HerNews.gr
Ελλάδα

«Έρχονται» SMS για δωρεάν εξετάσεις σε άνδρες και γυναίκες – Ποιες αφορούν

Δωρεάν εξετάσεις: Μετά την τεράστια ανταπόκριση που είχαν οι δωρεάν μαστογραφίες στις Ελληνίδες, το υπουργείο Υγείας, επεκτείνει το πρόγραμμα του για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση με σειρά εξετάσεων όχι μόνο στον γυναικείο αλλά και στον ανδρικό πληθυσμό.

Μέσα στο Νοέμβριο ξεκινά η αποστολή SMS προς άνδρες και γυναίκες για δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις. Για τις μεν γυναίκες τα μήνυμα θα αφορά εξετάσεις για έλεγχο καρκίνου μήτρας για τους δε άνδρες για καρδιά.

Έτσι λοιπόν μετά τις δωρεάν μαστογραφίες έρχονται και οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε 2.432.398 γυναίκες ηλικίας από είκοσι ένα 21 έως και εξήντα πέντε 65 ετών.

Το πρόγραμμα που συντονίζει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας σκοπό έχει:

-την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας,

-τη βελτίωση των δεικτών της θεραπεύσιμης θνησιμότητας, καθώς και

-την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των γυναικών.

Φορέας υλοποίησης της Δράσης ορίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών

προσωπικος γιατρος

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται

Τις Ελληνίδες πολίτες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

-ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ είκοσι ενός 21 και εξήντα πέντε 65 ετών,

-διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),

-δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου,

-δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0,1, 8, 9,

-δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,

-δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία (3) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της Δράσης,

-εφόσον ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ είκοσι ενός (21) και είκοσι εννέα (29) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία (3) ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση.

-εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ τριάντα (30) και εξήντα πέντε (65) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση.

Δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων

Την ίδια στιγμή συντονίζει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο να αποστέλλει sms για μια σειρά δωρεάν εξετάσεων όπως χοληστερίνης σε 2.500.000 άνδρες (50-70 ετών) και γυναίκες (40-70 ετών).

Οι δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για τις δωρεάν εξετάσεις με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μαίρη Χρονοπούλου: Η οικιακή της βοηθός μιλά για πρώτη φορά για τις σχέσεις που είχαν & για τη στιγμή που την βρήκε αναίσθητη

HerNews ka

Καιρός: Θερμή «εισβολή» την Τετάρτη – Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου

HerNews ka

Γιώργος Βάλλης: Τώρα μπορείς να γίνεις & εσύ μέλος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ (ΒΙΝΤΕΟ)

HerNews ka