HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου μιλά στο HerNews: «Πρόληψη στην κακοποίηση είναι η σωστή επιλογή συντρόφου»

Ο δικηγόρος – ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου απαντά στο HerNews και τη δημοσιογράφο Βιβή Μπουγιούρα για την νομοθεσία που καλύπτει τις κακοποιημένες γυναίκες, καθώς μας αποκαλύπτει την υπόθεση μιας κακοποιημένης γυναίκας που έχει αναλάβει.

Τι διεξόδους έχει μία κακοποιημένη γυναίκα; Πώς μπορεί να την προστατέψει ο νόμος; 

Δυστυχώς στις περιπτώσεις κακοποίησης είτε σωματικής είτε σεξουαλικής αλλά ακομα και ψυχολογικής (περίπτωση η οποία δεν αποτιμάται με την ίδια σοβαρότητα και πολύ κακώς) όταν φτάσουμε να μιλούμε κατασταλτικά είναι πλέον πολύ αργά . Η πρόληψη είναι η αποτελεσματικότερη λύση.

Πρόληψη είναι η σωστή επιλογή συντρόφου.

Η διαχείρηση του παρορμητικού συναισθήματος και η αμεση αντίδραση όταν εμφανιστούν οι πρώτες τάσεις βίαιης συμπεριφοράς. Ο άνθρωπος που έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά έστω μια φορά κατα τη γνώμη μου θα πρέπει να τη λογίσει ως ισχυρό κλονισμό της συντροφικής σχέσης και να διακόψει αμέσως την επαφή με όποιο προσωπικό κόστος.

Ο νόμος στη συνέχεια δεν μπορεί πρακτικά να κάνει κάτι παραπάνω απο το να τιμωρήσει τον δράστη συνήθως με συμβολικές ποινές. Δεν μπορεί έυκολα να επιβάλει εποπτεία στην καθε περίπτωση ξεχωριστά. Ωστόσο όσο αυτό είναι δυνατόν οι νόμοι εκσυγχρονίζονται και αυστηροποιούνται.

Σοκαριστικό παράδειγμα συνιστά η πράξη του βιασμού η οποία οπως τη διδάχτηκα στα χρόνια που σπούδαζα νομική δεν προέβλεπε βιασμό εντός γάμου παρά μόνο τιμωρούσε την εξώγαμη συνουσία που συντελείται με απειλή η χρήση βίας .Γυναίκα δηλαδή εντός γάμου δεν θεωρούσε ο ΄νόμος οτι μπορεί να βιαστεί απο τον σύζυγό της και δεν θεωρείτο παράνομη πράξη .

Αυτό συνεβαινε μεχρι και λίγα χρόνια πριν . Η διάταξη αυτή τροποποιήθηκε και πλέον και στον έγγαμο βίο μπορεί να στοιχειοθετηθεί βιασμός όπως και βιασμός δεν θεωρείται αποκλειστικά η συνουσία αλλά και κάθε άλλη ασελγής πράξη.

Κύριε Δημητρίου, πως μπορεί μία γυναίκα να αποδείξει ότι έχει υποστεί κακοποίηση;

Αφού το θύμα απευθυνθεί αυτοστιγμεί στις αρχές προκειμένου να ζητηθεί η ποινική δίωξη του δράστη στα πλαίσια του αυτοφώρου οπωσδήποτε στη συνέχεια εξέταση απο ιατροδικαστή προκειμένου να διαγνωστούν οι σωματικές βλάβες .

Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει ανεξάρτητα σε εφημερεύον νοσοκομείο ή ακόμα και σε ιδιώτη γιατρό με ελαφρώς μειωμένη για το δικαστήριο αποδεικτική δύναμη . Τα δικαστήρια ταλαιπωρούνται πολύ οταν μια καταγγελία βιασμού ή σωματικής κακοποίησης γίνεται μετά απο μεγάλο χρονικό διάστημα διότι δεν υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά μέσα με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να ευνοείται ο δράστης με την πιθανή απαλλαγή του.

Μπορεί κάποια γυναίκα να είναι ασφαλής μετά από κακοποίηση;

Αν μια γυναίκα δεν απομακρυνθεί απο το περιβάλλον που διαβιεί με τον δράστη ή δεν απομακρύνει με δικαστική απόφαση αυτόν απο την οικία όχι . Είναι αυτονόητο οτι δεν μπορεί να αστυνομεύεται μια οικογένεια. Κατα τα άλλα υπάρχει τρόπος δικαστικής προστασίας στο να μην την πλησιάζει καν με επαπειλούμενη σύλληψή του όταν το παραβιάσει.

Έχει ενταθεί η ενδοοικογενειακή βία μετά την πανδημία;

Παρότι εγώ προσωπικά ανέμενα αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ωστόσο δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο . Διαπίστωσα εξαρση ψυχικών παθήσεων.

Κύριε Δημητρίου, σας έχει σοκάρει κάποια γυναίκα που σας προσέγγισε για την υπεράσπιση της μετά από κακοποίηση;

Με σόκαρε μία γυναίκα την οποία υπερασπίστηκα εναντι του συντρόφου της. Είχε υποστεί κάταγμα στο σαγόνι της. Ο σύζυγός της καταδικάστηκε και μάλιστα με ιδιαίτερα αυστηρή ποινή. Λίγους μήνες μετά επανασυνδέθηκαν, συγκατοίκησαν σε καινουριο σπίτι.
Η πρώην εντολέας μου με επισκεφθηκε αιφνιδιαστικά στο γραφείο μου προκειμένου να με επιπλήξει που στο δικαστήριο ήμουν επιθετικός προς τον σύζυγό της και επειδή οπως ισχυρίστηκε τον προσέβαλλα ενώ είναι καλός ανθρωπος .
Με απείλησε μάλιστα οτι θα με καταγγείλει στο πειθαρχικό του δικηγορικού μου συλλόγου.
Ομιλώ για την γυναίκα με το σπασμένο σαγόνι όπως είπα και πριν. Έκτοτε, φροντίζω τους όποιους ισχυρισμούς προβάλλω σε δικαστήριο να τους υπογράφουν προηγουμένως οι εντολείς μου.

Έχετε υπερασπιστεί άνδρα που τον έχει καταγγείλει γυναίκα για κακοποίηση;

Eχω υπερασπιστεί άνδρα που κακοποίησε γυναίκα όπως και γυναίκα που κακοποίησε άνδρα . Διευκρινίζω οτι υπεράσπιση δεν σημαίνει ταύτιση με πρόσωπα ή πράξεις αλλά διασφάλιση οτι θα εφαρμοστεί με συνέπεια και ασφάλεια ο νόμος και θα εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της κάθε πλευράς.

Ευχαριστούμε πολύ τον ποινικολόγο Σπύρο Δημητρίου για τη συνέντευξη στο HerNews

ΣΠΥΡΟΣ ΑΛΚ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  –  ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 7 , ΑΘΗΝΑ 10679
ΤΗΛ/ΦΑΞ 210 3610974
ΚΙΝ. 6944 541747

Νεότερα Άρθρα

Νίκος Μουρατίδης: “Υπεύθυνος που με ξαναβλέπετε είναι ο Ηλίας Ψινάκης”

Her News b

Γιάννης Στάνκογλου: «Δουλεύω από τα 14 μου – Αυτή τη δουλειά την κάνω όπως και την οικοδομή»

Her News b

Τόλης Παπαδημητρίου: «Μου αρέσει η κωμωδία ως είδος. Δεν ξέρω τι μυστήρια ηδονή είναι αυτή!»

Her News