HerNews.gr
DECORNEWS

Σιδέρωμα: 10 Tips για να γίνει εύκολο και γρήγορο

Το σιδέρωμα είναι μια απαιτητική δουλειά που θέλει χρόνο και ενέργεια. Τα αγαπημένα μας ρούχα αξίζουν την καλύτερη φροντίδα αλλά το ίδιο και εμείς, γι αυτό και συγκεντρώσαμε κάποιες συμβουλές που θα κάνουν το σιδέρωμα εύκολο και γρήγορο!

1. Για να μη βγαίνουν τα ρούχα τσαλακωμένα από το πλυντήριο

Η πρώτη συμβουλή για να είναι το σιδέρωμα ευκολότερο ξεκινά από το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο. Αν δούμε δηλαδή ότι τα ρούχα βγαίνουν πολύ τσαλακωμένα, μειώνουμε τις στροφές στο στύψιμο. Στις μειωμένες στροφές, ο κάδος γυρίζει πιο αργά και η μπουγάδα μας ταλαιπωρείται λιγότερο.

2. Άπλωσε κατευθείαν

Το δεύτερο βήμα, αφού ολοκληρωθεί η πλύση, είναι να βγάλουμε αμέσως τα ρούχα και να τα απλώσουμε στα σχοινιά. Τινάζουμε μάλιστα το κάθε ρούχο, πριν το κρεμάσουμε με το μανταλάκι. Το ίδιο ισχύει και για το στεγνωτήριο. Γιατί αν τυχόν ξεχαστούν τα ρούχα εκεί μέσα, υπάρχει ο κίνδυνος να τσαλακώσουν αρκετά.

3. Δίπλωσε τα ασιδέρωτα

Σίγουρα δεν βάζουμε να σιδερώσουμε αμέσως μόλις στεγνώσουν τα ρούχα. Οι περισσότερες φυλάμε τα ασιδέρωτα σε στοίβα, μέχρι να έρθει η στιγμή να καταπιαστούμε με αυτά. Σε αυτή τη στοίβα θέλουμε τα υφάσματα να είναι καλά διπλωμένα, ώστε να μη ζαρώνουν σε λάθος σημεία. Γιατί αν αργήσουμε να βάλουμε σίδερο, όλα θα έχουν τσαλακώσει περιμένοντας.

4. Διαχώρισε τα ρούχα πριν ξεκινήσεις

Είμαστε στη στιγμή που πρέπει να διαχωρίσουμε τα ρούχα με βάση το ύφασμά τους. Γιατί ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος, αλλάζει και η θερμοκρασία σιδερώματος. Κι εφόσον το σίδερο χρειάζεται κάποια ώρα για να ζεσταθεί, ξεκινάμε, όπως είναι λογικό, από εκείνα που θέλουν τη χαμηλότερη θερμοκρασία.

5. Χρησιμοποίησε σπρέι σιδερώματος

Στα σούπερ μάρκετ θα βρούμε διάφορα σπρέι σιδερώματος, όπως το κλασικό Merito που εμπιστεύονταν χρόνια οι γιαγιάδες μας. Με ένα ψέκασμα το σίδερο γλιστράει πάνω στο ρούχο, λειαίνοντας ζάρες και πτυχές χωρίς κόπο. Χώρια που αφήνει και ένα υπέροχο άρωμα φρεσκάδας. Από την άλλη αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε με απλά υλικά το δικό μας σπρέι για εύκολο σιδέρωμα.

6. Πως θα σιδερώσεις τα πουκάμισα

Μεγάλη πρόκληση τα καλοσιδερωμένα πουκάμισα και καθόλου αγαπημένο κεφάλαιο για μένα. Πώς θα τα καταφέρουμε; Ξεκινάμε από το γιακά τον οποίο σιδερώνουμε από την εσωτερική πλευρά και μετά από την εξωτερική. Συνεχίζουμε με τις μανσέτες τις οποίες ξεκουμπώνουμε και σιδερώνουμε κι από τις δύο πλευρές. Συνέχεια έχουν τα μανίκια, η πλάτη, οι ώμοι και η μπροστινή πλευρά.

Τεντώνουμε συνέχεια το ύφασμα με τα χέρια, ώστε να είναι πάντα λεία η επιφάνεια και πιέζουμε με την άκρη του σίδερου. Όσο δουλεύουμε ψεκάζουμε ελαφρά με νερό, καθώς όταν το ύφασμα είναι νωπό οι πτυχές εξαφανίζονται καλύτερα. Τοποθετούμε στην κρεμάστρα μόλις τελειώσουμε.

7. Πως θα σιδερώσεις τα παντελόνια

Τα παντελόνια είναι πιο εύκολα από τα πουκάμισα, έχουν όμως κι αυτά τον τρόπο τους. Γυρνάμε έτσι το παντελόνι από την ανάποδη, για να σιδερώσουμε πρώτα τις τσέπες και την περιοχή γύρω από το φερμουάρ. Ξαναφέρνουμε το παντελόνι από την εξωτερική του πλευρά, απλώνουμε το κάθε μπατζάκι πάνω στη σιδερώστρα και το πατάμε με ευθείες κινήσεις από το στρίφωμα προς το καβάλο. Διπλώνουμε ή τοποθετούμε στην κρεμάστρα.

8. Σιδέρωσε με… αλουμινόχαρτο

Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία στο σίδερο, τόσο πιο εύκολα γίνεται η δουλειά μας. Ένα τρικ για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία είναι να τοποθετήσουμε κομμάτι αλουμινόχαρτου κάτω από το σιδερόπανο.
Αυτό θα μαζέψει τη θερμότητα της συσκευής και θα τη διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα, βοηθώντας μας να σιδερώσουμε καλύτερα. Στην αγορά βέβαια κυκλοφορούν και έτοιμα σιδερόπανα, πιο χοντρά, με επικάλυψη αλουμινίου στην κάτω όψη, ακριβώς γι’αυτό το σκοπό.

9. Γύρισε από την ανάποδη τα σκουρόχρωμα

Για να αποφύγουμε τη γνωστή και ενοχλητική γυαλάδα που εμφανίζεται στα σκουρόχρωμα υφάσματα, τα σιδερώνουμε από την ανάποδη. Και σε ευαίσθητα υφάσματα, που μπορεί να κολλήσουν πάνω στην πλάκα σιδερώματος, χρησιμοποιούμε ένα πανί, π.χ. μια πετσέτα ή μια μαξιλαροθήκη.

10. Διατήρησε καθαρό το σίδερό σου

Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όταν σιδερώνουμε, φροντίζουμε το σίδερό μας να είναι καθαρό. Δες πως θα διαλύσουμε τα άλατα από το εσωτερικό της συσκευής με λευκό ξύδι. Αλλά και πως θα καθαρίσουμε την πλάκα του σίδερου που έχει μαυρίσει από τη χρήση. Φροντίζουμε επίσης να χρησιμοποιούμε απιονισμένο νερό, ιδίως αν μένουμε σε περιοχή όπου το νερό είναι ιδιαίτερα σκληρό και περιέχει πολλά άλατα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ο σωστός τρόπος που πρέπει να τοποθετείται ένα κρεβάτι στο υπνοδωμάτιο

HerNews ka

Αγόρασες αφρό ξυρίσματος & δεν είναι καλός; Δες πως αλλιώς μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις

HerNews ka

Συμβουλές ειδικών για το πώς να δώσετε στιλ σε ένα μικρό σαλόνι

Her News