HerNews.gr
Ταξίδια

Travel: Τα 5 πιο ιστορικά χωριά της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείς

Τα αρχαία χωριά της Ελλάδας είναι αληθινά κρυμμένα διαμάντια σε μια χώρα που προσελκύει τουρίστες για πολλές δεκαετίες.

Παρά τη θέση της Ελλάδας ως κορυφαίου ταξιδιωτικού προορισμού, ο τουρισμός δεν έχει ακόμη χαλάσει αυτές τις πόλεις που είναι γεμάτες ιστορία και προσφέρουν μια πλήρη απόδραση από τον σύγχρονο κόσμο.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι διάσημη και γνωστή στον κόσμο για τα καταγάλανα νερά της αλλά και τις μαγευτικές της παραλίες, δεν μπορούμε να παραλείψουμε όμως την αστείρευτη μαγεία που προσφέρουν επίσης τα γραφικά χωριά μας.

#1 Τα Αρχαία χωριά του Ζαγορίου

Στην οροσειρά της Πίνδου στην Ήπειρο φωλιασμένα ανάμεσα σε πευκοδάση βρίσκονται τα αρχαία χωριά της περιοχής του Ζαγορίου.

Εδώ, σαράντα έξι μικρές πόλεις αποτελούν τα «Ζαγοροχώρια ». Όλα τα χωριά συνδέονται μεταξύ τους με ένα δίκτυο δρόμων και πέτρινων γεφυριών που χρονολογούνται από τον δέκατο όγδοο αιώνα.

#2 Μονεμβασιά Πελοπόννησος

Η όμορφη και μαγευτική ατμόσφαιρα της πόλης της Μονεμβασιάς , καθώς και της γύρω περιοχής της Λακωνίας, πρέπει να τη ζήσετε για να την πιστέψετε.

Η Μονεμβασιά είναι ένα από τα πιο γνωστά αρχαία χωριά της Ελλάδας. Η πόλη, μαζί με το ομώνυμο νησί στο οποίο βρίσκεται, βρίσκονται λίγο έξω από την ανατολική ακτή της Πελοποννήσου.

Εξίσου συναρπαστική είναι η ιστορία του πώς δημιουργήθηκε αυτό το μικρό νησί, που σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα ενός γιγαντιαίου σεισμού το έτος 375 μ.Χ. επίπεδο.

#3 Αρκαδία 

Αυτό το χωριό άκμασε κατά τη Φραγκοκρατία μετά τις Σταυροφορίες και το κάστρο του ήταν ένα από τα σημαντικότερα στην εποχή του στην περιοχή της Πελοποννήσου, χαρακτηριστικό εμφανές στην αρχιτεκτονική του τεχνοτροπία.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά ιστορικά ελληνικά χωριά σε ολόκληρη τη χώρα. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου με τον ποταμό Αλφειό να τυλίγει στους πρόποδές του, υπάρχουν πολλά να δείτε σε αυτό το αυθεντικό ελληνικό χωριό κρυμμένο στα βουνά.

#4 Λιγκιάδες Ιωαννίνων

Οι Λιγκιάδες είναι ένα από τα Ζαγοροχώρια που βρίσκεται στη νότια πλαγιά του όρους Μιτσικέλι, κοντά στα Γιάννενα. Είναι το πλησιέστερο προς τα Γιάννενα Ζαγοροχώρι και συγκεκριμένα του Ανατολικού. Διαθέτοντας πανέμορφη θέα προς την πόλη, τη λίμνη Παμβώτιδα με το νησάκι της και τις απέναντι κορυφές του όρους Τόμαρος.

Ο οικισμός των Λιγκιάδων έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός, έχει περίπου 100 κατοίκους και απέχει συνολικά 12 χλμ. από τα Γιάννενα.Το μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου καταστράφηκε ολοσχερώς και ξαναχτίστηκε μερικά χρόνια αργότερα στην ίδια θέση.

#5 Καλαρρύτες Ιωαννίνων

Οι Καλαρρύτες είναι ορεινός οικισμός που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της γεωτεκτονικής ζώνης της οροσειράς της Πίνδου του Νομού Ιωαννίνων στην Ήπειρο. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού, 56 χλμ. ΝΑ των Ιωαννίνων.

Χαρακτηριστικό επίσης γνώρισμα των Καλαρρυτών είναι τα νερά, που έχουν πηγές μέσα στο ίδιο το χωριό ή λίγο πιο πάνω από αυτό και πέφτουν με ορμή και δυνατό θόρυβο προς τη φυσική τους κατάληξη, τον ποταμό Καλαρρύτικο ή Χρούσια. Στις πηγές τους έχουν χτιστεί περίκαλλες παραδοσιακές βρύσες.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι, από την εποχή του χαλκού, κάτοικοι βρέθηκαν σε αυτή την περιοχή. Στην αρχαιολογική θέση Άβατος, που βρίσκεται Β.Α. των Καλαρρυτών στην απόκρημνη πλαγιά από την πλευρά του ποταμού Καρλίμπου, παραπόταμου του Καλαρρύτικου, έχουν βρεθεί λείψανα τείχους αρχαίας μικρής πόλης.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

 

Νεότερα Άρθρα

Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2023

HerNews ka

Solo Travelling: Πως θα σου αλλάξει την ζωή

Her News b

Ανεμόμυλοι της Μυκόνου: Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό ορόσημο του νησιού των ανέμων

HerNews ka