HerNews.gr
Αφιερώματα

Halloween: Μάθε τι γιορτάζουμε πριν πεις «Trick or treat?»

Το Halloween γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου και είναι ένας θεσμός που κυριαρχεί περισσότερο σε αγγλοσαξωνικές χώρες.

 Αν και για αιώνες ο εορτασμός του Halloween ήταν περιορισμένος μόνο στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, τον 19ο αιώνα Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι μετανάστες μετέφεραν τον εορτασμό του  στην Βόρεια Αμερική.

 Aπό τα τέλη του 20ού αιώνα και τις αρχές του 21ου αιώνα λόγω της αμερικανικής επιρροής ο εορτασμός του Halloween έχει επεκταθεί και σε χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τον αγγλοσαξωνικό κόσμο.

H παράδοση του Halloween θέλει τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους, να ντύνονται με τρομακτικές στολές και να επισκέπτονται σπίτια της γειτονιάς για να συλλέξουν γλυκά. Το λεγόμενο trick or treat.

Το κύριο χαρακτηριστικό της γιορτής αυτής είναι οι σκαλισμένες κολοκύθες που έχουν μάλιστα την δική τους ιστορία για το πως “εντάχθηκαν” στο Halloween.

Η προέλευσή τους προέρχεται από έναν Iρλανδικό μύθο για τον τσιγκούνη Τζακ, ο οποίος ξεγέλασε τον Διάβολο για δικό του χρηματικό κέρδος. Όταν πέθανε ο Τζακ, ο Θεός δεν του επέτρεψε να πάει στον παράδεισο και ο Διάβολος δεν τον άφησε στην κόλαση, έτσι ο Τζακ καταδικάστηκε να περιπλανηθεί στη γη για αιωνιότητα.

Στην Ιρλανδία, οι άνθρωποι άρχισαν να χαράζουν δαιμονικά πρόσωπα από γογγύλια για να τρομάξουν την περιπλανώμενη ψυχή του Τζακ. Όταν οι Ιρλανδοί μετανάστες μετακόμισαν στις ΗΠΑ, άρχισαν να σκαλίζουν φανάρια από κολοκύθες , καθώς αυτά ήταν εγγενή στην περιοχή.

Για μια άλλη μερίδα ανθρώπων, το Halloween έχει θρησκευτική σημασία. Μεταξύ άλλων, κάποιοι συμμετέχουν σε λειτουργίες και ανάβουν κεριά στα μνήματα των συγγενών τους, αν και για άλλους, το Halloween αποτελεί μια εορτή χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο. 

Κάποιοι Χριστιανοί απέχουν από την κατανάλωση κρέατος εκείνη την ημέρα, καθώς αποτελεί την παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων.

 Σήμερα, το Halloween είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές για τις πωλήσεις ζαχαρωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής.

Η προέλευση του Halloween μπορεί να αναχθεί στο αρχαίο κελτικό φεστιβάλ γνωστό ως Samhain , το οποίο πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου στα σύγχρονα ημερολόγια. 

Πιστεύεται ότι εκείνη την ημέρα, οι ψυχές των νεκρών επέστρεφαν στα σπίτια τους. Έτσι οι άνθρωποι ντύθηκαν με κοστούμια και άναβαν φωτιές για να διώξουν τα πνεύματα.

Με αυτόν τον τρόπο, δημοφιλή καρικατούρες του Halloween όπως μάγισσες, φαντάσματα και καλικάντζαροι συνδέθηκαν με την γιορτή.

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο Χριστιανισμός κυριαρχούσε και οι ειδωλολατρικές αποχρώσεις των εορτών μειώθηκαν, οι βασικές παραδόσεις των εορτών παρέμεναν μέρος της ποπ κουλτούρας κάθε χρόνο. Απλώς εξελίχθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Το Iconic Pregnancy Style της Rihanna

HerNews ka

Γιατί το Aperol Spritz είναι τόσο δημοφιλές ποτό;

Her News

Παιδοκτονίες στην Ελλάδα: Οι υποθέσεις που σημάδεψαν την ελληνική κοινωνία

Her News