HerNews.gr
Ψυχολογία

Το να μάθουμε να λέμε όχι είναι απαραίτητο για την ευτυχία και την ψυχική μας υγεία

Το να πεις όχι είναι πολύ δύσκολο πράγμα, είναι πράξη θάρρους. Αλλά για τους ψυχολόγους, είναι απαραίτητο  να εκφράζουμε αυτό που νιώθουμε καθαρά και με ενσυναίσθηση για να προστατεύσουμε τη συναισθηματική μας ευεξία

Το να μάθουμε να λέμε όχι και να ορίζουμε τα όριά μας είναι μια μεγάλη βοήθεια για να έχουμε μια πιο ισορροπημένη ζωή και να ξεπεράσουμε το άγχος . Απλώς πρέπει να το λέμε χωρίς να δημιουργούμε περισσότερη ένταση από ό,τι χρειάζεται.

Το να πεις ΟΧΙ δεν σημαίνει απαραίτητα πλήρη απόρριψη

Είναι σημαντικό να μην συγχέουμε τη συστηματική απόρριψη με το να μάθουμε να σεβόμαστε τα όριά μας και με το να λέμε όχι για να προστατεύσουμε τη συναισθηματική μας ευεξία.

Το να πεις όχι έχει μια αύρα αρνητικότητας γιατί επιφανειακά θεωρείται πραγματική άρνηση . Από την άλλη πλευρά, το να πεις το ναι εκτιμάται κοινωνικά.

Το να πούμε ΟΧΙ είναι δική μας ευθύνη

Η ευθύνη να πούμε όχι και να θέσουμε όρια ανήκει αποκλειστικά σε εμάς. Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται πραγματικά να σεβαστούν τον εαυτό τους, τις επιθυμίες και τα κίνητρά τους. Το να λέμε ναι όταν θα θέλαμε να πούμε όχι μόνο μας αποδυναμώνει και δημιουργεί εσωτερικές συγκρούσεις και ενοχλήσεις. 

Μερικές φορές, όταν λέμε ναι, αλλά θα θέλαμε να μπορούσαμε να πούμε όχι, περιμένουμε από το άλλο άτομο να μαντέψει τις σκέψεις μας και να καταλάβει τι πραγματικά θέλουμε. Αυτή είναι μια κατάσταση που στραγγίζει ενέργεια από όλες τις πλευρές.

Πόσες φορές έχετε πει ναι, όταν θα θέλατε να πείτε όχι, σκεπτόμενοι απλώς τα συναισθήματα που θα μπορούσατε να δημιουργήσετε στο άλλο άτομο;

Όταν επικοινωνούμε τις επιθυμίες μας με σεβασμό, δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει το άλλο άτομο.

Πρέπει να ασκήσουμε το διεκδικητικό δικαίωμά μας να εκφραζόμαστε. Και αυτό που μπορούμε να δημιουργήσουμε συναισθηματικά μιλώντας στον συνομιλητή μας θα είναι κάτι που θα πρέπει να διαχειριστεί ο άλλος.  Δεν μπορούμε να αισθανόμαστε υπεύθυνοι για τις αντιλήψεις ή τις ερμηνείες των άλλων.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

4 ψυχολογικοί τρόποι για ν’ αποβάλλεις την πίεση

Her News

Παραπονιέσαι συνεχώς; – 5+1 συνήθεις που ρουφούν την ενέργεια σου χωρίς να το καταλάβεις

Her News

Πως να είμαι ευγενική με τον εαυτό μου;

Her News