HerNews.gr
Ψυχολογία

Κρίσεις πανικού: Πως να τις αντιμετωπίσω

Η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο έντονου φόβου που κινητοποιεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις, ενώ φαινομενικά δεν υπάρχει κάποια προφανής αιτία ή πραγματικός κίνδυνος. Όταν συμβαίνει, μπορεί να νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο, ότι παθαίνεις έμφραγμα, ακόμα κι ότι μπορεί να πεθαίνεις.

Γράφει η Δήμητρα Ζάφειρα

Πρόκειται για μια τρομακτική κατάσταση που μπορεί να κρατήσει από λίγα λεπτά μέχρι κάποιες ώρες, που, μολονότι, δεν είναι απειλητική για τη ζωή, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητά της!

Ας δούμε λίγο τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν.

Οι κρίσεις πανικού τυπικά ξεκινούν χωρίς προειδοποίηση. Μπορεί να σας “χτυπήσουν” ανά πάσα στιγμή, όταν οδηγείτε, όταν ψωνίζετε, σε ένα επαγγελματικό ραντεβού, ακόμα κι όταν κοιμάστε. Η συχνότητα με την οποία συμβαίνουν, δηλ. αν είναι μεμονωμένα ή πιο συχνά επαναλαμβανόμενα επεισόδια, είναι αυτό που θα καθορίσει ότι μιλάμε πλέον για Διαταραχή.

Οι κρίσεις πανικού τυπικά περιλαμβάνουν κάποια (ή και όλα) από τα παρακάτω συμπτώματα:

· Επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, καρδιά που “σφυροκοπά”
· Εφίδρωση
· Τρέμουλο
· Αίσθημα ασφυξίας ή υπέρπνοιας
· Αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή τάσης για λιποθυμία
· Αίσθημα πνιγμονής
· Πόνος, σφίξιμο, βάρος στο στήθος
· Ναυτία ή κοιλιακή ενόχληση

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κρίση πανικού όταν εκδηλώνεται, βιώνεται ως μία εμπειρία τρόμου και οδύνης.

Το άτομο σωματοποιεί το άγχος και το φόβο του και μη μπορώντας να έχει τον έλεγχο των συμπτωμάτων που παρουσιάζει, πιστεύει πως κάτι άσχημο και πολύ σοβαρό συμβαίνει στον εαυτό του.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό εκτός από τον τρόμο που το κατακλύζει, είναι η αίσθηση της απώλειας του ελέγχου. Το άτομο κουράζεται στην προσπάθεια να πείσει τον εαυτό του με καθησυχαστικές σκέψεις και οδηγείται σε ψυχική εξουθένωση από τη μεγάλη ανάλωση ψυχικής και σωματικής ενέργειας που συνοδεύει αυτές τις στιγμές.

Μία από τις συνέπειες των κρίσεων πανικού είναι η αποφυγή των συνθηκών που έχουν συνδεθεί με τις κρίσεις (μέρη, συγκεκριμένες καταστάσεις κ.τ.λ.) και αυτό μακροπρόθεσμα οδηγεί σε απομόνωση, εξάρτηση από άλλους, αυτοπεριορισμό και σοβαρή έκπτωση της ποιότητας ζωής του ατόμου που υποφέρει.

Γιατί μου συμβαίνει αυτό;

Αυτό το ερώτημα πλανάται στο μυαλό όλων όσων υποφέρουν από κρίσεις πανικού. Όταν έρχονται στο γραφείο του ειδικού δεν υπάρχει συνήθως κάποια λογική σύνδεση με την έκλυση των κρίσεων και το άτομο δεν μπορεί να καταλάβει γιατί του συμβαίνει αυτό.

