HerNews.gr
Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά – Ψάχνουν για μαύρα ταμεία

Ανατριχιαστικές είναι οι αποκαλύψεις, που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, για τα όσα περνούσαν τα παιδιά στη Δομή. Την ίδια στιγμή, η Κιβωτός του Κόσμου φαίνεται πως μπαίνει στο στόχαστρο των οικονομικών Αρχών, και ειδικότερα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζεi. Oι αρχές θα ερευνήσουν εξονυχιστικά τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του πατρός Αντωνίου, της πρεσβυτέρας, αλλά και των στενών συγγενών τους.

Κιβωτός του Κόσμου: Τα βήματα του νέου ΔΣ

Αρχής γενομένης από την ίδια την Κιβωτό του Κόσμου, το νέο υπηρεσιακό Δ.Σ. Θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες σε διαχειριστικό έλεγχο. Αυτή θα είναι η πρώτη κίνηση της νέας προέδρου, Αλεξάνδρας Μαρτίνου, η οποία ανέλαβε τα ηνία του ιδρύματος, έχοντας την εμπειρία από τον οργανισμό «Μαζί για το Παιδί». Ο στόχος είναι να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος, προκειμένου τα μέλη του νέου Δ.Σ. να ξέρουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Ως το τέλος της εβδομάδας το νέο επταμελές Δ.Σ. της Κιβωτού θα συναντηθεί για να προγραμματίσει τα επόμενα βήματά του.

Επόμενο βήμα θα είναι η οργάνωση της νέας καθημερινότητας της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς προτεραιότητα είναι να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών ανά την Ελλάδα. Γι’ αυτό θα επιστρατευτούν τις επόμενες μέρες έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με τα οποία αρκετά μέλη του Δ.Σ. διαθέτουν επαφή λόγω της πρότερης ενασχόλησής τους με κοινωφελή ιδρύματα. Παράλληλα και με δεδομένο ότι η χρονιά τελειώνει, το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να δει τι μέλλει γενέσθαι και με τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία της Κιβωτού, οι οποίοι προέρχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από ιδιωτικές χορηγίες.

Στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου που θα γίνει με τη βοήθεια των ορκωτών ελεγκτών και των δικηγόρων το νέο Δ.Σ. θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα ερωτήματα που πλανώνται στη δημόσια σφαίρα. Για παράδειγμα, πόσα από τα περίπου 5 εκατομμύρια που είχε ως έσοδα η Κιβωτός διατέθηκαν σε σκοπούς του ιδρύματος, ενώ θα επανεξεταστούν και οι ισολογισμοί του ιδρύματος που υπάρχουν μεν, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί. Μένει, επίσης, να διασταυρωθούν οι πληροφορίες κατά πόσο οι προηγούμενες χρήσεις της Κιβωτού είχαν πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τι απέγιναν αυτά τα ποσά.

«Από κόσκινο» βιβλία και περιουσιακά στοιχεία

Ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ερευνά τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντωνίου, στενών συγγενών του και τρίτων προσώπων. Πρόκειται για πρόσωπα που θα διαπιστωθεί ότι ασχολούνταν με τα οικονομικά της Κιβωτού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βουρλιώτης πρόσφατα είχε εκδώσει πόρισμα-καταπέλτη για τη χήρα του Γιώργου Τράγκα, Μαρία Καρρά. Δέσμευσε, μάλιστα, μεγάλο μέρος της εν Ελλάδα περιουσίας της.

Στις έρευνες θα αναζητηθεί η διαδρομή χρημάτων και η διαχείριση ποσών που έφταναν στα ταμεία της Κιβωτού. Ποσά που προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις και το υστέρημα απλών πολιτών προς τα παιδιά της Κιβωτού.

Ή Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών. Πρώτο ενδεχόμενο αδίκημα είναι η υπεξαίρεση από τα ταμεία της δομής.

Υπάρχουν καταγγελίες που ακόμα δεν έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη, για πιεστικές πρακτικές της ηγετικής ομάδας της Κιβωτού για απόκτηση ακινήτων. Η ακίνητη περιουσία της οργάνωσης αποτιμάται άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Για όλους τους ελεγχόμενους, θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Παράλληλα, θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε ενδεχομένως από εγκληματικές πράξεις.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης στο ITV: «Μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο για όσους τις έχασαν λόγω πυρκαγιών»

HerNews ka

Πρόεδρος σωματείου Hellenic Train: «Δεν είναι μόνο ένα ανθρώπινο λάθος – Είναι ένα λάθος διαχρονικό των κυβερνήσεων»

Her News b

Με λαμπρότητα η επανακαθιέρωση της Αγίας Τράπεζας στον Άγιο Δημήτριο Ν. Ελβετίας Βύρωνος

HerNews ka