HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Πρώιμα σημάδια πριν την απώλεια περιόδου που δηλώνουν ότι είστε έγκυος

 Κάθε ανθρώπινο σώμα είναι διαφορετικό, όπως και ο τρόπος με τον οποίο κάθε οργανισμός περνάει από την εγκυμοσύνη.

Ορισμένες γυναίκες έχουν πιο έντονα συμπτώματα εγκυμοσύνης κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη ή καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ενώ άλλες έχουν περισσότερα συμπτώματα αργότερα στην εγκυμοσύνη.

Δεν βιώνουν όλες οι μέλλουσες μαμάδες το ίδιο σύνολο συμπτωμάτων. Τα περισσότερα από τα συμπτώματα που βιώνουν είναι τα ίδια που έχουν εμφανίσει κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Σκουρόχρωμη θηλή

Η θηλή, ή η περιοχή που περιβάλλει τη θηλή, σκουραίνει. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης.

Ναυτία

Η ναυτία μπορεί να είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης και εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις έγκυες γυναίκες.

Πρωινή Ναυτία

Αυτό το σύμπτωμα συνήθως ξεκινά γύρω από την 2η έως 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες μπορεί να βρουν ορισμένα τρόφιμα και να τους μυρίζουν δυσάρεστα και να τα αποφεύγουν ή μπορεί να έχουν ναυτία και έμετο, ειδικά τα πρωινά. Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, η πρωινή ναυτία συνήθως εξαφανίζεται, αλλά ορισμένες γυναίκες την αντιμετωπίζουν μέχρι αργά στην εγκυμοσύνη.

Αύξηση βάρους

Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα ορμονικής ανισορροπίας στη μητέρα. Μέρος της αύξησης βάρους οφείλεται στο αυξημένο λίπος στο σώμα της γυναίκας, το οποίο χρειάζεται για να καλύψει τις σωματικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Το υπόλοιπο οφείλεται στην κατακράτηση υγρών, στον αυξημένο όγκο αίματος, στη διεύρυνση του μαστού και στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και πλακούντα.

Ξεκινά το πρώτο τρίμηνο και αυξάνεται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Το φαγητό για δύο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και συνήθως δεν είναι καλή προσέγγιση. Το φαγητό για την ανακούφιση του στρες μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Πρησμένο στήθος

Κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, πολλές έγκυες γυναίκες βιώνουν αλλαγές στο στήθος τους, όπως βάρος, πρήξιμο, ευαισθησία και πόνο. Αυτά τα συμπτώματα μειώνονται όσο προχωρά η εγκυμοσύνη.

Αλλαγή διάθεσης

Οι εναλλαγές της διάθεσης οφείλονται σε ορμονικές ανισορροπίες. Μερικές γυναίκες τα βιώνουν από τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης μέχρι το τέλος, ενώ άλλες βρίσκουν ότι εμφανίζονται λιγότερο συχνά καθώς η εγκυμοσύνη συνεχίζεται.

Κηλίδες αίματος/ κράμπες

Κηλίδες και ήπιες κράμπες μπορεί να εμφανιστούν όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας στις 6 έως 12 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Οι κηλίδες συνήθως μπερδεύονται με την έμμηνο ρύση, αλλά είναι πιο ελαφρύ και μικρότερο από μια συνηθισμένη περίοδο.

Κολπική έκκριση

Οι έγκυες γυναίκες παρατηρούν μια παχιά, γαλακτώδη κολπική έκκριση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Εάν έχει άσχημη μυρωδιά και συνοδεύεται από κνησμό, είναι σημάδι μόλυνσης από ζυμομύκητες και θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Η έκκριση μπορεί να συμβεί μόνο κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη καθώς το τοίχωμα του κόλπου πυκνώνει ή καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συχνοουρία

Αυτό το σύμπτωμα ξεκινά συνήθως γύρω στην 6η με 8η εβδομάδα. Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες το αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών.

Ευαισθησία σε μυρωδιές

Μια έγκυος μπορεί να είναι ευαίσθητη σε ορισμένες μυρωδιές ή μπορεί να έχει ισχυρότερη όσφρηση από το συνηθισμένο. Μπορεί να μισεί ορισμένα τρόφιμα ή μυρωδιές και να αισθάνεται ναυτία και να κάνει εμετό όταν τα αισθάνεται. Ορισμένες μυρωδιές αρχίζουν να την προκαλούν ναυτία.

Ζαλάδες

Η ζάλη είναι αποτέλεσμα αλλαγών στις ορμόνες, οι οποίες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης ή την αρτηριακή πίεση. Ζάλη, ζαλάδα και λιποθυμία μπορεί να εμφανιστούν στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Βαλίτσα μαιευτηρίου: Όλα όσα θα χρειαστείτε

Her News

Η καλύτερη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη!

HerNews ka

Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητα – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News