Αν τους ρωτήσεις θα σου αναφέρουν μεν πηγές άγχους ή πίεσης στη ζωή τους, αλλά καμία που να δικαιολογεί τέτοιου τύπου αποδιοργάνωση. Στην πορεία της θεραπείας διαπιστώνουμε μαζί ότι οι κρίσεις πανικού ήταν ίσως το πιο, επίπονο μεν, χρήσιμο, δε, καμπανάκι στη ζωή του.

Τα καταπιεσμένα συναισθήματα και σκέψεις ΔΕΝ είναι λειτουργικά!

Τα αποφεύγουμε γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε δυσάρεστα. Επειδή δε μας αρέσουν και δε νιώθουμε ευχάριστα, έχουμε την τάση να τα πιέσουμε μέσα μας, ελπίζοντας ότι θα τα στείλουμε “από εκεί που ήρθαν”! Απωθώντας τα μέσα μας, μένουν κρυμμένα σε κάποιο βάθος απ’ όπου θα μας στέλνουν συχνά ανεξήγητα για μας μηνύματα που θα μας μπερδεύουν, καθώς δεν μπορούμε να εντοπίσουμε την προέλευσή τους.

Τα συναισθήματα, όμως, και οι σκέψεις μας απαιτούν αναγνώριση! Είναι σαν κάποιος να σου χτυπά την πόρτα.

Αν δεν του ανοίξεις, θα συνεχίσει να χτυπά με όλο και μεγαλύτερη δύναμη, μέχρι να μπει. Αλλιώς γκρεμίζει την πόρτα! Αυτό παθαίνει το σώμα μας εκείνη την ώρα! Καταρρέει γιατί ο εαυτός σας έχει αγνοήσει συνειδητά ή ασυνείδητα, ηθελημένα ή όχι, πράγματα από τα οποία πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί. Και αυτό είναι καλό!!

Ο πανικός είναι βέβαιο ότι μας προκαλεί δυσφορία, είναι όμως και μια πρόκληση για έναν αναγκαστικό επαναπροσδιορισμό και μια εσωτερική ψυχική ανασύνταξη.

Στη θεραπεία αναζητούνται τα βαθύτερα αίτια αυτής της σωματικής αποδιοργάνωσης και η λεκτικοποίηση ανησυχιών, συγκρούσεων, δυσάρεστων συναισθημάτων, εμποδίζει πλέον την πορεία προς τη σωματοποίησή τους.

Το μυαλό, τα συναισθήματά μας, η συμπεριφορά και το σώμα μας συνδέονται μεταξύ τους μέσα από σύνθετες βιοφυσιολογικές λειτουργίες που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους κι έτσι αποκτά σωματικό αποτύπωμα κάτι που μας πιέζει.

Τα συναισθήματα απ’ ό,τι σκεφτόμαστε ή συνέβη και μας ενοχλεί, από πεποιθήσεις, από ματαιώσεις… όσο και να προσπαθούμε να τα ακυρώσουμε ή να τα

θάψουμε μέσα μας ή αν ντρεπόμαστε γι’αυτά, ΔΕ ΧΑΝΟΝΤΑΙ! Συνεχίζουν να “χτυπούν την πόρτα”! Αν δεν ανοίξετε, θα πληρώσετε το τίμημα της ενέργειας που καταβάλετε προσπαθώντας να τα κάνετε να σωπάσουν.

Η επαφή με έναν ειδικό θα βοηθήσει να επεξεργαστείτε τις συγκρούσεις που βρίσκονται πίσω από τις κρίσεις πανικού. Λένε ότι για να φύγουν τα φαντάσματα από το σπίτι, πρέπει να τα λυτρώσετε αφήνοντάς τα να σας πουν αυτό που θέλουν!

Μετά το σπίτι …ηρεμεί!

Πηγή: Dimitrazafeira.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πως να μην πανικοβληθείς στην πρώτη γνωριμία με τους γονείς του

Her News b

Στρες: 3 ασκήσεις για να χαλαρώσετε

Her News b

Νεύρα: 2 tips για να τα διαχειριστείς σωστά

Her News b