HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Ioanna Paliospirou Foundation: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μιλά αποκλειστικά στο HerNews για το νέο της ίδρυμα που θα στηρίζει εγκαυματίες

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια που δέχθηκε την επίθεση με το καυστικό υγρό, αποτελώντας πρότυπο για όλους μας, αποφάσισε να ιδρύσει το δικό της ίδρυμα για εγκαυματίες. Το Ioanna Paliospirou Foundation στοχεύει στη στήριξη και σωστή ενημέρωση των ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκαύματα.

Με moto το “We heal together” η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το μεγαλείο της ψυχής της και την απεριόριστη δύναμη που θέλει να μοιραστεί με άλλους ανθρώπους.

«Μία καλύτερη ζωή, ένα πιο φωτεινό μέλλον για τους συνανθρώπους μας με εγκαύματα και ουλές. Μία οικογένεια στην οποία κάθε εγκαυματίας πάντα θα έχει μία θέση. Μία ομπρέλα κάτω από την οποία πάντα θα βρίσκει προστασία και στήριξη» είναι το πρώτο που διαβάζεις μπαίνοντας στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του ιδρύματός της https://ioannapaliospirou.org/.

Μέσα στην ιστοσελίδα μπορεί ο κόσμος να μοιραστεί την δική του ιστορία στην ενότητα “Μοιράσου την ιστορία σου”, τον δικό του πόνο και τις δικές του θεραπείες με σκοπό να προστατευθεί και να στηρίχθεί κάποιος άλλος εγκαυματίας.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μιλά στην δημοσιογράφο του HerNews Κατερίνα Αλεξανδρίδου

Πότε και πως ξεκίνησε η ιδέα για το Ioanna Paliospirou Foundation;

Η ιδέα ξεκίνησε σταδιακά, καθώς προχωρούσα στην αποκατάσταση μου, τον τελευταίο χρόνο ουσιαστικά. Βλέποντας κάποια πολύ σημαντικά κενά, από την μια καθαρά βιωματικά και από την άλλη μιλώντας με ανθρώπους εγκαυματίες και με ανθρώπους που θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μου και βλέποντας ότι δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα τα οποία εγώ μπορεί να είχα την τύχη να τα μάθω, κυρίως από προσωπική μου έρευνα.
Έτσι διαπίστωσα ότι υπάρχουν κάποια σημαντικά κενά στις θεραπείες που πρέπει να παρέχονται σε έναν εγκαυματία και ότι υπάρχει και η ανάγκη από τους εγκαυματίες. Οπότε, αυτό ήταν κυρίως ο λόγος που σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω για αυτό. Πρέπει να γίνει πιο οργανωμένη και η ενημέρωση και η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους.
Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα για το Ioanna Paliospirou Foundation.

Τι πρεσβεύετε μέσα από αυτό το ίδρυμα;

Αυτό που θα ήθελα είναι να είναι ένα σημείο αναφοράς για τους εγκαυματίες, να νιώθουν ότι έχουν κάπου να απευθυνθούν γιατί εμένα αυτό μου έλειψε στο ξεκίνημα της πορείας μου.
Δηλαδή όταν βγήκα από το νοσοκομείο δεν είχα κάπου να απευθυνθώ, να με καθοδηγήσουν, να μου εξηγήσουν τι με περιμένει, τι πρέπει να κάνω και να μου δώσουν μια βοήθεια.
Εμένα μου έλειψε πάρα πολύ αυτή η καθοδήγηση και η επικοινωνία με άλλους εγκαυματίες και θα ήθελα να γίνει ένα σημείο αναφοράς, μια οικογένεια για τους εγκαυματίες.
Να ξέρουν ότι εκεί μπορούν να απευθυνθούν, να μιλήσουν με άλλους εκαυματίες που έχουν προχωρήσει στο στάδιο της αποκατάστασής τους, να ξέρουν ότι μπορεί το ίδρυμα να τους συμβουλέψει, να τους καθοδηγήσει και να τους στηρίξει.

Θα υπάρχουν γιατροί που θα συμβουλεύουν τους εγκαυματίες; 

Θα υπάρχει προσωπικό εξειδικευμένο, σιγά σιγά θα γίνει και αυτό μετά από έρευνα όμως που είναι το πρώτο βήμα.
Θα υπάρχουν γιατροί συνεργαζόμενοι, ήδη η γιατρός μου συμμετέχει στο ίδρυμα μου, η οποία είναι διευθύντρια στο μοναδικό Κέντρο Εγκαυμάτων που έχει και η Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια , οπότε είναι πολύ σημαντική η συμβολή της σε αυτό.
Ο σκοπός είναι να εκπαιδευτεί προσωπικό στο εξωτερικό γιατί δεν υπάρχει εξειδίκευση στην Ελλάδα και να μπορούν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες μέσα από το ίδρυμα.

Πως φαντάζεστε και πως θα θέλατε να δείτε το νέο σας εγχείρημα τον επόμενο χρόνο;

Φαντάζομαι να έχουμε μια εικόνα πιο ολοκληρωμένη όσον αφορά τις ανάγκες των ανθρώπων, για αυτό έχω ζητήσει από την πρώτη στιγμή να επικοινωνηθεί η πρώτη δράση του ιδρύματος μέσα από το site, η οποία είναι ο κόσμος να μπει και να μας μιλήσει για την εμπειρία του με το έγκαυμα, για όσους έχουν υποστεί κάποιο έγκαυμα, να μας πουν πως έγινε το ατύχημα που είχαν για να ξέρουμε τι πρέπει να προσέχουμε εμείς οι υπόλοιποι.
Να μας πουν ποιες ήταν οι πρώτες βοήθειες που είχαν για να ξέρουμε πως πρέπει να είναι η άμεση αντιμετώπιση.
Τι έκαναν λάθος και τι θα ήθελαν να είχαν κάνει διαφορετικά για να  μπορούμε να ενημερώσουμε τους επόμενους.
Το πρώτο βήμα και το κυριότερο σε αυτή την φάση είναι η πρόληψη και αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική πρώτη δράση του ιδρύματος.

