HerNews.gr
Rainbow

Διεθνής ημέρα Τρανς Μνήμης: Η πορεία και η φωταγώγηση στο συντριβάνι της Ομόνοιας

Διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) για την Διεθνή ημέρα Τρανς Μνήμης.

Για 12η συνεχόμενη χρονιά γιορτάζεται η Διεθνής ημέρα Τρανς Μνήμης, που στόχο της έχει να τιμήσει όσα τρανς πρόσωπα υπήρξαν θύματα τρανσφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, καθώς και μία ημέρα αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στην καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς Προσώπων, το 2021 καταγράφηκαν 327 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο.

Μαζί όμως με τις αυτοκτονίες καθώς και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτια τους, φτάνουν και ξεπερνούν τις 389 καταγραφές.

Ενώ όπως δηλώνει ο διευθυντής του ΣΥΔ, Κίμωνας Μελικέρτης, από τον Σεπτέμβριο του 2008 ως τον Σεπτέμβριο του 2022 καταγράφηκαν 4.369 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ανθρώπων παγκοσμίως.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων.

Μερικά από αυτά είναι: η ένταξη των διεμφυλικών στο πρόγραμμα στήριξης της ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ, η κατάργηση των περιορισμών αιμοδοσίας, η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής και των εγχειρήσεων σε ίντερσεξ βρέφη και παιδιά, καθώς και η νομοθετική κατοχύρωση της μεταγωγής των κρατουμένων σε φυλακές με βάση την ταυτότητα φύλου.

Παράλληλα η καθιερωμένη πορεία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20/11 με τους συμμετέχοντες να κρατούν αναμμένα κεριά. Η πορεία κατέληξε στην Βουλή όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των τρανς θυμάτων.

Μάλιστα το συντριβάνι στην πλατεία της Ομόνοιας φωταγωγήθηκε στα χρώματα της τρανς υπερηφάνειας για να τιμήσει την Ημέρα Τρανς Μνήμης.

 

 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, τα ποσοστά ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων κατά τρανς αποτελούν περίπου το 20% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: «Το ότι είμαι γκέι Υφυπουργός είναι ένα φορτίο για εμένα»

HerNews ka

Χώρισε ο Θάνος Δημάδης με τον σύζυγο του μετά από 8 χρόνια γάμου

Her News

Chiara Ferragni: Ο σύζυγός της Fedez φιλήθηκε στο στόμα επί σκηνής με τον ράπερ Rosa Chemical

HerNews ka