HerNews.gr
Ψυχολογία

Αντιδραστικότητα ή αλλιώς… όταν δεν ελέγχω πλήρως τα συναισθήματα μου

Αντιδραστικότητα…
Οι πρόγονοί μας στα προϊστορικά χρόνια έπρεπε να είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητοι» στα ερεθίσματα γύρω τους και να αντιδρούν γρήγορα σε αυτά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Άκουγαν π.χ ένα θόρυβο και φοβούμενοι ότι μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο ζώο, προετοιμάζονταν για μάχη ή φυγή. Και κάπως έτσι έμεναν ζωντανοί!

Γράφει η Δήμητρα Ζάφειρα

Στη σύγχρονη εποχή αυτό το χαρακτηριστικό υπάρχει με κάποιο τρόπο παρά την απουσία τέτοιων κινδύνων. Ή για να το πω πιο σωστά, αυτό από το οποίο «κινδυνεύουμε» γύρω μας έγινε διαφορετικό και πιο εκλεπτυσμένο.

Η αντιδραστικότητα σα χαρακτηριστικό είναι μιας μορφής απάντηση στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, ένας μηχανισμός επιβίωσης και αυτός!

Και είναι εκείνη η τάση να βιώνεις και να εκφράζεις έντονη συναισθηματική αντίδραση σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν. Όταν είσαι αντιδραστικός, τα συναισθήματά σου εξαρτώνται από τα εξωτερικά γεγονότα στα οποία δεν έχεις ούτε επιρροή, ούτε έλεγχο. Το αν η μέρα σου θα είναι καλή ή όχι εξαρτάται από το τί σου συμβαίνει, τί συμβαίνει, όμως ,γύρω σου,όχι μέσα σου.

Η αντιδραστικότητα είναι η τάση των ατόμων να «αλλάζουν» τη συμπεριφορά τους όταν ξέρουν ότι υπάρχει κάποιος τριγύρω και τους παρατηρεί.

Αυτή η «αλλαγή» εξαρτάται από την περίσταση και μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, το φαινόμενο του Πυγμαλίωνα περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία οι υψηλές προσδοκίες των άλλων βελτιώνουν τη συμπεριφορά και την απόδοσή μας σε συγκεκριμένους τομείς.

Εν ολίγοις, είμαστε καλύτεροι όταν αυτό που αναμένεται από εμάς είναι επίσης υψηλό. Αυτή είναι μια εξαιρετικά θετική όψη και στον τομέα των σχέσεων, με σύντροφο/παιδιά/ φίλους/υπαλλήλους, ένα «έξυπνο» στοιχείο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Η συναισθηματική αντιδραστικότητα, όμως, είναι συνήθως αντιληπτή με την αρνητική της μορφή.

Τα συναισθήματά σου προσδιορίζονται από τα εξωτερικά γεγονότα, στα οποία για λόγους άγχους και για να τα καταφέρεις ,είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητος! Το πώς σου μίλησε η μητέρα σου, τί διάθεση είχε ο σύντροφός σου, τί είπε το αφεντικό σου, όλα αυτά που είναι έξω από σένα, ελέγχουν τη συναισθηματική σου κατάσταση.

Και μετά δυστυχώς επειδή οι πράξεις σου βασίζονται συνήθως στα συναισθήματά σου παράγεις αντιδράσεις, τις οποίες βέβαια τις αποδίδεις στους άλλους.

Ένα μονίμως αντιδραστικό άτομο μπορεί να είναι ενοχλητικό και κυρίως να αδικεί τον εαυτό του και την εικόνα του.

Είναι, επίσης, σε μια μόνιμη επαγρύπνηση που μπορεί να είναι εξαντλητική για τον εαυτό του. Ο θυμός και η αντίσταση είναι το πρώτο συναίσθημα που επικοινωνεί ακόμα και όταν φοβάται ,ή μάλλον θα πω ειδικά όταν φοβάται.

Τα άτομα αυτά που μέσα σε όλα είναι καλοί παρατηρητές και ικανά να δουλεύουν καλά σε συνθήκες πίεσης ή να διαχειρίζονται κρίσεις, δυστυχώς δημιουργούν υψηλότερα επίπεδα στα χαρακτηριστικά του θυμού και της ευερεθιστότητας συν τω χρόνω.

Όπως καταλάβατε, αυτό που κάνει το άτομο να είναι αντιδραστικό, είναι ότι αυτό που βιώνει ( ακούει, βλέπει, κτλ) τον κάνει να αισθάνεται άγχος ή θυμό. Βρίσκεται σε μια κατάσταση μάχης ή φυγής και τείνει να αντιδρά συναισθηματικά και με υπερβολή. Εκείνη τη στιγμή η αντίληψη της πραγματικότητας από μέρους του είναι διαστρεβλωμένη .

Πώς λοιπόν μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με ένα συναισθηματικά αντιδραστικό άτομο;

· Πάρτε λίγο το χρόνο σας, «γειωθείτε» πριν του απαντήσετε. Η αντίδραση στην αντίδραση καταστρέφει την όποια επικοινωνία. Απαντώ…δεν αντιδρώ. Έχει μεγάλη διαφορά.

· Επικοινωνήστε του πώς αισθάνεστε και επικεντρωθείτε όχι στο τί λέγεται, αλλά στην επίδραση που έχει η συμπεριφορά του σε σας και στον ίδιο.

· Προσπαθήστε να καταλάβετε τη δυναμική που διαμορφώνεται στη σχέση σας πίσω από τέτοιες συμπεριφορές. Αδύναμος/δυνατός, φροντιστής/φροντιζόμενος, ικανός/ ανίκανος, ευαίσθητος/αναίσθητος, δυναμικός/αδύναμος κ.ο.κ. Η αντιδραστικότητα εσφαλμένα θεωρείται δύναμη χαρακτήρα και ταυτίζεται με στοιχεία ισχυρής προσωπικότητας. Πραγματικά ισχυρός, όμως, είναι αυτός που ελέγχει τις αντιδράσεις του!

· Βάλτε τα όριά σας! Μάθετε να ακούτε. Πείτε στον εαυτό σας ότι το άλλο άτομο παλεύει με κάτι. Όταν είστε και οι δύο ήρεμοι μιλήστε μαζί για το τί θα μπορούσε να τους βοηθήσει όταν είναι οξύθυμοι και μες στην υπερβολή.

Πηγή: Dimitrazafeira.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Stress και τρόποι διαχείρισης του

Her News

Όταν η μητέρα “λείπει” – Ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης εξηγεί στο ΗerNews

HerNews ka

Αποβολή: Πώς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου

Her News