HerNews.gr
Health

Ύπνος: Γιατί κινδυνεύεις αν δεν κοιμάσαι αρκετά

Ο ύπνος που διαρκεί λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα οφείλεται για πολλαπλά προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αν λοιπόν είσαι κι εσύ από τους ανθρώπους που δεν κοιμούνται αρκετά, συνέχισε να διαβάζεις. Ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξεις συνήθειες.

Πώς ο λιγοστός ύπνος επηρεάζει την υγεία μας: Τι λένε ερευνητές από Γαλλία και Βρετανία

Αναλυτικότερα, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες το βράδυ, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση πολυνοσηρότητας, δηλαδή ταυτόχρονα τουλάχιστον δύο χρόνιων παθήσεων (π.χ. καρδιοπάθειας, καρκίνου, διαβήτη κ.α.), σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που κοιμούνται πάνω από επτά ώρες, δείχνει μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Είναι άλλη μία μελέτη που αναδεικνύει τη σημασία που έχει ο επαρκής ύπνος για την υγεία, ιδίως κατά τη μέση και τρίτη ηλικία.

Τι διαπίστωσε έρευνα 25ετίας

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 7.864 υγιείς ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν σε βάθος 25ετίας σε σχέση με το ιατρικό ιστορικό τους.

Σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν επτά ώρες, εκείνοι που κοιμούνταν πέντε ή λιγότερες ώρες στα 50 τους, είχαν κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με μια χρόνια πάθηση. Παράλληλα, είχαν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Οι 60άρηδες με ύπνο έως πέντε ώρες είχαν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο για πολλαπλές χρόνιες παθήσεις, ενώ οι 70άρηδες 40% μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο λιγοστός ύπνος στα 50 σχετιζόταν ακόμη με μια αύξηση κατά 25% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, κυρίως λόγω των αυξημένων χρόνιων παθήσεων.

Στις ηλικίες των 60 και 70 ετών ο ύπνος πάνω από εννέα ώρες το βράδυ σχετιζόταν επίσης με μια αυξημένη κατά 35% πιθανότητα πολυνοσηρότητας. Ο πολύς ύπνος, βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις θα έπρεπε να αποδοθεί στις ίδιες τις χρόνιες παθήσεις τους.

Λάβετε μέτρα

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι γίνεται ολοένα πιο συχνή η ζωή με πολλαπλά προβλήματα υγείας, ιδίως αν ο ύπνος είναι μη επαρκής. Παράγοντας εδώ είναι και το προσδόκιμο ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Η πολυνοσηρότητα εμφανίζει αύξηση στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Πλέον περισσότεροι από τους μισούς ηλικιωμένους έχουν τουλάχιστον δύο χρόνιες παθήσεις. Η πολυνοσηρότητα σχετίζεται με συχνή χρήση των υπηρεσιών υγείας, περισσότερες νοσηλείες και αναπηρίες. Άρα είμαστε αντιμέτωποι με μία πρόκληση για τη δημόσια υγεία» αναφέρει η έρευνα. «Καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, οι συνήθειες του ύπνου τους αλλάζουν. Όμως συνίσταται να κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες. Ο ύπνος κάτω ή πάνω από το όριο αυτό έχουν συσχετιστεί με διάφορες χρόνιες ασθένειες» συνεχίζει η έρευνα.

Για να διασφαλίσουμε έναν καλύτερο βραδινό ύπνο, είναι σημαντικό να λάβουμε ορισμένα μέτρα υγιεινής. Πρέπει να σιγουρέψουμε, προτού κοιμηθούμε, ότι το δωμάτιο είναι ήσυχο, σκοτεινό και έχει άνετη θερμοκρασία. Επίσης, να απομακρύνονται οι ηλεκτρονικές συσκευές και να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα πριν την κατάκλιση. Η σωματική δραστηριότητα και η έκθεση στο φως στη διάρκεια της μέρας επίσης προάγουν τον καλό ύπνο.

Ελπίζουμε η έρευνα να σου άλλαξε τη γνώμη στο θέμα του ύπνου. Αν, ωστόσο, υποφέρεις από αϋπνίες, μάθε τι μπορείς να κάνεις.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Είστε στη δουλειά και νυστάζετε; 7 τρόποι να αντιμετωπίσετε τη νύστα

Her News

Μάσκα ΚΝ95: Γιατί είναι η πιο προστατευτική;

Her News b

Φακοί Επαφής: Αυτές οι συνήθειες μπορούν να βλάψουν τα μάτια σου

Her News b