HerNews.gr
Ελλάδα

Σε απεργειακό κλοιό η χώρα – Ποιοί συμμετέχουν, τί ζητούν

Σε απεργειακό κλοιό η χώρα σήμερα, ο δημόσιος, ευρύτερος δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, καθώς τα συνδικάτα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία ζητώντας την λήψη μέτρων για την ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζόμενων.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί στις 10.30 το πρωί συγκέντρωση, στα Προπύλαια.

Λόγω της κινητοποίησης ακινητοποιούνται για 24  ώρες λεωφορεία, τρόλει και μετρό, ενώ απεργία αποφάσισε το συνδικάτο αυτοκινητιστών ταξί της Αττικής. Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και έτσι οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ενώ στη Γραμμή 1 του Μετρό (πρώην Ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα. Να σημειωθεί πως δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην απεργία.

Τα αιτήματα

Από την ΓΣΕΕ επισημαίνεται πως «οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια. Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης».

Σημειώνεται δε πως «τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

«Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, ο πληθωρισμός που τρέχει με 12% εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, τους φτωχοποιεί και τους εξαθλιώνει» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ. Εστιάζοντας στην ανάγκη να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις.

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ. Οι εργαζόμενοι λένε «όχι στην ακρίβεια και τις κοινωνικές ανισότητες» και ζητούν «αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας» και «καμία παραβίαση» στα δικαιώματά τους.

Με 24ωρη απεργία «κατεβαίνουν» και τα ταξί.

Μάλιστα, σύμφωνα με το συνδικάτο ΣΑΤΑ, αποφασίστηκαν τα εξής:

-Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να ζητήσει άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης καυσίμων, των ανατιμήσεων στα προϊόντα διαβίωσης και των ειδών που επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας του ταξί. Συγκεκριμένα άμεση οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ ανά όχημα/μήνα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Μείωση του ΕΦΚ από 0,7 ευρώ/λίτρο στο 0,5 ευρώ/λίτρο και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 6% .

-Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να διεκδικήσει την βελτίωση της νομοθεσίας για τις επιβατικές μεταφορές και την κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει άμεσα ή έμμεσα σε Ε.Ι.Χ να πραγματοποιούν αστική μεταφορά η οποία ανήκει στα Ε.Δ.Χ Ταξί.

-Πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΑΤΑ (Μάρνη 17)

-Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να ζητήσει ένα χρόνο παράταση στην αντικατάσταση αυτοκινήτου για όσα αυτοκίνητα δεν έχουν πάρει καμία παράταση έως σήμερα και λήγουν στις 31-12-2022. Ένα χρόνο παράταση να δοθεί και σε αυτά που λήγουν έως και τις 31-12-2023.

Την ίδια ώρα, απεργούν και τα ΜΜΕ.

Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πάρνηθα: Η φωτιά πλησιάζει τον Εθνικό Δρυμό- Πνέουν ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ

HerNewskl

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο – Τι συνέβη;

Her News

Αθήνα: Μια από τις ωραιότερες πόλεις στον κόσμο στη λίστα του περιοδικού Focus – Ποια θέση καταλαμβάνει

HerNews ka