Ποιους έχετε δίπλα σας στο νέο σας εγχείρημα;

Έχω ανθρώπους που έχω γνωρίσει και που με έχουν βοηθήσει στην δική μου αποκατάσταση αυτά τα δυο χρόνια.
Είναι εταιρίες και άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με το έγκαυμα, απλά ο καθένας μπορεί να το κάνει αποσπασματικά ή ο καθένας μπορεί να το κάνει πιο πολύ στην δική του εταιρία, τον δικό του χώρο, τον δικό του κλάδο.
Όμως επειδή όλοι έχουμε δει ότι όταν συνεργαζόμαστε το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και εγώ αποτελώ παράδειγμα σε αυτό που λέω, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουμε ενωθεί και θα συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Το ίδρυμα θα είναι αποκλειστικά online ή σκέφτεστε να ανοίξετε και φυσικό χώρο;

Θα ανοιχθεί και κάποιος φυσικός χώρος, αυτός είναι ο σκοπός και έχω ξεκινήσει ήδη την αναζήτηση των προϋποθέσεων και του τρόπου που μπορεί αυτό να γίνει.

Τι θα θέλατε να προσθέσετε για την ενημέρωση του κόσμου;

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα που έγινε και είναι πάρα πολύ σημαντικό για την κοινωνία και για την Ελλάδα. Ήταν το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών. Από εκεί ξεκίνησε όλη η προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα να διορθωθεί ένας νόμος που ήταν άδικός και λάθος απέναντι στους εγκαυματίες γιατί το κόστος της αποκατάστασης είναι πάρα πολύ μεγάλο και δεν γίνεται να μην υπάρχει συνδρομή της δημόσιας υγείας.
Οπότε αυτό είναι μια σημαντική βάση και από εκεί και πέρα, πιο εξειδικευμένα, ο σκοπός είναι το Ioanna Paliospirou Foundation να συμπληρώσει τις ανάγκες των εγκαυματιών.
Αλλά το γεγονός ότι μπόρεσα, μετά από δική μου πρόταση να το εξηγήσω στον Υπουργό Υγείας και εκείνος το αφουγκράστηκε και όντως αναγνώρισε την ανάγκη να αλλαχθεί ο νόμος και τον άλλαξε, είναι κάτι πολύ σημαντικό που έχει γίνει.
Δεν ξέρω πόσο έχει περάσει αυτό στον κόσμο, το σημαντικό είναι να το γνωρίζει και να το καταλάβει ότι έχει πλέον αυτή τη στήριξη από την δημόσια υγεία που δεν υπήρχε πριν.
Από εκεί και πέρα συμπληρωματικά, θα λειτουργεί και το Ioanna Paliospirou Foundation πιο εξειδικευμένα και θα είναι πιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε εγκαυματία.

Ιωάνα-Παλιοσπύρου

Τι σας έχει πει ο κόσμος για αυτό το σπουδαίο εγχείρημα που καταφέρατε να αλλάξει ο νόμος;

Η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ θετική. Όλοι γνωρίζουν την ανάγκη που υπήρχε και το έχουν δεχτεί με ανακούφιση θα έλεγα, ειδικά οι εγκαυματίες που βιώνουν πολλά χρόνια το πόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσουν τα στάδια της αποθεραπείας και της αποκατάστασης πληρώνοντας οι ίδιοι, γιατί είναι πολύ μεγάλο το κόστος.
Χαίρομαι που αναγνωρίζεται η δική μου προσπάθεια, γιατί εγώ βάζω το βίωμά μου στην ουσία.
Νομίζω αυτό είναι που εκτιμούν και καταλαβαίνουν όλοι γύρω μου. Ότι εγώ μιλάω βιωματικά και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο αυθεντικό από όσα θα μπορούσα να προσφέρω. Το ότι μιλάω μέσα από την εμπειρία μου και το προσωπικό μου βίωμα και όλο αυτό βρίσκει ανταπόκριση στις ανάγκες των εγκαυματιών.

Ευχαριστούμε πολύ την Ιωάννα Παλιοσπύρου για τη συνέντευξη στο HerNews.

Μέσα στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Ioanna Paliospirou Foundation, οι εγκαυματίες μπορούν να μοιραστούν την δική τους ιστορία και τα δικά τους βιώματα.

https://ioannapaliospirou.org/

Instagram: https://www.instagram.com/ioannapaliospiroufoundation/

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αγγελική Δεδοπούλου: Η Ελληνίδα που ξεχωρίζει στο εξωτερικό

Her News

Δημήτρης Μακαλιάς: «Έχει έρθει μεθυσμένος στο θέατρο και μας φώναζε, μας έβριζε»

Her News b

Ντέμης Νικολαΐδης: Μιλά για πρώτη φορά για τον χωρισμό του με τη Δέσποινα Βανδή – «Πάντα την έχω έννοια»

HerNews ka