HerNews.gr
Beauty

Ακμή: Με ποιον τρόπο συνδέεται με τη διατροφή;

Η ακμή και η διατροφή φαίνεται να είναι περισσότερο αλληλένδετες από ότι είχαμε φανταστεί. Αφού, τα τελευταία χρόνια, έχει επιβεβαιωθεί μια γενικότερη αντίληψη που κυριαρχούσε γύρω από την σχέση αυτή. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τροφές που πυροδοτούν την εμφάνιση ακμής και άλλες που την καταπραΰνουν και βοηθούν στην ελάττωσή της.  

Εννοείται πως η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει ή να ελαττώσει την εμφάνιση της ακμής. Η διατροφή συγκαταλέγεται μέσα σε μια ευρύτερη κατηγορία που την επηρεάζει. Η ευρύτερη κατηγορία αφορά τον τρόπο ζωής μας και εκτός από τη διατροφή περιλαμβάνει: το σωματικό μας βάρος, την καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας μας και τα πιθανά λάθη που μπορεί να γίνονται κατά τη διάρκεια αυτής, τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για αυτήν, το άγχος και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Πέρα από τον τρόπο ζωής, η εμφάνιση της ακμής μπορεί να επηρεάζεται από ενδοκρινικούς και ορμονικούς παράγοντες και την κληρονομικότητα.  

Ακμή: Με ποιον τρόπο συνδέεται με τη διατροφή;

Πώς συνδέεται η διατροφή με την εμφάνιση της ακμής; 

Η ακμή οδηγεί στην υπερβολική έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα οι τροφές, που έχουν τα ίδια αποτελέσματα, όταν έρχονται σε επαφή με τον οργανισμό μας, να την πυροδοτούν ακόμα περισσότερο. Εάν, από την άλλη δεν λαμβάνουμε τις τροφές αυτές ή λαμβάνουμε τροφές που περιορίζουν την έκκριση ινσουλίνης, περιορίζεται και η ακμή.  

Ποιες τροφές επηρεάζουν την εμφάνιση της ακμής;

Πριν λάβουν χώρα έρευνες για την συσχέτιση της ακμής με τη διατροφή, γνωρίζαμε μόνο από προσωπικές μαρτυρίες πως συγκεκριμένες τροφές ίσως να την επηρέαζαν. Συνήθως, τέτοιες τροφές ήταν η σοκολάτα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σήμερα, ωστόσο, έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες είναι οι τροφές που επηρεάζουν πραγματικά την εμφάνιση της ακμής.  

Οι τροφές στις οποίες θα αναφερθούμε είναι ο γενικός κανόνας γύρω από το διατροφολόγιο της ακμής και αφορούν όλους τους τύπους της, από την κυστική μέχρι και τη ροδόχρους. Είναι πιθανό με την αλλαγή της διατροφής, η ακμή να μην εξαφανιστεί αλλά σίγουρα θα μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.  

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα την επηρεάζουν κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Και η αλήθεια είναι πως δεν αναφερόμαστε μόνο στο γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, αντιθέτως αναφερόμαστε και στο βούτυρο και στα γλυκά που περιέχουν γάλα. Ο λόγος που προκαλούν έξαρση της ακμής είναι επειδή περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος, συμβάλλοντας, έτσι, στη μεταγευματική άνοδο της ινσουλίνης και του ινσουλινομιμητικού αυξητικού παράγοντα Ι (IGF-1) στο αίμα.  

Καλό είναι να αποφεύγετε τη σοκολάτα γάλακτος λόγω της ποσότητας του γάλακτος, αλλά της ζάχαρης που οδηγεί σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας έκκριση ινσουλίνης. Έτσι, εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε μια ποσότητα γαλακτομικών, τότε να επιλέγετε να λαμβάνετε μέχρι ένα ποτήρι γάλακτος πλήρες, γιατί τα light προϊόντα επιδεινώνουν την ακμή ακόμα πιο πολύ από τα πλήρη γαλακτοκομικά.  

Τα επεξεργασμένα προϊόντα 

Τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά, όπως τα πατατάκια, οι φρουτοχυμοί, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα αλεύρια προκαλούν αύξηση και εμφάνιση και καλό είναι να αποφεύγονται.  

Το junk food 

Το πρόχειρο φαγητό, που μπορεί να τρώμε εκτός σπιτιού λόγω των λαδιών και των βλαβερών στοιχείων που υπάρχουν μέσα στις τροφές αυτές μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για τον οργανισμό μας. Ενώ και τα τηγανιτά φαγητά την επηρεάζουν κατά έναν μεγάλο βαθμό. Καλό είναι βέβαια, να περιορίζουμε και τα σπιτικά τηγανιτά φαγητά. 

Πέρα από τις παραπάνω τροφές, υπάρχουν κι εκείνες που μπορεί να επηρεάζουν αποκλειστικά εμάς και καλό είναι εμείς οι ίδιοι να τις αποφεύγουμε. 

Ποιες τροφές συνδράμουν στη μείωση; 

Τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά 

Πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά, όπως είναι τα Ω3, εάν θέλουμε να μειώσουμε την ακμή μας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ικανές να σταματήσουν την ακμή ή και να την περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό.  

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο 

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο είναι κι εκείνες που συνδράμουν στη βελτίωση και στην αντιμετώπισή της, αφού όχι μόνο την περιορίζουν, αλλά και καταπραΰνουν τις ουλές.  

Πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία 

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν όλα αυτά και πολλά παραπάνω. Περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πλήθος βιταμινών. Ειδικότερα, θαυματουργά είναι τα μπρόκολα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αβοκάντο και τα ακτινίδια.  

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς θα εξομαλύνεις τις ρυτίδες από το κάπνισμα;

HerNewskl

Louis Vuitton Brown: Το χρώμα που θα γίνει must-have τους καλοκαιρινούς μήνες

HerNewskl

Πώς να καθαρίσετε τα πινέλα ομορφιάς!

Her News