HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Οι πιο κοινές αγωνίες για τους νέους γονείς

Οι νέοι γονείς έχουν πολλές ανησυχίες πριν αλλά και μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Το να είσαι γονιός είναι μια από τις πιο ανταποδοτικές δουλειές, αλλά μπορεί επίσης να είναι και μια από τις πιο δύσκολες. 

Πολλοί νέοι γονείς ανησυχούν ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ωστόσο, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του να είστε νέος γονέας, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε περισσότερο το μωρό σας.

Είναι φυσιολογικό να έχετε έντονα συναισθήματα όσο είστε έγκυος, αλλά και μετά τη γέννηση του μωρού. Πιθανότατα θα βιώσετε χαρά, αγάπη, απόλαυση και έκπληξη, και άλλες φορές άγχος, θυμό και απογοήτευση.

 Μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας εάν ζείτε μακριά από την οικογένειά σας ή μαθαίνετε πως να είστε γονείς μόνοι σας.

Συχνά, η απόκτηση μωρού διαφέρει από αυτό που περίμενες. Μπορεί να ανησυχείτε ότι ο τοκετός δεν πήγε όπως είχατε σχεδιάσει, ο θηλασμός είναι πιο δύσκολος από ό,τι νομίζατε ή όπως είναι λογικό να έχετε κάποιες άσχημες μέρες.

Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο να νιώθετε αρνητικά συναισθήματα για το μωρό σας. Εάν είναι έντονες, συνεχίζουν να επιστρέφουν ή διαρκούν πολύ , θα πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Ανησυχείτε ότι το μωρό σας θα πάθει κάτι ενώ κοιμάται:

Πολλές μητέρες φοβούνται ότι το μωρό τους θα πνιγεί ή θα πέσει κατά τη διάρκεια του ύπνου του.  Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, τοποθετήστε το μωρό σας ανάσκελα για ύπνο, μην καπνίζετε, βεβαιωθείτε ότι το κεφαλάκι του είναι ακάλυπτο και μην το αφήσετε να ζεσταθεί πολύ.

Το πιο ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν είναι σε μια κούνια σε ένα δωμάτιο μαζί σας για τους πρώτους 6 έως 12 μήνες.

Αγχώνεστε ότι δεν αγαπάτε το μωρό σας:

Είναι σύνηθες τόσο οι μητέρες όσο και οι μπαμπάδες να αισθάνονται ότι δεν έχουν δεθεί αρκετά με το μωρό τους. Μπορεί να χρειαστούν μέρες, εβδομάδες ή μήνες μέχρι να νιώσετε κοντά μαζί του. Πιθανότατα θα νιώσετε διάφορα συναισθήματα.

Φοβάστε ότι θα “βλάψετε” την κρανιακή πηγή του βρέφους:

Τα μωρά έχουν μαλακές κηλίδες στο κεφάλι τους που ονομάζονται κρανιακή πηγή. Η κρανιακή πηγή είναι πιο σκληρή από όσο νομίζετε. Αν και θα πρέπει πάντα να φροντίζετε το κεφάλι του μωρού σας, δεν μπορείτε να το πληγώσετε αγγίζοντας ή χαϊδεύοντας το σημείο αυτό.

Ανησυχείτε ότι θα ρίξετε το μωρό:

 Στεγανοποιήστε το σπίτι για να μην σκοντάψετε ή πέσετε. Ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν εμπλοκές σε χαλιά ή κουβέρτες, κρατήστε τα αντικείμενα μακριά από το πάτωμα και αφιερώστε χρόνο όταν περπατάτε με το μωρό.

Ανησυχείτε ότι το μωρό κλαίει πολύ:

 Είναι φυσιολογικό τα νεογέννητα μωρά να κλαίνε πολύ. Το κλάμα αυξάνεται στις 2 έως 3 εβδομάδες και κορυφώνεται κατά 6 έως 8 εβδομάδες. Είναι πιο συχνό αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ. Εάν το κλάμα ακούγεται διαφορετικό ή αν ανησυχείτε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ανησυχείτε που κοιμάται πολύ: 

Κάποια μωρά κοιμούνται τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Τις πρώτες εβδομάδες το μωρό σας θα πρέπει να τρώει 8 με 12 φορές σε διάστημα 24 ωρών.

 Εφόσον το μωρό σας έχει πολλές βρεγμένες πάνες και μουσταρδί χρώμα στα κακά του, είναι απίθανο να υπάρχει πρόβλημα.

Ανησυχείτε για τα οικονομικά:

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν οικονομικά το μωρό τους. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τον προγραμματισμό πριν από τη γέννηση και να κάνετε προϋπολογισμό μόλις γεννηθεί το μωρό. Μπορεί επίσης να δικαιούστε κρατική βοήθεια όπως επίδομα γέννησης. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Εγκυμοσύνη: Τι μπορείτε να τρώτε τις ημέρες με καύσωνα

Her News

Εγκυμοσύνη: Συναισθηματικές αλλαγές που μπορεί να βιώσετε

Her News

Εγκυμοσύνη: Προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης

Her News