HerNews.gr
Health

Πέντε τρόποι για να ενισχύσετε τη μνήμη σας

Σύμφωνα με την επιστήμη, όσο μεγαλώνουμε, τόσο η μνήμη μας εξασθενεί. Μάλιστα, ο εγκέφαλος του ανθρώπου συρρικνώνεται κατά μέσο όρο 5% ανά δεκαετία μετά τα 40, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας.

Πόσες φορές έχουμε ξεκινήσει να λέμε κάτι, όμως μετά από λίγο το ξεχνάμε; Πόσες φορές έχουμε πει πως θα κάνουμε κάτι, όμως αποσυντονιζόμαστε με την παραμικρή αφορμή και έπειτα αναρωτιόμαστε: «Τι είχα πει ότι θα κάνω;».

Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πολλές.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το 2020 σχεδόν 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διαγνώστηκαν ή είχαν Alzheimer ή άλλο τύπο άνοιας Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί πολύ στο μέλλον.

Μία μνήμη που εξασθενεί ωστόσο, δεν πηγαίνει απαραίτητα «πακέτο» με το γήρας. Υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες που μπορούν να την ενισχύσουν

Έρευνες δείχνουν πως η μνήμη ανθρώπων με προβλήματα ύπνου βρίσκεται σε κίνδυνο έως και 10 χρόνια νωρίτερα από τον γενικό μέσο όρο του πληθυσμού. Για τους περισσότερους ανθρώπους ένας ύπνος 7 με 10 ώρες κάθε νύχτα είναι ό,τι χρειάζονται για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου τους.

Για να μπορείτε να κοιμάστε καλύτερα:

  • Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
  • Κλείστε όλες τις οθόνες μία ώρα πριν από τον ύπνο.
  • Υιοθετήστε μια χαλαρωτική συνήθεια πριν από τον ύπνο.

Πείτε «όχι» στο κάπνισμα

Οι καπνιστές κινδυνεύουν κατά 30% περισσότερο να αναπτύξουν κάποιας μορφής άνοια, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Πέρα από το κάπνισμα -αλλά και το παθητικό κάπνισμα-, τη μνήμη μπορεί να επηρεάσει ακόμα και η μυρωδιά του τσιγάρου που μένει στα ρούχα. Τα υπολείμματα που μένουν στα ρούχα εκλύουν χημικά τοξικά για τον εγκέφαλο.

Η σωστή διατροφή συμβάλλει όχι μόνο στην καλή υγεία του εγκεφάλου, αλλά και στην ορθή λειτουργία του οργανισμού εν γένει. Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξετε συνήθειες και γρήγορα θα δείτε τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Η συνεχής εκπαίδευση και απασχόληση του εγκεφάλου

Η εκπαίδευση και η δημιουργική ενασχόληση δεν πρέπει να σταματούν ποτέ. Για να ενισχύσετε τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας μην χάνετε χρόνο, ξεκινήστε τα Sudoku και τα σταυρόλεξα στον ελεύθερο χρόνο σας. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μπορεί να κρατήσει το μυαλό σας σε εγρήγορση.

Δείτε το σαν μία μορφή γυμναστικής, αλλά για την μνήμη και το μυαλό, που πρέπει να μπει στη ρουτίνα σας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Χυμός σέλινου: Πώς επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα

Her News

Πόσο καφέ την ημέρα μπορείτε να πίνετε, σύμφωνα με τους ειδικούς;

Her News

Fast food: Οι καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε

Her News