HerNews.gr
Παιδί

Παιδί: Πως η μουσική μπορεί να το βοηθήσει να μάθει να διαβάζει

Τα παιδιά αγαπούν τη μουσική. Από την κούνια, ακούν νανουρίσματα και καθώς μεγαλώνουν, θα διαπιστώσετε ότι η μουσική είναι αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης και της εκμάθησής τους.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία και μελέτες σχετικά με τα οφέλη της μουσικής. Ακόμη και οι ασθενείς με εγκεφαλικό μπορούν να μάθουν να μιλούν ξανά όταν ορισμένες μελωδίες εισάγονται στον εγκέφαλό τους.

Στην πρώιμη παιδική ηλικία, πολλά κινούμενα σχέδια και εκπομπές που απευθύνονται σε παιδιά χρησιμοποιούν συναρπαστικές μελωδίες για να τα κάνουν να συμμετάσχουν.

Πως μπορεί η μουσική να επιδράσει θετικά στο διάβασμα του παιδιού σας;

1. Η μουσική ενισχύει την προσοχή και την εστίαση

Στην πρώιμη παιδική ηλικία, πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι αδύνατο να διατηρήσουν την εστίαση και την προσοχή του παιδιού τους. Όταν βάζετε κάποιες μελωδίες που αρέσουν στο παιδί σας, το βοηθά να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις δραστηριότητες γύρω του. 

Η ανάγνωση απαιτεί από το παιδί σας να είναι συγκεντρωμένο, αλλά η μουσική μπορεί να είναι η γέφυρα που συνδέει την εστίαση του παιδιού σας ώστε να μπορεί να μάθει.

2. Η μουσική ενισχύει την μνήμη

Τα παιδιά μπορούν να θυμηθούν οτιδήποτε, εκτός από όταν τους λέτε να καθαρίσουν το δωμάτιό τους. Μέσα από τις μελέτες που διεξήχθησαν, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι μελωδίες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσουν στη σύνδεση του συναισθήματος και της μνήμης.

Όσον αφορά την ανάγνωση, η μνήμη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εκμάθησης του αλφαβήτου αφορά την απομνημόνευση. Όταν εμπλέκεται μουσική, η μνήμη του παιδιού σας μπορεί να βελτιωθεί και θα κατανοήσει καλύτερα τις έννοιες μάθησης.

3. Οι στίχοι αναπτύσσουν το λεξιλόγιο

Η πρώιμη παιδική ηλικία απαιτεί από το παιδί σας να μάθει νέες λέξεις. Αυτά τα λόγια βασίζονται στις εμπειρίες τους. Συνήθως λένε πρώτα μαμά ή μπαμπά, κάτι που το ακούν επανειλημμένα. Όταν εκθέτετε το παιδί σας σε ορισμένες μελωδίες, έχει ισχυρή επίδραση στο μυαλό του. Ο αλφαβητισμός απαιτεί να μάθουν περισσότερες λέξεις για να διευρύνουν το λεξιλόγιό τους και ποιος καλύτερος τρόπος για να το κάνουν αυτό από το να ακούνε στίχους τραγουδιών ;

Ενώ πιθανότατα έχετε ένα είδος που προτιμάτε, είναι καλύτερο να εκθέσετε το παιδί σας σε όλους τους τύπους. Από κλασικές μελωδίες μέχρι χιπ χοπ και τζαζ, το παιδί σας θα αναπτύξει το λεξιλόγιό του και θα εφαρμόσει αυτά που μαθαίνει στην εκπαίδευσή του.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Λαχανικά και παιδί: Έξυπνοι τρόποι για να τα εντάξετε στην διατροφή του

Her News b

Γυαλιά Hλίου: Είναι αναγκαία για τα παιδιά;

Her News b

Η Νο1 δεξιότητα που κάνει τη διαφορά στη ζωή μας, πάνω και από το IQ – Πως να την αναπτύξεις στο παιδί σου

Her News