστό και μοναδικό.

Μιλήστε για το πώς οι ζωγραφιές του σας κάνουν χαρούμενη ή πώς είναι πολύ υπεύθυνο αδερφάκι.

5. Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας

Τα παιδιά ακούν τι λέμε και καταλαβαίνουν ακόμη και την υπονοούμενη γλώσσα του σώματος. Ξέρουν ότι μιλάμε για το ποιος άρχισε να περπατάει πρώτος ή αν πιστεύουμε ότι ο ένας ζωγραφίζει καλύτερα από τον άλλο. 

Αυτές οι συγκρίσεις μπορεί να αυξήσουν τη ζήλια των αδελφών και να επιδεινώσουν τον δεσμό που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις και αντ’ αυτού επισημάνετε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το καθένα είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Διδάξτε τους την ενσυναίσθηση ώστε να αρχίσουν να βλέπουν πώς μπορεί να νιώθουν τα αδέρφια τους.

 Και τέλος, καθησυχάστε τους για την άνευ όρων αγάπη σας δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα για να αξίζουν την αγάπη σας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Γιατί πρέπει να ξεκινήσει το παιδί σου χορό!

Her News

Δίδυμα μωράκια: Πως είναι η καθημερινότητα με 2 νεογέννητα;

Her News b

Οι μαθητές Δημοτικού θα ασκούν το 2035 «πράσινα» επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα

Her News