HerNews.gr
Health

Ύπνος: Γιατί κινδυνεύει η υγεία μας αν δεν κοιμόμαστε αρκετά

Τουλάχιστον επτά ώρες καλού ύπνου τη νύχτα είναι ικανές να μειώσουν τις πιθανότητες για πολλά προβλήματα υγείας στους άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η κακή υγεία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο – αλλά ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να είναι προειδοποίηση ή κίνδυνος από μόνος του, λένε.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση, την ξεκούραση και την αναζωογόνηση του σώματος και του νου. Όμως το γιατί ο «χρυσός αριθμός ωρών ύπνου» μπορεί να έχει σημασία, παραμένει ασαφές.

Σε έρευνα για τη σχέση ύπνου και υγείας, περίπου 8.000 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο ρωτήθηκαν: Πόσες ώρες κοιμάστε κατά μέσο όρο τη νύχτα;» Μερικοί φορούσαν επίσης ρολόι ύπνου. Ελέγχθηκαν για χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Έπειτα από δύο δεκαετίες παρακολούθησης:

Όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο στην ηλικία των 50 ετών είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πολλαπλών παθήσεων από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά ώρες.

Ο λιγότερος ύπνος στην ηλικία των 50 ετών συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης, κυρίως συνδεδεμένο με τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Οι ειδικοί συνιστούν γενικά περίπου επτά ή οκτώ ώρες, λένε οι ερευνητές από το University College London και το Paris Cité University.

Ύπνος: Γιατί κοιμόμαστε;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα, αλλά είναι σαφές ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις αναμνήσεις. Παράλληλα, είναι καλός για τη διάθεση, τη συγκέντρωση και βοηθά τον μεταβολισμό.

Ο ύπνος είναι επίσης μια ευκαιρία για τον εγκέφαλο να καθαριστεί από τα απόβλητα.

Συμβουλές για έναν καλό απολαυστικό ύπνο:

  • Καλό είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας να παραμένουμε απασχολημένοι και δραστήριοι, αλλά να επιβραδύνουμε την ώρα του ύπνου
  • Καθιερώνουμε μια καλή νυχτερινή ρουτίνα κι βεβαιωνόμαστε ότι η κρεβατοκάμαρά μας μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε
  • Αποφεύγουμε τους περισπασμούς, όπως τα smartphones στο κρεβάτι
  • Μειώνουμε ή ας εξαφανίσουμε την καφεΐνη και το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου
  • Αν δεν μας παίρνει ο ύπνος, ας μην το πιέζουμε. Ας σηκωθούμε κι ας κάνουμε κάτι χαλαρωτικό για λίγο. Μπορούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο και μετά να επιστρέψουμε όταν νιώθουμε ότι νυστάζουμε

Νεότερα Άρθρα

Αυτός είναι ο σωστός καθαρισμός μύτης του παιδιού μας

Her News

Είναι καλός ο ύπνος στο απόλυτο σκοτάδι;

HerNews ka

Θέλεις λεπτή μέση; 5 Τροφές που χρειάζεσαι

Her News