HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Πώς δύο καφέδες τη μέρα επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού

Ακόμη και σχετικά μικρές ποσότητες ημερήσιας κατανάλωσης καφεΐνης στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με έρευνες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού.

Πιο αναλυτικά, περίπου δύο καφέδες τη μέρα στην εγκυμοσύνη, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να γεννηθεί παιδί που θα είναι κοντύτερο στην παιδική ηλικία του (έως τα οκτώ του). Η σύγκριση γίνεται σε σχέση με την ανάπτυξη των συνομηλίκων παιδιών των οποίων οι μητέρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους απέφευγαν τελείως την καφεΐνη.

Πώς η καφεΐνη επηρεάζει το παιδί στην εγκυμοσύνη

Οι ερευνητές, σε νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 2.400 παιδιά τεσσάρων έως οκτώ ετών. Υπολόγισαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης σε επίπεδα ακόμη και κάτω των 200 μιλιγκράμ ημερησίως οδηγεί σε μια διαφορά ύψους περίπου δύο εκατοστών. Πρόκειται για διαφορά ανάλογη εκείνης που έχουν τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κανονικά κατά την εγκυμοσύνη.

Όπως επεσήμαναν, η καφεΐνη μέσα σε τρεις ώρες μεταβολίζεται στις εγκύους κυρίως σε παραξανθίνη κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Τόσο η καφεΐνη όσο και ο μεταβολίτης της, η παραξανθίνη, μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να εισέλθουν στο έμβρυο.

Η μελέτη δεν βρήκε, από την άλλη, κάποια αξιόλογη συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ από την έγκυο και στη γέννηση παιδιού υπέρβαρου ή παχύσαρκου. Μελλοντικές έρευνες θα διερευνήσουν κατά πόσο η καφεΐνη στην εγκυμοσύνη επηρεάζει αρνητικά το ύψος του παιδιού στην εφηβεία του και έως την ενηλικίωση του.

Εκτός από τον καφέ, η καφεΐνη μπορεί να υπάρχει σε μικρότερες ποσότητες και σε άλλα προϊόντα. Τέτοια είναι οι σοκολάτες και ορισμένα ροφήματα.

Εγκυμοσύνη: Οι πιο κοινές αγωνίες για τους νέους γονείς

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Tα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News

Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητα – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News

Εγκυμοσύνη: Τα ιδανικά σνακ για την διατροφή σας

Her News b